Zari
ohodnotit

Soupeři

The Duellists

Žánr:
Rok:
1977
Délka:
101 minut
„Zničující touha po pomstě může trvat léta“
Popis / Obsah / Info k filmu Soupeři
Křivda, která spojuje dva důstojníky napoleonské armády, je velmi stará. Ale ani šestnáct uplynulých let neobrousilo hrany jejich vzájemného nepřátelství. Keith Crradine a Harvey Keitel se ve snímku Ridleho Scotta znovu utkávají v souboji o čest a zachování tváře…

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 31.10.2006 CX


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Soupeři
Ve Štrasburku v roce 1880 si francouzští vojáci dopřávají chvíle klidu před dalším tažením. Mladý důstojník napoleonské armády Gabriel Féraud se ve volném čase vyžívá v soubojích a když zraní svého soupeře, má být přiveden do kasáren. Tímto úkolem je pověřen poručík Armand d’Hubert, který netuší, že Féraud je neskutečně ješitný a pomstychtivý člověk. Féraud má při jejich setkání pocit, že d’Hubert urazil jeho čest a vyzve jej na souboj, který je jen záminkou pro ukojení chuti po násilí. První souboj je začátkem posedlosti, která ovládne životy obou mužů na dlouhých patnáct let. Feraudova fanatická představa o cti z něj učiní vyzývatele, jenž chce za každou cenu urovnat malicherný spor. Jejich nenávist se postupně přeměňuje v podivný vztah, jehož napětí mají zmírňovat nové nelítostné souboje. Když má po letech přijít ten skutečně poslední, pro oba to znamená příležitost definitivně uzavřít jednu životní kapitolu.

Výborně natočený film podle povídky Josepha Conrada vypráví o neschopnosti překonat zničující nenávist a nalézt vnitřní klid. Debut Ridleyho Scotta o nadčasovém tématu cesty k odpuštění a usmíření je mnohými považován za dosud nejpovedenější film tohoto britského režiséra. Tvůrce, do něhož filmografie patří kultovní snímky jako Vetřelec, Blade Runner a Gladiátor, uplatnil ve vyprávění dramatického příběhu své výtvarné vzdělání a dosáhl mimořádné vizuální působivosti. V roce 1977 na filmovém festivalu v Cannes byl snímek oceněn Cenou poroty za režijní debut.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Soupeři
Ve Štrasburku v roce 1880 si francouzští vojáci dopřávají chvíle klidu před dalším tažením. Mladý důstojník napoleonské armády Gabriel Féraud (Harvey Keitel) se ve volném čase vyžívá v soubojích, a když zraní svého soupeře, má být přiveden do kasáren. Tímto úkolem je pověřen poručík Armand d’Hubert (Keith Carradine), který netuší, že Féraud je neskutečně ješitný a pomstychtivý člověk. Féraud má při jejich setkání pocit, že d’Hubert urazil jeho čest, a vyzve jej na souboj, který je jen záminkou pro ukojení chuti po násilí. Tenhle první souboj je začátkem posedlosti, která ovládne životy obou mužů na dlouhých patnáct let. Jejich nenávist se postupně mění v podivný, téměř symbiotický vztah, jehož napětí mají zmírňovat nové nelítostné souboje. Když má po letech přijít ten skutečně poslední, pro oba to znamená příležitost definitivně uzavřít jednu životní kapitolu.
Na historické drama, které vyniká fascinujícími hereckými výkony protagonistů, se dá v obecné rovině dívat také jako na meditaci o kořenech mužské ješitnosti. Snad každý záběr prvního celovečerního filmu Ridleyho Scotta vypadá jako obraz starých mistrů. Jinovatkou pokrytá blátivá krajina při východu slunce. Mlhy válející se metr nad zemí v březovém háji. Krása měkkého světla v interiérech šlechtických paláců. Režisér v příběhu, oceněném na festivalu v Cannes Cenou poroty za režijní debut, využil naplno své výtvarné vzdělání.

[Kulturní přehled]


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Soupeři
Nápaditý celovečerní debut režiséra Ridleyho Scotta, který se předtím uvedl jako obratný tvůrce televizních seriálů, inspirovaný tvorbou spisovatele Josepha Conrada (dva roky před uvedením Apocalypsy Now). Příběh z doby napoleonských válek vypráví o nesmiřitelné rivalitě dvou francouzských oficírů (ztvárnili je američtí herci Keith Carradine a Harvey Keitel). Jejich vzájemná zášť stoupá až k rozměrům mýtické obsese a ve Scottově režii se mění v originální "napoleonský western". Duelanti tak nabízí brilantní choreografii šermířského umění nebo například podmanivé zpracování legendární apotéózy Napoleonovy armády u Moskvy.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Superdebata o vztahu národní a...

20:10 - 22:00

13 minut již uběhlo
97 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

20:00 - 20:50

23 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

20:20 - 21:40

3 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:40

8 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

Reklama