Směšný pán (1969)

Směšný pán
71.4 %
 
 

Další název: Muž na ulici; A Ridiculous Gentleman

    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 28.11.1969        
    Délka: 81 min.
„I ve zlomeném srdci může dřímat naděje a láska.“
Bývalý profesor kybernetiky Jindřich Šimek se v nemocnici zotavuje po náročné operaci srdce. Chirurgický zákrok byl velmi obtížný a lékařský tým, vedený chirurgem dr. Preclíkem se starého pána ze všech sil snaží udržet při životě. Profesor Šimek však vlastně o to nestojí, už nemá chuť do života. Vybavují se mu vzpomínky na léta, která z politických důvodů na základě nespravedlivého odsouzení strávil ve vězení. Tam také onemocněl a přišel o manželku i o dceru, která se ho pod nátlakem zřekla. Jediné, co teď pacienta zajímá, je mladá dívka, kterou oknem několikrát spatřil na vzdálené střeše věšet prádlo a vypouštět holuby. Jednoho dne se však dívka už neukáže a profesor Šimek dostane neblahé tušení. Přestože sebemenší fyzická námaha jej může ohrozit na životě, muž se odhodlá utéct z nemocnice a přijít záhadě ztracené dívky na kloub…

Významný, niterně zklidněný film Karla Kachyni, natočený podle scénáře Jana Procházky, se sice odehrává v nemocnici, avšak vztahuje se k obecnějším problémům - pojednává o vůli člověka žít všemu navzdory. Jeho individuální příběh se stává metaforou národního osudu.

režie:
Karel Kachyňa
 
 
hraje:
Vladimír Šmeral (profesor Jindřich Šimek), Zdeněk Kryzánek (zřízenec), Jiří Adamíra (MUDr. Preclík), Josef Patočka (inženýr Harmach), Danuše Klichová (dívka na střeše), Evelyna Steimarová (zdravotní sestra Nanynka), Carmen Mayerová (zdravotní sestra Zezulová), Dagmar Neblechová (nemocniční kuchařka Manda), Jaroslava Vysloužilová (nemocniční kuchařka), Jindřiška Gabriela Preissová (kolegyně Růžena), Zuzana Tomková (děvčátko Alenka), Věra Beztahovská (děvčátko v nemocnici), Ilona Petržílková (děvčátko v nemocnici), Vladimír Stoklasa (taxikář), Vladislav Coufal (vědec), Zdeněk Náprstek (kardiolog), Margit Harníčková (hysterka), Ladislav Křiváček (velitel trestnice), Alena Karešová (zdravotní sestra Prokešová), Josef Roubíček (syn Prokešové), Josef Kotapiš (Peřina), Václav Kotva (průvodčí v tramvaji), Antonín Kryl (asistent), Vladimír Linka (muž v brýlích), Zdeněk Martínek (psychiatr), Soběslav Sejk (ministr), Miroslav Svoboda (vězeň v brýlích), Josef Vošalík (stařeček Rudolf), Josef Velda (dozorce), Josefa Pechlátová (žena v domě), Renata Bauerová (holčička Věra), Jaroslava Bauerová (Věřina matka), Josef Rak (dozorce)
 
 
námět:
Jan Procházka
 
 
scénář:
Jan Procházka, Karel Kachyňa
 
 
kamera:
Josef Pávek
 
 
hudba:
Zdeněk Liška
 
 
kostýmy:
Irena Greifová
 
 
střih:
Miroslav Hájek
 
 
zvuk:
Jiří Lenoch
 
 
vedoucí produkce:
Karel Vejřík
 
 
výtvarník:
Oldřich Okáč
 
 
II. kamera:
Karel Hejsek
 
 
masky:
Rudolf Buneš, Anna Volšičková
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Ladislav Dražan, Rudolf Mos
 
 
asistent režie:
Jaroslava Čapková
 
 
pomocná režie:
Milada Mikešová
 
 
odborný poradce:
Zdeněk Náprstek
 
 
fotograf:
Josef Vítek
 
 
asistent střihu:
Vilma Binterová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.