Duben
ohodnotit

Sicilián

The Sicilian

Žánr:
Rok:
1987
Délka:
115 minut, (director's cut: 146 min)
Popis / Obsah / Info k filmu Sicilián
Filmové spracovanie romána Maria Puza Sicílčan. Jedná sa o životopis banditu Salvatore Guiliana. Guiliano sa narodil 16. novembra 1922 v Montelepre neďaleko Palerma. Zomrel 5. júla 1950 v Castelvetrano. Bol to obyčajný chudobný sedliacky chlapec, ktorého prichytili karabinieri s kradnutým vrecom obilia.

Salvatore jedného pri kontrole zastrelil a tým sa stal psancom. Jeden čas ho oslavovali ako bojovníka za samostatnosť Sicílie, či miestneho Robina Hooda, pričom bol obyčajným najhľadanejším zločincom. Spolupracoval s miestnou mafiou a živil sa vydieraním a únosmi ľudí. Počas vojny mal voľné pole pôsobnosti, nakoľko podľa dohody Lucky Luciana s Američanmi o podpore mafie pri obsadení Sicílie nebol stíhaný. Jeden čas mal aj tendencie vyjednávať s okupačnými jednotkami o separácii Sicílie od Talianska.

Svoju popularitu stratil po barbarskom útoku v dedine San Giuseppe Jato 1. mája 1947, kde Girolamo Li Causi, komunistický predák, otvorene kritizoval mafiu. Giuliano dal spustiť paľbu do davu, pričom zabili 11 ľudí a 38 bolo zranených. Po tomto čine sa stal tŕňom v oku už aj samotnej mafie, lebo rímska vláda poslala na Sicíliu na jeho dolapenie dvetisíc policajtov. Jeho skrýšu vyzradil za prísľub beztrestnosti jeho bratanec a strážca Gaspare Pisciotta. Vylákal Giuliana s prísľubom, že dostane amnestiu a bude môcť vycestovať do USA.


Autor: cicis

Popis / Obsah / Info k filmu Sicilián
Píší se 40. léta 20. století. Salvatore Giuliano okrádá bohaté, aby dával chudým, kteří ho považují za svého Mesiáše. Jak roste jeho popularita, roste i jeho ego, až si Salvatore nakonec myslí, že je mocnější než jeho podporovatel, mafián Don Masino Croce.

Zdroj: Chello Central Europe


Popis / Obsah / Info k filmu Sicilián
Filmová adaptace slavného románu z pera Maria Puza (Kmotr).
Příběh legendárního šéfa mafie, Salvatore Giuliana (Christopher Lambert), který se ve 40.letech minulého století snažil osvobodit Silcílii z italské nadvlády a udělat z ní plnohodnotný stát patřící pod USA.
DVD Express


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10