Zari
ohodnotit

Soudný den

Žánr:
Rok:
1948
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
11.11.1949
Popis / Obsah / Info k filmu Soudný den
Žánrové obrázky z dob dávno minulých líčí bezdomovce jako bezstarostné postavičky s holí v ruce, písničkou na rtech a srdcem na dlani a rády jim odpouští drobné hříchy při obstarávání nutného živobití. Tuláci ze starých dobrých časů mívali vlastně jen jednu vážnou starost, jak si na zimu zajistit střechu nad hlavou. S podzimními plískanicemi se prostě nechali "sebrat" a v zimě užívali dobrodiní věznice. Takovým je i tulák Kalous, hrdina úsměvného snímku Soudný den. Rok co rok se vrací do příjemně vytopené cely a jako stálý "klient" prožívá jisté úcty a nemalých privilegií. Při posledním návratu má však smůlu. Zkomplikuje život soudnímu radovi Štěpánovi, který si zakládá na tom, že byl právě z vězení propuštěn poslední hříšník. A tak se Kalous brání tím, že se snaží spáchat trestný čin.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Soudný den
POZOR SPOILER

Když zhlédneme pár „časovostí“, jako například Františka Josefa po lovu, závody nebo křest baptistů, ocitneme se přímo v malém městečku. Zde mešká soudní rada Vojtěch Štěpán. Má zde svou ženu Málinku a dceru Cilku. Za tou chodí místní doktor Zvonař, což její otec neschvaluje. Jednoho dne prohlásí pan rada, že se odehraje něco velmi významného, ale neprozradí, co to bude. Na radnici je též pozdvižení, neb se má vrátit tulák Kalous. Ten každou zimu tráví zde ve vězení, ale dle nového přípisu má správně býti zavřen v donucovací pracovně. Jak to vyřešit? Kalous by musel něco provést. Všichni lidé se snaží z pana rady vytáhnout informaci, oč půjde, co že se to má státi, ale on je neoblomný a neprozradí. Kalous vloupá se do domu. Na soudu se řeší spor o peníze, ale ani zde po ukončení pan rada neprozradí co se má stát. A rozuzlení se blíží. Z vězení je propuštěn jeho poslední hříšník, tedy mimo kozy, a pan rada konečně prozradí, co se skrývá za onou obrovskou událostí. Je to vyvěšení bílé vlajky na počest prázdné věznice a tím tedy znamení, že zde žijí jen netrestaní lidé. A do té velké slávy přichází Kalous s ukradeným zajícem. Tuto ostudu je třeba ihned nějak zazdít, a tak je pomocí doktora Zvonaře nejprve určeno, že Kalous krádež dle mapy spáchal jinde. A sem to tedy nepřísluší. Do celé té situace se navíc hrotí spor paní Součkové o výše řečené peníze. Na večerní merendě ukáže se Macoun v ukradených šatech pana rady, který je z toho na infarkt. A je to také Macoun, co slečně Cilce předá papír, kde je definitivní důkaz týkající se sporu paní Součkové. Cilka pak ovšem nemůže prozradit, od koho jej má…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Soudný den
Soudný den - veselohra Karla Steklého se odehrává před první světovou válkou. Hlavní hrdina, tulák, má jediný cíl: nechat se na zimu zavřít do vězení malého městečka. To se však v nejmenším nehodí místnímu starostovi, který chce na pbecní šatlavu vyvěsit bílý prapor na znamení, že v obci není žádný zločin.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Walter Amagula

Amagula Walter

Naposled navštívené:
Walter Amagula

Amagula Walter