Zari
ohodnotit

Romeo musí zemřít

Romeo Must Die

Další název:
Romeo musí zomrieť (SK)
Žánr:
Rok:
2000
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
12.10.2000
„Peníze a moc jsou až na prvním místě…“
Popis / Obsah / Info k filmu Romeo musí zemřít
Vražda mladého gangstera Po Singa odstartuje krvavou lavinu s nečekanými následky. Zatímco Ch'u Sing, vůdce čínské mafie v Oaklandu, pověří zástupce Kaie objasněním synovy smrti, vůdce konkurenčního černošského gangu Isaak O'Day pověří stejným úkolem svého zástupce Maca. A totéž je odhodlán odhalit také Poův bratr, bývalý policista Han Sing, který uprchne z hongkongského vězení. Isaak se sice zaručí Ch'uovi, že jeho lidé nemají se smrtí jeho syna nic společného, a dohodnou se na pokračování obchodních vztahů, přesto však pošle Maca, aby chránil jeho dceru Trish. Dívka pracuje v butiku Hadí oheň, a právě sem zavedou stopy Hana. Zatímco Isaak jedná s investorem Vincentem Rothem o prodeji pozemků na pobřeží, v jeho rajónu exploduje holičství i s majitelem a jedním zákazníkem. Ukáže se, že nechtěl prodat svůj pozemek. Vzápětí je zavražděn Isaakův syn Colin i s milenkou. Válka mezi gangy je na spadnutí. Mezitím se Han setká s Trish a začnou se sbližovat. Když pak v bratrově autě objeví seznam adres, rozhodne se vypátrat, o co jde. Zjistí, že adresy patří těm, kteří odmítají prodat pozemky v místech, kde chce Roth stavět velký fotbalový stadion, a že jeden po druhém umírají nebo jsou mučením donuceni k prodeji. Ani jeden z vůdců nemá s brutálním nátlakem nic společného a v řadách obou gangů jsou zrádci. Sami se vzápětí ocitají v nebezpečí a zdá se, že zachránit je mohou jen Hanovy bojové schopnosti.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Romeo musí zemřít
Mají zbraně, jsou v úzkých, ale nemají šanci proti bývalému hongkongskému policajtovi Han Singovi. Tento nadmíru akční film producenta Joela Silvera (Matrix) s Jet Lim (Smrtonosná zbraň 4) v hlavní roli je kombinací fantastických scén bojového umění, skvělých visuálních efektů a prvotřídní hudby. Jet Li hraje drsného Hana, který chová sympatie k Trish O’Day, přestože jsou jejich rodiny velkými nepřáteli v nelítostném boji o vlastnictví Oaklandské dostihové dráhy. Při hledání příčin krvavého sváru se oba společně střetávají s mnoha nebezpečnými situacemi a s nepolevujícím napětím.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Romeo musí zemřít
Příběh: Napjaté vztahy mezi černošským a čínským gangem v Oaklandu ještě vyostří vražda syna šéfa asijské komunity. Bratr zavražděného Han Sing uprchne z přísně střežené věznice v Hongkongu a zamíří do Ameriky, aby smrt svého bratra pomstil. Do cesty se mu ale náhodou dostane dcera černošského šéfa - půvabná Trish, do níž se Han „nečekaně" zamiluje. Spolu pak navzdory svým znepřáteleným rodinám pátrají po skutečném původci všeho násilí.

