Zari
ohodnotit

Rvačka mezi muži

Du Rififi chez les hommes

Další název:
Rififi / Bitka medzi mužmi (SK)
Žánr:
Země:
Rok:
1954
Délka:
123 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Rvačka mezi muži
Rififi v argotu znamená rvačka, a ta se skoro vždycky strhne tam, kde jde o velké peníze. Vězení Tonyho nenapravilo – jakmile se vrátil, osnuje vyloupení klenotnictví na výstavní pařížské třídě. Nejprve s osvědčenými kumpány, Jo a Mariem, zamýšlí vybrat šperky z výkladu, ale když Mario obstará služby italského krajana Césara, odborníka na sejfy, rozhodne se jinak. Důmyslná loupež se zdaří, jenže to by si César nesměl potají nechat diamantový prsten pro svou milenku, která naneštěstí zpívá v nočním baru jistého Pierra Gruttera. Tomu tak nedá žádnou práci dovtípit se, kdo stojí za senzační loupeží, a k tomu, aby si přišel na své, se neštítí žádných prostředků. Film s chmurnou atmosférou a syrově snímanými ulicemi i zákoutími Paříže je dodnes vysoce ceněn cinefily jako brilantní ukázka filmu noir. A půlhodinová scéna, v níž se detailně a téměř bez hlesu předvádí loupežná akce, se prý stala návodem pro zloděje na všech kontinentech.

Zdena Škapová, MFF Karlovy Vary 2015


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rvačka mezi muži
Dnes již klasické dílo Rvačka mezi muži patří mezi nejlepší tzv. Film noir nebo-li žánru černého filmu a stal se vzorem pro mnohé filmy natočené v tomto duchu během dalších desetiletí, a to nejen ve Francii. Režisér Jules Dassin nepotřebuje k vyjádření napětí mnoho slov, černobílý obraz dodává dílu nevšední poezii a syrovost zároveň. Dassin vychází z autentického popisu prostředí pařížského podsvětí. O filmu lze směle říci, že je to vloupání zapsané do filmových dějin. Tony se po pěti letech vrací z vězení a pečlivě naplánuje poslední velkou loupež svého života. Samotné vyloupení klenotnictví proběhne podle plánu, ale pak do hry vstoupí náhoda a nepřátelský gang, který se pokusí všemi prostředky kořist ukrást. Neúprosná válka gangů si vyžádá krvavé oběti. Režisér Jules Dassin, který za svůj film získal v Cannes cenu za režii, si sám zahrál jednoho z gangsterů.(oficiální text distributora)


Autor: Justik66

Popis / Obsah / Info k filmu Rvačka mezi muži
Zloděj Tony se po pěti letech vrací z vězení a poznává, že jen máloco zbylo z toho, co měl rád, než odešel. Zůstali snad jen jeho přátelé. A jeden z nich mu navrhne, že by mohli vybílit výlohu jednoho luxusního klenotnictví. Tony se nakonec nechá přesvědčit a návrh rozšíří na pokus o vyloupení trezoru. Na tuto práci si zavolají italského specialistu.
Akce proběhne naprosto hladce, zloději si připleší o čtvrt miliardy franků a nebýt Italovy nerozvážnosti, vše by šlo ještě hladčeji. Díky jehoprostopášnosti se o špercích domákne konkurenční gang majitele nočního klubu a zabijí dva členy týmu. Nakonec zbyde jen Tony a přítel Jo, který přišel z původním plánem. Ten má malého syna a manželku a tak konkurence rozhodne, že jej bude vydírat...


Autor: JVSoolen

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Martin Umbach

Umbach Martin

Naposled navštívené:
Martin Umbach

Umbach Martin