Zari
ohodnotit

Slané cukríky

Rok:
1985
Délka:
82 minut
Premiéra v ČR:
1.8.1986
„Směšně-vážný film o malosti velkých úspěchů a velikosti malých proher.“
Popis / Obsah / Info k filmu Slané cukríky
POZOR SPOILER

Fotbalový rozhodčí Slávik prchá, je hnán fanoušky. Ujíždí jim vlakem. Pak zvoní u nějaké dámy, která se diví, že je zde tak brzy, a následně se vrací domů, kde jej vítají dvě skoro dospělé dcery. Jedna z nich je Helena, kadeřnice - učnice. Její sestra Vlasta je na gymnáziu. Helena potřebuje hlavu, aby mohla trénovat na soutěž kadeřnic. Zláká svou sestru. Když do kadeřnictví přijde mladý technik Fero, trénuje Helena i na jeho hlavě. Začnou spolu chodit, když musí Helena na soutěž do Teplic. Fero přemluví kamaráda Joža, aby jeli autem. Vymyslí si tetu, u které údajně přespí. Nejdříve se dobře baví na diskotéce, když přichází Jožo s tím, že teta má zapečetěný byt. Vlasta s ním přespí v autě, ale Helena tráví noc s Ferem na nádražní lavičce. Po této noci vypadá Vlasta hrozně a navíce je tlačí na soutěži čas. Helena se rozhodne pro radikální řez a vítězí. Čímž se stává „slavnou“, ale nedá se říci, že by to v kolektivu bylo co platné. Vlasta drobátko zpychne. I otec má starosti, jeho milenka na něj tlačí, aby se jí také věnoval oficiálně, a ne jen na skok a tajně. Fero má konečně nové auto, a tak bere Vlastu na projížďku. Začíná příprava na další soutěž, kde se obě děvčata přesvědčí, že život není jenom legrace…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Slané cukríky
Je na světě asi jenom málo dívek, které nezláká představa, že by se mohly stát slavnými modelkami. K nim rozhodně nepatří studentka gymnázia Vlasta Sláviková, jedna ze dvou hlavních hrdinek slovenské komedie SLANÉ CUKRÍKY. K předvádění ji vlastně přivedla sestra Helena, učnice – kadeřnice, která využívá Vlastiných krásných vlasů a atraktivního vzhledu ke své prezentaci na přehlídkách kadeřnické tvorby… Vlasta si už začala zakládat na obdivu, který mnohdy vzbudila a nyní neuváženě přehlíží školní povinnosti. Dívka dělá modelku také švadlenám, a tak se domnívá, že jí bude brzy „ležet svět u nohou“. Helena je méně lehkomyslná než Vlasta. Někdy se nemíní ztotožnit se sestřinými názory a potřebami, proto se děvčata často hádají. Konflikty mezi nimi se vyhrocují, když se jim do života připletou dva mládenci – Fero a Jožo, kteří se je snaží získat. Dívky jednoho dne padnou do jejich léčky. Stane se tak na společné cestě na další kadeřnickou soutěž, kdy jedou do Teplic i s mládenci a přijmou Jožovu nabídku, že by mohli přespat u jeho tety. U žádné příbuzné se ale nemohou zastavit, protože neexistuje. Vlasta pak neváhá strávit s Jožinem noc v autě, ale Helena se rozhodne, že bude s Ferem čekat na „ranní kuropění“ na neintimní nádražní lavičce. Druhého dne se objeví Helenina modelka na soutěži nevyspalá, unavená, s kruhy pod očima. Budoucí kadeřnice má na ni pořádný vztek a tak jí neudělá naplánovaný romantický účes, ale ostříhá lehkomyslnici pořádně nakrátko… Mezi sestrami je na obzoru další hádka, i když účesová kreace, s níž se Hela představila porotě, v soutěžní přehlídce zvítězí. Obě sestry prožijí ještě další neshody, ale i shody, až se i Vlasta dobere poznání, že krása a sláva jsou pomíjivé a nepatří k těm nejdůležitějším věcem na světě…

Film Slané cukríky, někdy označovaný jako hořká komedie, byl natočen v roce 1985 režisérkou Evou Štefankovičovou. Na XX. filmové festivalu mladých v Trutnově získal cenu Velké zlaté slunce v soutěži celovečerních hraných děl s tematikou života mladé generace.

[kot] Slané cukríky. Kabel plus – programový průvodce. 1995, roč. 3, č. 7, s. 4.


Popis / Obsah / Info k filmu Slané cukríky
Úsmevne ladený film o citových problémoch dospievajúcej mládeže. Sestry, Helena a Vlasta, jedna túžiaca zvíťaziť v kdarnickej súťaži a druhá snívajúca o kariére slávnej modelky, mahú svoje predstavy o skvelej budúcnosti, postupne však poznávajú, že v živote musia počítať aj s úspechmi a prehrami.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Popis / Obsah / Info k filmu Slané cukríky
Slané cukríky je název jedné s písniček Andreje Šebana a textaře Borise Filana, jež se zpívá v druhém hraném filmu renomované dokumentaristky Evy Štefankovičové, která debutovala před třemi lety kombinovaným snímkem Dětská čmáranice. Ve filmu, nazvaném podle této písničky, se autorky (námět a scénář je dílem zkušené Zuzany Suchánové, dramaturgyní byla Alta Vášová) přenesly ze světa dětí do světa dospívající mládeže. Pokusily se zachytit a umělecky ztvárnit důležité životní období, kdy se mladí lidé učí samostatně se rozhodovat, porovnávat se s prvními úspěchy i prohrami při práci, ve studiu i v lásce; období kdy se začíná formovat jejich osobnost. Hrdinkami filmu jsou dvě sestry s malého města, kadeřnická učnice Helena a studentka gymnázia Vlasta. Společnými silami vykročí do života velmi úspěšně, ale brzy poznají, že jejich první vítězství bylo poněkud ošidné. Helena si uvědomí, že se musí ještě mnohému naučit, a Vlasta pozná, že atraktivní zjev a vystupování aní zdaleka nejsou těmi nejvyššími životními hodnotami. Dokumentaristická zkušenost režisérky se projevila mimo jiné i výběrem představitelů z řad málo známých či začínajících herců nebo neherců.
Film zlskal na XX. filmovém festtvalu mladých v Trutnově 1986 Velké zlaté slunce v soutěži celovečerních hraných filmů s tematikou života mladé generace.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Bolkoviny (1997) [TV pořad]

01:10 - 01:50

16 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Mořští vlci (1980)

00:20 - 02:15

66 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

NOVA - Kluk od vedle (2015)

00:55 - 02:45

31 minut již uběhlo
79 minut zbývá do konce

Prima - Dech života (1987)

00:30 - 03:25

56 minut již uběhlo
119 minut zbývá do konce

Reklama