Zari
ohodnotit

Smrtonosná zbraň

Lethal Weapon

Žánr:
Rok:
1987
Délka:
110 minut
„O boji dvou zcela odlišných policistů proti nebezpečné bandě vrahů a překupníků narkotik.“
Popis / Obsah / Info k filmu Smrtonosná zbraň
Příběh zasazený do Los Angeles začíná tragickým okamžikem, kdy za horké letní noci vyskočí z okna svého bytu Mandy Hunsaker. Vyšetřováním je pověřen Roger Murtaugh, zkušený černý detektiv před penzí, který lpí na svém rodinném zázemí a vždy se snaží o nenásilné řešení. Jako parťák je mu proti vůli přidělen Martin Riggs, specialista z protidrogového oddělení. Martin je sklíčený smrtí milované manželky při autohavárii a nikdo s ním nechce spolupracovat, protože je to nebezpečné. Silná averze mezi oběma musí na čas ustoupit událostem, které dostávají dramatické tempo. Rogera navštíví otec zavražděné, jeho bývalý kolega z Vietnamu, a chce po něm, aby vrahy jeho dcery nezatýkal, ale zabil. Když policisté navštíví jednoho z Mandyiných přátel, dostanou se do divoké přestřelky a Martin zachrání kolegovi svou sebevražednou odvahou život. Roger jej pozve k sobě domů na večeři, kde je Martin zaskočen rodinnou pohodou. Muži k sobě začínají být smířlivější. Další den chtějí navštívit Mandyinu kamarádku Dixie, ta však zahyne při explozi svého domku. Pod tíhou událostí se Hunsaker přizná, že za vším je bývalý generál McAllister, který za války ve Vietnamu organizoval obchod s heroinem. Přizná také, že Mandy byla zabita jako výstraha, aby Hunsaker neprozradil chystanou zásilku velké ceny. Opravdu do tuhého začíná jít v okamžiku, kdy je unesena Rogerova dcera Rianne a oba muži se ocitnou v zajetí bezcitného generála.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Smrtonosná zbraň
Policista Martin Riggs je vyšinutým zabijákem se sebevražednými sklony, na němž se podepsala vietnamská zkušenost stejně nemilosrdně jako nedávná tragická smrt jeho manželky. Ve dvojici se zkušeným černošským policajtem Rogerem Murtaughem, který ctí nenásilné řešení konfliktů, a který nade vše miluje svojí rodinu, musí dopadnout nejen bandu překupníků heroinu, ale brzy i únosce Rogerovy dcery.
Otřepaná zápletka většiny filmů daného žánru je tentokrát povýšena nejen řemeslně mimořádně zručnou Donnerovou režií a kvalitními hereckými výkony, ale především svérázným humorem obou hlavních představitelů.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


První snímek ze slavné série, kde se v rolích samorostlých policistů sešli Mel Gibson a Danny Glover. Zkušenému černému detektivovi je přidělen nový parťák. Z mužů se po prvotní averzi stanou přátelé.

Autor/Zdroj: /IX. FEBIOFEST


Popis / Obsah / Info k filmu Smrtonosná zbraň
Americký režisér Richard Donner se specializuje na komerčněji laděné snímky (známe jeho Jestřábí ženu, Supermana, uvedeného v TV, a z videa Omen a Rošt'áky), kterým však neschází vědomí nutnosti řemeslné kvality. Tak je tomu i v případě filmu Smrtonosná zbraň (1987). Příběh dvojice losangeleských policistů, kteří se pustí do křížku s bandou překupníků heroinu, je určitě jedním z vůbec nejužívanějších syžetových schémat tohoto žánru. Ozvláštňuje jej "vietnamská" minulost obou hrdinů i jejich démonického protivníka, a1e také zvládnutá Donnerova režie, která vyvažuje povinné akční scény, honičky a přestřelky humorem i využitím hereckých možností Dannyho Glovera a Mela Gibsona v hlavních rolích. Policista Martin Riggs je na počátku příběhu vyšinutým zabijákem se sebevražednými sklony, na němž se podepsal Vietnam stejně jako nedávná tragická smrt milované manželky. Nikdo z kolegů s ním nechce spolupracovat, protože je to nebezpečné. Je přidělen zkušenému černošskému policajtovi Rogerovi Murtaughovi, který má před penzí a nade vše si váží svého rodinného zázemí a nenásilného řešení konfliktů. Po prvotní averzi v sobě muži naleznou zalíbení a vzájemný respekt se mění v přátelství. K.tomu přirozeně přispěje společné řešení obtížných a nebezpečných situací, v nichž jde o život nejen jim, ale i černochově unesené dceři Rianne.- Úspěch Smrtonosné zbraně vedl k natočení dalších dvou pokračování, jež budou u nás uvedena.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Dva charakterově odlišní policisté jdou po stopě mezinárodního gangu pašeráků heroinu. V horkých nocích Los Angeles se děj odvíjí v divokém tempu, doprovázen kvalitními hereckými výkony a vtipnými dialogy.
Cinema 1991/6/46

Autor/Zdroj: /Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Smrtonosná zbraň 4 (1998)

 Smrtonosná zbraň 4 (1998)
Smrtonosná zbraň 4 n
Lethal Weapon 4
Žánr: akční / krimi / komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Richard Donner

(pokračování)

Smrtonosná zbraň 3 (1992)

 Smrtonosná zbraň 3 (1992)
Smrtonosná zbraň 3 n
Lethal Weapon 3
Žánr: akční / komedie / krimi
Země: Spojené státy americké
Režie: Richard Donner

(pokračování)

Smrtonosná zbraň 2 (1989)

 Smrtonosná zbraň 2 (1989)
Smrtonosná zbraň 2 n
Lethal Weapon 2
Žánr: akční / krimi / komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Richard Donner

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Holka na vdávání (1972) [TV in...

07:15 - 07:50

16 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Dcery a synové divočiny

06:50 - 07:45

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

06:55 - 07:45

36 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:30 - 08:00

1 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Reklama