Přestože název filmu i jeho zápletka celkem jednoznačně odkazují na slavnou Shakespearovu romanci, film jako takový se pohybuje
ve zcela jiných rovinách. Zatímco Baz Luhrmann ve svém sympatickém veršovaném snímku Romeo a Julie oděl starý příběh do nového šatu a nechal procházet milostným soužením moderní gangstery, v tomto případě jde hlavně o to, aby se akcechtivým divákům dostalo co nejvíc kung-fu za doprovodu hutné hip-hopové muziky.
Snímek uznávaného kameramana Andrzeje Bartkowiaka (Čest rodiny Prizziů, Ďáblův advokát) je asi nejzajímavější tím, že je první velkou americkou příležitostí pro hvězdu hongkongské akční kinematografie Jeta Li. Tohoto drsňáka s nevinným chlapeckým úsměvem si možná pamatujete jako hlavního záporáka ze čtvrté Smrtonosné pasti, kde se na konci nechal trapně zabít svými stárnoucími, ale slavnějšími kolegy Melem Gibsonem a Dannym Gloverem. Nyní tedy tento několikaná- sobný přeborník Číny v kung-fu dostal šanci zapsat se do povědomí amerických diváků, ale nutno přiznat, že by si zasloužil trochu povedenější start.
Kdyby totiž tvůrcům šlo jen o shora naznačené akční ambice, dalo by se říci, že obstáli celkem slušně. Bohužel se ale film zpočátku tváří spíš jako seriózní kriminální drama, a tím více vyniknou všechny díry a mezery v nedotaženém scénáři. To se týká různých ukázek nelogického chování policistů, řadových gangsterů a dokonce
i hlavních bossů, k nimž by zřejmě bez problémů pronikl prakticky kdokoliv. Ale co, nejdůležitější je přece akce a té si zde užijete habaděj. Jet Li v každém souboji dokazuje, že jeho popularita je v Asii právem srovnatelná s nedostižným Jackiem Chanem. Je totiž neuvěřitelně ohebný, rychlý, a když na to přijde, umí patřičně přitvrdit. Ovšem jako správný ctitel pravidel fair play tlupy černých grázlů většinou pouze zneškodní a zesměšní, než aby je zabil.
Jeho nečekanou lásku Trish si zahrála zpěvačka Aaliyah, pro niž tato role představuje filmový debut. Aaliyah tu ale rozhodně není jen na okrasu a její akční scéna dokonce patří k nejoriginálnějším v celém filmu. Nejvýraznější vedlejší postavou je však Trishin otec v podání charismatického Delroye Linda, jehož největší touhou je přestat se špinavými kšefty a předat svému synovi legální podnik. Dobrý dojem z filmu bohužel milovníkům kungfu kazí nesmyslné počítačové vylepšování několika akčních scén. Jednak to vyznívá spíš komicky a za druhé: „Proboha, vždyť machr Jetova formátu něco takového nemá vůbec zapotřebíl"
Leoš Flodr Total Film 2000/8/108
VERDIKT
Jet Li předvádí neuvěřitelné souboje, ale jinak je tato místy docela zábavná směsice kung-fu a hip-hopu poněkud nedovařená.

Autor/Zdroj: Flodr Leoš/Total Film


Hvězdy z Hongkongu se hlásí o místo na chodníku slávy
v Hollywoodu a nový film subtilního bojovníka Jet Liho byl OČEKÁVÁN. Pokud si nevzpomínáte, Jet Li je onen ďáblík, co v poslední Smrtonosné zbrani otloukl Mela Gibsona k nepoznání. Romeo musí zemřít je jeho prvním americkým projektem s hlavní rolí upravenou přímo na mrštné tělo. Příběh filmu je vlastně jakási žlutočerná variace na téma 'láska nečekaně vzplála mezi rody na smrt znepřátelenými'. Po svém se ho zmocnil Shakespeare, není důvod, proč by svou šanci neměl dostat také Jet Li. Ve svých sedmatřiceti letech vypadá o deset let mladší a jeho chlapecký úsměv mu ubírá dalších deset let, takže většinu filmu vypadá jako milý, mladý a zdvořilý čínský Romeo, který neumí do pěti počítat. Když ale přijde ke slovu bojová technika je číslo pět počtem zlomených obratlů v padouchově bezcharakterní páteři. Přepočítat si je můžete v efektních rentgenových záběrech, které potěší oko každého ortopeda. Bohužel na akční film je v Romeovi relativně málo akce. 0 to víc se
v něm řeší rafinované nelegální obchodní praktiky jednotlivých gangů a zevrubně se popisuje pučení 'zakázaného' milostného vztahu. To samo o sobě není nic špatného, ale od Jet Liho bych očekával více, respektive méně. Méně vedlejších rušivých motivů, zato pořádnou akční jízdu. Proč se mám proboha dívat na sportovce, vedle kterého je Jackie Chan hotový Jack Nicholson, jak s příšernou angličtinou předstírá herecký výkon v komplikované scenáristické rošádě? Proč prostě nepředvede to nejlepší ze svého bojového umění? A když už dojde na kýženou akci, je často nesmyslně přehnaná. Možná je Jet Li pohybový génius nebo přímo mutant. Daleko pravděpodobnější je, že při jeho desetimetrovém filmovém skoku byl použit trik. Překotný zlomkovitý střih divákovi neumožní pokochat se dosyta choreografií bojových scén. Proč pomáhat trikem a střihem atletovi, jehož schopnosti jsou samy o sobě obdivuhodné?
Romeo musí zemřít je ve výsledku trochu zvláštní, průměrně zábavný film. S jistotou dokázal jediné: další Jet Liho americký opus už nebude OČEKÁVÁN, ale jen očekáván.
T0MÁŠ HOFFMAN Premiere 2000/10/48

