Zari
ohodnotit

Sociální síť

The Social Network

Další název:
Sociálna sieť (SK)
Žánr:
Rok:
2010
Délka:
120 minut
Premiéra v ČR:
4.11.2010
„Jak vznikl Facebook, který způsobil revoluci v komunikaci?“
Popis / Obsah / Info k filmu Sociální síť
Mark Zuckerberg byl mezi studenty Harvardu sice nadprůměrně inteligentní, ale komunikovat s nimi neuměl. Patřil spíš mezi outsidery a ostatní na něj pohlíželi jako na asociála. Když se Mark rozešel s přítelkyní Ericou, rozhodl se svěřit se svými pocity na internetu. Dal si pár piv a pustil se do psaní. Rád by uspořádal anketu, aby zjistil, která z harvardských studentek je nejvíc sexy. Škola však nemá žádnou společnou veřejnou ročenku, a tak se rozhodne tento nedostatek napravit. Nabourá se do databází jednotlivých kolejí a stáhne fotky a informace o studentkách. Brzy se zpráva o možnosti hlasování šíří velkou rychlostí po síti. Fenomén je na světě, ale Markovi začínají velké problémy, s kterými tak úplně nepočítal. A zatímco kluci na Harvardu ho milují, dívky ho nenávidí. Přesto začíná jeho cesta k pohádkovému bohatství.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Sociální síť
Každá doba má své vizionáře, kteří díky své genialitě nějakým způsobem změní svět. Ale většinou nebývá zcela jasné, že se něco významného děje, ani kdo na tom má své zásluhy a o to se pak svádí boje. Film Sociální síť popisuje moment, kdy byl stvořen Facebook. V tomto případě hned několik superinteligentních mladíků prohlašovalo, že právě oni byli u jeho vzniku. Film se posouvá z harvardské university do Palo Alta a zachycuje opojné začátky fenoménu, jenž změnil komunikaci a zásadně ovlivnil celý svět. Popisuje, jak se během procesu vývoje dali dohromady geniální mladíci, kteří posléze bojovali o vlastnictví Facebooku. Mark Zuckerberg vymyslel a navrhl webovou stránku, Eduardo Saverin - Markův blízký kamarád - poskytl počáteční kapitál, zakladatel Napsteru Sean Parker představil Facebook Silicon Valleyským investorům do rizikových podniků a dvojčata Winklevossovi údajně přišli s prvotním nápadem a následně Zuckerberga zažalovali za jeho krádež. Každý z nich má svou vlastní verzi příběhu Facebook...

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 23.10.2011 HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Sociální síť
Na podzim roku 2003 si Mark Zuckerberg, který má za sebou Harvard a je géniem v oblasti počítačového programování, sedá k počítači a horečně začíná pracovat na nové myšlence. To, co v návalu blogování a programování začíná v jeho pracovně, se brzy stane globální sociální sítí a revolucí v komunikaci. Za pouhých šest let a s 500 milióny přátel se Mark Zuckerberg stává nejmladším miliardářem v historii… ale tomuto podnikateli způsobuje úspěch jak osobní, tak právní komplikace.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Sociální síť
Snímek Davida Finchera The Social Network (český distributor se opět nenamáhal s českým názvem) popisuje vznik nejrozšířenější globální internetové sociální sítě Facebook prostřednictvím různých pohledů těch, kteří byli před několika lety u toho. Propracovaný scénář zkušeného Aarona Sorkina vychází z textu Bena Mezricha, který ovšem svou knihu (uvedenou jako filmový námět) dopsal těsně před tím, než Sorkin dokončil scénář. Scenárista zároveň využil i vlastní obsáhlé rešerše a vše konzultoval s týmem právníků. Děj se odvíjí především v retrospektivách a je rámován dvěma předběžnými právnickými jednáními, týkajícími se žalob na zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga (nar. 1984). Jednu podal jeho přítel a vyšachovaný společník Eduardo Saverin (z jehož verze čerpal Mezrich ve své knize) a druhou bratři Winklevossovi (ve filmu je hrají dva herci, avšak s jednou, v případě potřeby digitálně upravenou tváří) se společníkem Divyou Narendrou, vinící ho z krádeže jejich nápadu. Prostřednictvím chronologicky řazených vzpomínek zúčastněných tak tvůrci mění úhel pohledu, což dodává filmu na plasticitě i působivosti. Významnou roli v historii Facebooku sehrál i spoluzakladatel Napsteru, hochštaplerský Sean Parker. Podstatná je charakterizace jednotlivých postav, zejména rozporuplného Zuckerberga. Sorkin jej předvádí jako zakomplexovaného, osamělého génia a zdůrazňuje zdánlivý paradox, že právě člověk s „enormními sociálními deficity a s téměř nevyvinutým sociálním cítěním vytvořil vizi sítě sociálních vazeb“.

Mladý, anarchistický Mark je podle něj nejen stvořitelem nýbrž i ničitelem. Hrdina viní ze svých handicapů ostatní lidi. Jeho touha po uznání se mění v hněv, který jej žene dopředu, až dosáhne všeho, po čem toužil. Ostatní protagonisté zůstávají poněkud v jeho stínu. Ženský element reprezentují fiktivní postavy emancipované studentky Ericy, která se na počátku s Markem ve zlém rozejde, čímž nechtíc spustí kauzální řetězec, Saverinova dívka Christy a chápavá právnička Marilyn.

Fincher natočil klasickými prostředky zdánlivě jednoduchý film, jehož atraktivita ovšem rozhodně nespočívá pouze v námětu, přitahujícím pochopitelně zájem nejen uživatelů Facebooku. Podstatné je také téma vlivu internetu a počítačů obecně na mladou generaci a zároveň téma revoluční proměny sociální komunikace i toho, jak se novodobí geniální vynálezci dokážou či nedokážou vyrovnat s obrovským společenským tlakem.


ZDROJ: Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2010/12


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Hobby naší doby (2010) [TV poř...

04:45 - 05:15

0 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

ČT2 - Náš venkov (2000) [TV cyklus]

04:20 - 04:50

25 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

0 minut již uběhlo
70 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

03:55 - 05:00

50 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Reklama