Duben
ohodnotit

Smrtonosná zbraň 4

Lethal Weapon 4

Žánr:
Rok:
1998
Délka:
127 minut
Premiéra v ČR:
15.10.1998
„Dvojice známých detektivů čelí hrozbě čínské mafie a hongkongského zabijáka.“
Popis / Obsah / Info k filmu Smrtonosná zbraň 4
Superúspěšná série Smrtonosných zbraní vstupuje do své čtvrté části. Detektivové Riggs, Murtaugh a Coleová jsou opět zde, opět s velice aktivním Leo Getzem a nyní navíc posíleni mladým detektivem Lee Buttersem. Tentokrát se Riggs s Murtaughem ocitají na seznamu smrti asijské mafie zvané Triády a vědí, že buď dostanou jejího šéfa do policejní cely nebo sami skončí v policejním pytli na mrtvoly. Nejtvrdší střetnutí jejich kariéry začíná...


Popis / Obsah / Info k filmu Smrtonosná zbraň 4
Nové dobrodružství známé dvojky, hazardéra Martina Riggse a jeho usedlého kolegy Rogera Murtaugha, začne ve chvíli, kdy si chtějí užít chvíle pohody na Rogerově jachtě. Nejenže je tu s nimi upovídaný Leo Getz, který se nyní živí jako soukromý detektiv, ale navíc se dostanou do problému s čínskou mafií. Jachta se totiž střetne s velkou nákladní lodí, na které došlo k přestřelce. Policisté zasáhnou a objeví v podpalubí desítky čínských přistěhovalců, které tu čínská mafie prodává jako levnou pracovní sílu. Celou akci má na starosti chladnokrevný hongkongský zabiják Wah Sing Ku, který bez milosti zabije každého, kdo by mohl jeho úkol ohrozit - sehnat dostatečné množství peněz určených jako úplatek čínskému generálovi, který má propustit Čtyři otce, vůdce pověstných triád. Riggs s Murtaughem se vypořádají s několika Singovými zabijáky, a přestože si uvědomují, že nebezpečí nehrozí jen jim, ale také jejich rodinám, odhalí před generálem, že je Wah Sing Ku chtěl vyplatit falešnými bankovkami. V nastalém masakru sice zahynou nejen gangsteři a generálovi vojáci, ale také tři ze čtyř mafiánských vůdců. Jedním z nich byl i bratr Wah Sing Kua, který je nyní odhodlán krutě se pomstít.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Smrtonosná zbraň 4
Další snímek z úspěšné filmové série Smrtonosná zbraň 4 programově napl-ňuje schéma, jež v předcházejících dílech Smrtonosná zbraň (1987), Smrtonosná zbraň 2 (1989) a zejména v nejúspěšnějším filmu:
Smrtonosná zbraň 3 vykrystalizovalo do podoby strhující akční
podívané s komediálníi nadsázkou. Po šesti letech se tak na plátno vrací dvojice losangeleských detektivú, hazardérský Martin Riggs a jeho usedlý kolega Roger Murtaugh, i s partnery z předcházejících dílů, užvaněným Leem Getzem a Riggsovou milenkou Lornou Coleovou. Skupina se dostane do konfliktu s čínskou mafií, prodávající v Americe emigranty z rodné země jako otrockou pracovní sílu a připravující nelegální vykoupení čtyř bossů z čínského vězení: Hlavním padouchem je neporazitelný hongkongský zabiják Wah Sing Ku, ovládající bojová umění tak (dokonale, že Riggs a Murtaugh jej společně zlikvidují jen za cenu nejvyššího osobního rizika. - Richard Donner se vyhnul jakékoli
inovaci zavedeného modelu: horkokrevný Riggs sice pocítí pokročilejší věk i zodpovědnost vůči nejbližším lidem, avšak do divokých akcí se pouští stejně bezhlavě jako dříve. Tvůrci rozšiřují okruh svých diváků i o ctitele hongkongských bojovných snímků: jednou z hlavních atrakcí je další asijská i akční hvězda debutující v Hollywoodu, Jet Li, jehož postavu charakterizuje již klasické kontrastní spojení vražedných schopnosti s náboženskými atributy (zde kněžské či mnišské roucho a smrtící budlhistický růženec). Humornou rovinu obsrarává již potřeti osvědčený Joe Pesci ve figurce napraveného mafiánského účetního Lea Getze (obdařeného tentokrát tragickým rozměrem), a "nováček"
v sérii, černošská komediální TV hvězda Chris Rock. Příznivce Smrtonosných zbraní snímek rozhodně nezklame. Autoři ovšem hrají (zejména v komediálních pasážích) přiliš na jistotu, a nevyhýbají se ani sentimentu, spojenému s osvědčeným motivem rodiny..Autor/Zdroj: /Filmový přehledZ brilantní krimi přes akční komedii k akční frašce. Staří známí Mel Gibson a Danny Glover neztratili nic ze svého temperamentu a jejich souboj s čínskou mafií mění Los Angeles ve filmovou dekoraci určenou k odpisu. Jen humor je poněkud hrubšího zrna a zápletka je děravá jak hlavní padouch po závěrečné přestřelce.