Autor/Zdroj: Hoffman Tomáš/Premiere


Popis / Obsah / Info k filmu Romeo musí zemřít
Cožpak se záporáci nikdy nepoučí? Vždyt je to jasné jako facka: zabiju Číňana – Číňan má bratra - bratr umí kung-fu - zemřu. Ted' jde o to, jak efektně a co z toho budou mít diváci. Vzhledem k tomu, že naštvaný bratr má tentokrát tvář a pěsti hongkongské akční superhvězdy Jeta Li (na západě i u nás je známý především jako ďábelský Wah Sing Ku ze Smrtonosné zbraně), potenciál efektnosti, a tudíž i zábavnosti, byl vysoký. Navíc se o produkci postaral Joel Silver (Matrix), jehož zkušenosti měly být zárukou, že se debutující režisér - jinak skvělý kameraman Andrzej Bartkowiak udrží ve správných kolejích. Příběh si scenáristé vzdáleně vypůjčili od mistra Shakespeara, tudíž se příběh pomsty odehrává v prostředí dvou znepřátelených klanů - černošského a asijského. Hlavní hrdina Han je Číňan a jeho pomocnice a nastávající láska Trish (debutující zpěvačka Aaliyah) je černoška. Mizerové jsou na obou stranách a Han bude mít plné ruce špinavé práce. Řízná akce, romance, Shakespeare - mohlo to dopadnout jinak než jako skvělá zábava? No jistě...
Že se z Romea za pochodu naprosto vytratila jakákoli shakespearovská rovina (název je ospravedlnitelný snad jen tím, že Hana jednou kdosi osloví Romeo), by příliš nevadilo. Že se neznámo kam vypařila i romance, už trochu vadí. Ale nad faktem, že je ve filmu málo akce, zůstává rozum stát. Na „průměrný Hollywood" by to snad stačilo, ale na film s Jetem Li je to zoufalé. Když podobný problém hrozil Křižovatce smrti s Jackiem Chanem, řešil jej humor a přátelské škádlení s ukecaným Chrisem Tuckerem. V Romeovi humor téměř není, místo přátelského škádlení nastupuje mdlá a naprosto nefunkční romance a Tuckera ve škatulce „ukecaný černoch" supluje nelítostný prudič Anthony Anderson (Já, mé druhé já a Irena). Mezi akcemi jsou předlouhé sekvěnce, ve kterých nepříliš zajímavé postavy jen debatují, filozofují a řeší vzájemné vztahy. Což by nevadilo, kdyby to bylo o něčem - jenže není. Navíc jsme v nadsázkou prosyceném, formou téměř až comicsovém akčním filmu: tady se přece žádá přímý tah na bránu!
Poněkud nepříjemné je i to, že když už na akci konečně dojde, je zhusta proklatě nerealistická. Tedy, ne že by obvyklé asijské hřbetolamy snad někdy byly skutečně realistické, ale značná část jejich kouzla obvykle spočívá v tom, že víme, že je hvězdy skutečně provádějí. To v Romeovi je na mnoha místech jasně viditelné, že filmařům nestačila Liova přirozená mrštnost a chtěli z něj udělat nadčlověka. Tudíž je díky závěsným lankům a počítačům v jeho silách na příklad vyskočit dva metry do vzduchu, tam se čtyřikrát otočit a nakopnout tři padouchy. Podobné věci mohly fungovat v cyberpunkovém Matrixu, kde byly součástí hry, ale tentokrát jsme v o něco reálnějším světě, kde podobné kejkle jen klamou, ruší a oslabují divácký požitek.
