Zari
ohodnotit

Splašený vlak

Runaway Train

Další název:
Der Hundertjährige, der aus dem Fenster stieg und verschwand
Rok:
1985
Délka:
111 minut
„Dva zločinci na útěku s rozzuřeným ředitelem věznice v patách.“
Popis / Obsah / Info k filmu Splašený vlak
Na nekontrolovatelném vlaku bojují o přežití dva uprchlí trestanci a pracovnice železnic. Originální koncept režisér Andrej Končalovskij zasadil do mrazivé zimy a vytvořil tak strhující a dravě natočený blockbuster, který platí za jedno z neprávem opomíjených mistrovských děl žánrové kinematografie.
Producent Menahem Golan vždy chtěl z Cannon Films udělat velké a respektované hollywoodské studio. V polovině 80. let tak začal soustavně oslovovat věhlasné tvůrce americké i světové kinematografie a dávat jim bezprecedentní tvůrčí zázemí a kreativní svobodu při realizaci ambiciózních snímků. Ačkoli logo Cannon Films dodnes zůstalo symbolem laciných akčních bijáků, současně tak uvozuje některé snímky Roberta Altmana, Johna Cassavetese, Johna Frankenheimera, Jeana-Luca Godarda, Ivana Passera, Godfreyho Reggia, Freda Schepisiho či Barbeta Schroedera.
Podobně také Golan pomohl ruskému klasikovi Andreji Končalovskému naplnit jeho sen o práci v Hollywoodu. Světově uznávaný tvůrce Sibiriády (Sibiriada, 1979) pod hlavičkou Cannon Films natočil trojici dramat Mariini milenci (Maria's Lovers, 1984), Duet pro jednoho (Duet for One, 1986) a Nesmělí lidé (Shy People, 1987), ale také jeden ze svých nejproslulejších filmů, spektakulární thriller Splašený vlak.
Projekt fascinuje už jen výčtem zúčastněných osobností. Původní scénář Akiry Kurosawy přepsali uznávaní spisovatelé Edward Bunker a Paul Zindel. Kameru vedl britský veterán Alan Hume. Hlavních rolí v příběhu dvou uprchlých vězňů, kteří naskočí na nákladní vlak, který se ale vymkne kontrole, se ujali Oscarem oceněný Jon Voight a dvojice vycházejících hereckých talentů Eric Roberts a Rebecca De Mornayová.
Končalovskij film koncipoval jako formálně dravý mix thrilleru a psychologického dramatu, který stojí na střídání klaustrofobní situace ve strojovně vlaku, boji hrdinů s živly a snaze zastavit titulní kolos řítící se aljašskou krajinou. Ačkoli byl film uveden v hlavní soutěži MFF v Cannes, získal po třech nominacích na Oscara a Zlaté glóby a jeho americké uvedení provázely nadšené kritiky, nakonec z něj žádný komerční trhák nebyl. Až během nadcházejících let získal statut zapadlého mistrovského díla a dodnes zůstává dechberoucí podívanou.

Jiří Flígl
LFŠ 2015


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Splašený vlak
Útěk ze starého aljašského vězení s dokonalým bezpečnostním systémemu, je téměř nemožný. Přesto se podaří dvěma trestancům uniknout za jeho zdi. Nebezpečný, nenávistí nabitý vrah Manny a mladík Buck směřují k vytoužené svobodě vysokým sněhem, uprostřed silných mrazů. V patách mají ředitele věznice, který se obvykle chová k vězňům velmi tvrdě, tentokrát navíc touží po soukromé odplatě. Manny a Buck náhodnou naskočí na vlak jedoucí na trase Seward-Anchorage-Fairbanks. Ironií osudu z jejich lokomotivy právě vypadl strojvůdce. Z vlaku, který ujíždí vysokou rychlostí, se tak postupně stává "neovladatelná bomba". Je jenom otázkou času, jakým způsobem se vedení drah pokusí této nepohodlné hračky zbavit...

Drsné akční drama, odehrávající se z větší části na kolejích, má poněkud složitou historii vzniku. Na začátku byl námět známého japonského tvůrce Akiry Kurosawy (ten napsal scénář již v šedesátých letech, když se chystal dobýt velká hollywoodská filmová studia, ale nikdy jej nepřevedl na filmové plátno). Od něho scénář v roce 1981 převzal producent Francis Ford Coppola, teprve třetí přepracovanou verzi natočil režisér Andrei Konchalovsky. V jeho režii dostává silný příběh "o jednom útěku na svobodu" i poněkud neobvyklý existenciální rozměr. Nemalou zásluhu na působivosti má kameraman Alan Hume, který vtisknul obrazům šedivé tónování.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

83 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - První kontakt - Setkání s mimo...

13:15 - 14:00

38 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:35 - 14:35

18 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:30 - 14:30

23 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Reklama