Vzpomínáte si ještě na jedničku Smrtonosné zbraně? Brilantní záležitost. Usedlý polda před důchodem Murtaugh a tragicky ovdovělý střelec Riggs jako dva noví parťáci, hledající k sobě cestu při řešení komplikovaného kriminálního případu. Spousta věrohodné akce a občas velmi suchý fór nebo krutě ironická hláška. Bomba, která se dá vidět každý rok znovu. Ve dvojce a ve trojce přibylo pár výrazných vedlejších postav a žánr filmu se logicky přehoupl k akční komedii. Čtyřka je dalším hupem, tentokrát k nedávno zrozenému žánru, kterému v Cinemě pracovně říkáme akčním sitcom. Oč vykonstruovanější a složitější filmová akce, tím jednodušší humor. Ne špatný, ale jaksi televizní. Ve čtyřce se velmi násilně sešly všechny dříve oblíbené postavy a scenáristé se ani nesnažili vnést do tohoto mejdanu starých známých tváří přílišnou logiku. Ušetřenou tvůrčí energii vrhli do zkonstruování něčeho na způsob pilota k nové sérii úspěšného televizního seriálu.

Už při úvodní, tradičně oslnivé destruktivní akci se dozvídáme, že Riggs čeká dítě s Lornou a Murtaugh bude dědečkem. Ale ... citově retardovaný Riggs nedokáže požádat Lornu o ruku, a cholerický Murtaugh neví, že otcem jeho vnuka je policejní kolega Butters. Snaživý mladík chce udělat na tchána dobrý dojem, až ho Murtaugh začne považovat za homosexuála. Při některých scénách by mohl režisér klidně použít předtočený televizní smích. To nemyslím zle, smích by se do některých míst skutečně hodil, tak jako se hodí v sitcomu. Tyto rodinné trable jsou pak navléknuty na kriminální historku o pašování Číňanů do Spojených států a o rejdech losangeleské čínské mafie a o zkorumpovaném generálovi čínské lidové armády, který chce prodat zajaté hlavouny hongkongské triády excelentnímu čínskému gangsterovi. Všechny tyhle nekalé rejdy Riggs a Murtaugh společně se svými rodinnými příslušníky zhatí a ještě stihnou porodit.

Pokud se chystáte lomit rukama, zadržte. Smrtonosná zbraň 4 si i ve své akčně sitcomové inkarnaci zachovala jistou zábavnost a přitažlivost. Richard Donner stejně jako producent Joel Silver jsou zruční řemeslníci, kterým nezáleží na tom, kolik se při filmové honičce odře Mercedesů. Ani na dynamitu, hořícím benzínu, střelivu a krvi z nosu hlavních hrdinů nešetří. Když už se Riggs a Murtaugh rozhoupají k akci, stojí to zato.

Také oba hlavní představitelé - zvolna stárnoucí Mel Gibson a zvolna mládnoucí Danny Glover - neztratili nic ze svého charismatu. Jestliže v první sérii byl mezi nimi věkový rozdíl dvaceti let, ve čtyřce vypadá Glover zachovaleji než Gibson a po pravdě řečeno, jako komik své slavnějšího partnera přehrává. Třikrát škoda, že Glover zatím nedostal kromě Smrtonosných zbraní a Predátora 2 výraznější prostor v kvalitních filmech.

Patřičně démonickým a charismatickým padouchem je širším publikem neokoukaný Jet Li. V Hongkongu nesmírně populární herec a mistr bojových umění (ne nutně v tomto pořadí) se snaží prosadit v Hollywoodu a díky Smrtonosné zbrani 4 dostal hlavní role v nových filmech, které produkují Joel Silver (Romeo Must Die) a Oliver Stone (The Art of War).

Bohužel nesmírně trapná je kreace Joea Pesciho, který se snaží hrát to, co si myslí, že diváci od Joea Pesciho očekávají. Lehce povadlá krasavice Rene Russoová se snaží poctivě odpracovat svůj honorář, ale díky tomu, že jí scénář předepsal pokročilý stupeň těhotenství, nemá tentokrát pro uplatnění bojového umění tolik prostoru jako ve trojce. Ze stejného důvodu nemohla ani zemřít jako Patsy Kensitová ve dvojce a způsobit tak Riggsovi další trauma. Škoda, dítě přece mohli lékaři ze smrtelně zraněné matky zachránit a tím uvrhnout Riggse opět do deprese, ale zároveň do otcovských povinností. Na slibnou pětku by bylo zaděláno. Takhle je spíš předem podělaná a na miminkovsko-rodinný happy end "čtyřky" lze navázat snad už jen komediálním sitcomem ze společné rodinné dovolené Riggsů a Murtaughových na Havaji, ve které bude akci simulovat žertovná záměna kufrů s drogovým dealerem, který bude chtít své zboží zpět, ale neví s kým má tu čest.

Ostatně na otázku 'Bude pětka?' režisér Donner šalamounsky odpovídá: "Proč ne, Bond má přece osmnáct dílů a točí se další." V tom případě by nebylo od věci najmout scenáristu, v jehož hlavě se Smrtonosná zbraň zrodila. Jmenuje se Shane Black a Akademie ho nedávno odmítla přijmout do svých řad, protože se podle ní příliš specializuje na akční filmy. Nebuď smutnej, Blacku, tvoje jednička je ze všech Smrtonosnejch pastí nejlepší.
Hoffman Tomáš/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Smrtonosná zbraň 3 (1992)

 Smrtonosná zbraň 3 (1992)
Smrtonosná zbraň 3 n
Lethal Weapon 3
Žánr: akční / komedie / krimi
Země: Spojené státy americké
Režie: Richard Donner

(pokračování)

Smrtonosná zbraň (1987)

 Smrtonosná zbraň (1987)
Smrtonosná zbraň n
Lethal Weapon
Žánr: akční / krimi / komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Richard Donner

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

49 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

ČT2 - Vládci třetí říše

12:40 - 13:35

39 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:45

54 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

49 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10