Zari
ohodnotit

Sněženky a machři

Žánr:
Rok:
1982
Délka:
82 minut
Premiéra v ČR:
3/1983
„Smutná komedie ze života středoškolské mládeže“
Popis / Obsah / Info k filmu Sněženky a machři



Studenti druhého ročníku pražského gymnázia odjíždějí na lyžařský výcvik. Vedoucím zájezdu je profesor Karda, který s sebou vzal dceru Mariku. Pedagogický dozor zastupují ještě mladá učitelka Hanka, zkušená Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Po příjezdu na horskou chatu se začnou odhalovat povahové rysy účastníků výcviku. Viky je tlučhuba, Radek velmi citlivý, Karel mazánek. Prostřednictvím recesí a tradičních legrácek se odkrývají i postoje dospělých, takže nakonec všichni zjistí, jaká je pravá tvář pokrytectví a přetvářky...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Sněženky a machři



Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Studenti jsou však odhodláni nenechat si příjemný pobyt na horách ničím pokazit. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Sněženky a machři



Studenti druhého ročníku pražského gymnázia odjíždějí na povinný lyžařský výcvik. Horský učitelský sbor je složen ze zkušené profesorky Boženky, iluzemi naplněné čerstvé absolventky pedagogické fakulty Hanky a přísného profesora Kardy, který s sebou vzal také svou dceru Mariku. V humorném tónu je líčen příjezd a zabydlení studentů na horské chatě, nové a nečekané vztahy mezi studenty a jejich pedagogy. Sněženky - slečny se chtějí líbit a Machři - kluci se předhánějí ve vtipnostech i v ukázkách více či méně brilantního lyžování za účelem oslnění Sněženek. Cítí se náramně dospělí a přísný denní režim jim připadá nedůstojný. Proto připravují drobné vzpoury...


Autor: vlk1410

Popis / Obsah / Info k filmu Sněženky a machři



Studenti pražského gymnázia na povinném lyžařském kursu. Nikoho příliš netěší, že vedoucím zájezdu je přísný a nepříliš oblíbený profesor Karda, ale studenti jsou rozhodnuti nedat si zkazit příjemný pobyt na horách. Když je Karda den a noc nepřítomen, koná se v kotelně chaty tajný mejdan, který neskončí zcela nevinně... Smutná komedie ze života vysokoškoláků se volně opírá o některé motivy románu R. Johna Džínový svět. Jak bylo v tu dobu obvyklé, měl film při chvalování potíže.

Autor/Zdroj: bž/Lexikon českého filmu

Snímek je zakončením volného triptychu trvůrčího týmu Karel Smyczek - Ivo Pelant - Radek John o problematice současné mládeže. Po filmech Jen si tak trochu písknout (1980) a Jako zajíci (1981) se tentokrát zaměřili na život středoškolské mládeže.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Sněženky a machři po 25 letech (2008)

 Sněženky a machři po 25 letech (2008)
Sněženky a machři po 25 letech n
 
Žánr: hořká komedie
Země: Česká republika / Slovenská republika
Režie: Viktor Tauš

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Místo činu: Drážďany - Parasom...

21:40 - 23:09

15 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

ČT2 - Středověké srdce Evropy

21:55 - 22:25

0 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

21:45 - 23:10

10 minut již uběhlo
75 minut zbývá do konce

Prima - Show Jana Krause

21:40 - 22:40

15 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Michael Schlömer

Schlömer Michael

Naposled navštívené:
Michael Schlömer

Schlömer Michael