Zari
ohodnotit

Saxána a Lexikon kouzel

Saxána a Lexikon

Rok:
2011
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
15.9.2011
„Máš-li mamku čarodějku, dej si pozor, s čím si hraješ.“
Popis / Obsah / Info k filmu Saxána a Lexikon kouzel
Tři sta let po škole! Tak zněl ortel vynesený před mnoha a mnoha lety nad Saxánou, studentkou čarodějnické školy v Říši pohádek, která utekla do světa lidí za svou první láskou Honzou Bláhou. Saxana nyní žije normálním životem v krásné rodinné vile se svým manželem Janem, dcerkou Saxankou, bláznivou tetou Irmou a strýcem Evženem. Na co ale úplně zapomněla, je půda skrývající tajemství o jejím předešlém čarodějnickém životě. Právě toto maminčino tajemství náhodou objeví dcerka Saxanka, která se nenadálou souhrou okolností a své zvědavosti ocitne v kouzelné Říši pohádek plné trpaslíků, rarachů, draků, bazilišků, šotků a morkolabů. Na malou holčičku čekají neuvěřitelná dobrodružství neznámého světa, který se právě ocitl na pokraji zkázy. Odvážná Saxanka za pomoci svých nových pohádkových kamarádů rozplétá zamotaný svět pohádek, který se zlými silami snaží ovládnout komiksový gangster Crashman. Žákyni 2. B čeká nelehký úkol, jak se vypořádat se všemi nástrahami podzemní říše, přelstít komiksového gangstera a dostat se zpátky domů k mamince. Snímek mísící hrané scény s animovanými 3D prvky je v současné době unikátním projektem české kinematografie, za kterým stojí producent Pragofilm a.s. a tvůrce trikové části filmu Qbone studios.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Saxána a Lexikon kouzel
Uprchlá žákyně čarodějnické školy se ve světě lidí šťastně provdala za svou první lásku Honzu Bláhu. Mají spolu dceru – po mamince se jmenuje Saxana. O maminčině minulosti však nic netuší. Pak ale objeví na půdě truhlu a v ní kouzelnou obrázkovou knížku… Stačí jen málo a devítiletá holčička se dostane do pohádkové říše, kde právě probíhá veletrh strašidel. Shodou náhod se zde ocitne i teta Irma, ztřeštěná spisovatelka dětských knížek. A právě její vinou se na veletrhu strašidel objeví i padouch Crackman, negativní hrdina drsného komiksu. Ten touží zlikvidovat nejen celou říši pohádek plnou dobromyslných bytostí, ale také malou Saxanu. Právě té totiž přisoudila věštba roli jediné možné zachránkyně. Tak tedy začíná neobyčejné dobrodružství člověčí holčičky a jejích pohádkových přátel. Ze světa lidí jim přitom, i když ne vždy zcela fundovaně, pomáhá máma Saxana s pomocí kouzelné obrázkové knihy, která propojuje skutečný svět se světem dětských příběhů a snů.


Popis / Obsah / Info k filmu Saxána a Lexikon kouzel
Rodinný snímek Václava Vorlíčka Saxána a Lexikon kouzel je rozpačitým a nevyrovnaným pokračováním známé filmové pohádky Dívka na koštěti (FP 19/72), z níž jsou použity záběry v prologu. Bývalá žákyně čarodějnické školy Saxana je ve světě lidí vdaná za Honzu Bláhu. Mají dceru Saxánku a bydlí ve vile s Honzovými příbuznými, sebestřednou spisovatelkou Irmou a jejím bratrem, soudcem Evženem. Saxánka najde na půdě čarodějnou knihu a omylem se dostane do pohádkového světa, který s rarachem Krakavousem zachrání před zkázou. Tu přináší moderní hrdina z Komixlandu. Děj se paralelně odehrává i na zemi, kde se postupně téměř všechny hlavní postavy ocitají v psychiatrické léčebně. Nový snímek bohužel postrádá humor, nadsázku, smysluplné dialogy a dramaturgicky vystavěný děj. Spletitý příběh s mnoha postavami se rozmělňuje do linií, z nichž některé zůstávají nedokončeny. Postavy jsou většinou pojaté jako prázdné, křečovité karikatury a působí mdle. Nejvíce prostoru překvapivě dostává Jiřina Bohdalová jako sobecká Irma, která se v Říši pohádek zmocní Lexikonu kouzel, čímž způsobí řadu zádrhelů. - Animační technologie motion capture, na níž stojí triková část filmu, se kvalitou nevyrovná zahraničním titulům (od nichž si tvůrci navíc dost vypůjčují) a z dnešního pohledu jednoduché triky (stejně jako výtvarné pojetí) paradoxně působí lépe ve čtyřicet let staré Dívce na koštěti.
-mat-, Filmový přehled 2011/10


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Dívka na koštěti (1971)

 Dívka na koštěti (1971)
Dívka na koštěti n
 
Žánr: komedie / fantasy
Země: Československo
Režie: Václav Vorlíček

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Co naše babičky uměly a na co ...

18:25 - 18:55

29 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

24 minut již uběhlo
96 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

54 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Počasí

18:52 - 18:55

2 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama