Sedmá velmoc (1933)

Sedmá velmoc
44.4 %
 
 

Další název: Seventh Power

    Žánr: drama / špionážní
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 17.11.1933        
    Délka: 86 min.
POZOR, SPOILER

Zakladatel časopisu Neodvislost zemřel. Z jeho pohřbu byl natočen záznam, ještě předtím jeden i s jeho řečí. V ní vyzdvihuje tři mladé muže - Bédu Hronka, Jana Horského a Rudolfa Dolana. Po těchto třech chce, aby převzali jeho časopis.

Je to právě Ruda, kdo objeví tajemnou šifru BMR 22. Má něco společného s boxmatchem v Chicagu. Ruda přes šifru zachytí další zprávu, zčásti latinskou. Domnívá se, že někdo, snad pes, má na hranici zadržet muže. Vypraví se tedy s kamarády na hory k jmenovanému kilometru. Potkají zde slečnu, kterou pak vyhledají v hotelu. Ti tři se představí jako mušketýři a on jako D‘Artagnan.

Když se v hotelu všichni vyzpívají, dochází venku ke střelbě a divoké honičce. Také je zde mrtvá žena a pes. Žena - mušketýr prchne jednomu ze strážníků, ale jen na policejní stanici. Pak je vyslýchána komisařem Standem kvůli noční vraždě. Ona se s ním však odmítá bavit a vypovídat chce jen našim úředníkům, což komisař není. Ten ani za pomocí zbraně z tajemného muže nevyrazí plány, po kterých touží. Soudí, že je muž nestačil dopravit za hranice.

Všechno se to nějak mele mezi sebou. V tomto zmatku kluci „zatknou“ jednoho z mužů. A tu přistává na sněhu letadlo. Z něj přichází muž, kterému se slečna D‘Artagnan představí jako reportérka Helena Radová. A jinde přichází k přiznání o zmocnění plánu útoku na náš stát. Zachrání naši hrdinové republiku?  Autor: Pitryx

režie:
Přemysl Pražský
 
 
hraje:
Lída Baarová (reportérka Helena Radová, zvaná D'Artagnan), Vladimír Havlíček (reportér Bedřich Hronek, zvaný Aramis), Antonín Novotný (reportér Rudolf Dolan, zvaný Porthos), Josef Gruss (reportér Jan Horský, zvaný Athos), Zvonimir Rogoz (komisař Sander), Václav Vydra (šéf naší špionáže), Mirko Eliáš (Pavel Rydvan alias Pavel Král), František Lašek (Josef Rydvan, Pavlův otec), Jaroslav Bráška (zakladatel listu Neodvislost), Jan W. Speerger (strážmistr pohraniční stráže), Joža Jauris (JUDr. Kroutský, notář), Josef Oliak (smuteční host), Beda Saxl (reportér), Josef Waltner (továrník Hraboš), Jan Richter (krčnář), Václav Pecián (kapitán pohraniční stráže), F. X. Mlejnek (policista), Josef Příhoda (podomek), Ladislav Paul (komisař), Václav Pata (číšník)
 
 
námět:
Eduard Šimáček
 
 
scénář:
Přemysl Pražský, Eduard Šimáček
 
 
kamera:
Jaroslav Blažek, Karel Degl
 
 
hudba:
Miloš Smatek
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Kopecký
 
 
střih:
Marie Bourová
 
 
zvuk:
Josef Zora
 
 
vedoucí produkce:
Rudolf Průša
 
 
zpěv:
Josef Gruss, Antonín Novotný, Lída Baarová, Vladimír Havlíček
 
 
text písně:
Saša Razov
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.