Oproti tomu poměrně příjemným hmátnutím do trikového soudku je občasné použití „rentgenových" záběrů, ve kterých je nám velmi detailně předvedeno, kterou kost že to Han bídákovi zlomil. A když už jsme se konečně dostali k těm příjemným stránkám, sluší se zmínit sympatickou Aaliyah, která sice s tentokrát překvapivě bezvýrazným Jetem Li nedokáže vygenerovat ani špetku potřebného jiskření, ale sama o sobě funguje slušně, spolehlivého Delroye Linda, který si jako obvykle dokáže vycucat z prstu plastickou postavu i tam, kde byste ji ve scénáři určitě nenašli (jen si vzpomeňte na 60 sekund) a především režiséra Bartkowiaka, který z ubohého scénáře dokázal vydolovat poměrně slušnou atmosféru. Po vzoru mnoha jiných akčních debutantů zvolil klasický videoklipový styl, nabitý rychlými střihy, netradičními úhly kamery a agresivní hudbou (černošský hiphop a rap lehce říznutý asijskými melodiemi). Film tak získal šmrnc, díky kterému můžeme překousnout i většinu té dějové vaty. Čímž rozhodně nechci říct, že zkrácení o nějakých dvacet minut by filmu neprospělo.
Liova první hollywoodská sólová exhibice není ani pecka, ani propadák. Akce sice zdaleka nedosahuje úrovně mistrových hongkongských řezničin, ale máte-li pro bojové filmy slabost, rozhodně přijde k chuti. A mimochodem, Liovo bojové umění prý není žádné kung-fu, nýbrž čínský národní sport wu šu (popravdě řečeno mi to nic neříká, ale hlavně že se tím dají efektně bít lidi). Díky poměrně slušným tržbám Romea a spokojenému producentovi Silverovi jej brzy bude moct předvést i v dalších vysokorozpočtových filmech. Jinými slovy je jasné, že když dostal nabídku terorizovat Keanu Reevese v pokračování Matrixu, znamená to, že už i v Hollywoodu kope první ligu.
Ondřej Vosmík Cinema 2000/10/89

Autor/Zdroj: Vosmik Ondřej/Cinema


V akčním kriminálním filmu Romeo musí zemřít dal zkušený producent Joel Silver prostor hongkongské akční hvězdě Jetu Liovi, jenž v amerických kinech úspěšně debutoval rolí padoucha ve Smrtonosné zbrani 4. Snímek je zároveň režijním debutem kameramana Andrzeje Bartkowiaka. - Děj velmi volně parafrázuje klasický příběh Romea a Julie: po záhadné smrti svého bratra gangstera, působícího v Oaklandu, se z hongkongského vězení probije na svobodu bývalý policista Han Sing. Ten se během pátrání sblíží s krásnou dcerou vůdce konkurenčního černošského gangu Isaaka O'Daye, jenž se o vliv nad oaklandským pobřežím dělí s Hanovým otcem Ch'uem Singem a jeho klanem. V zájmu obou rodin je přerušit vznikající vztah. Ukáže se však, že v obou gangsterských skupinách je „vnitřní nepřítel" nebezpečnější než konkurence zvenčí a že v pozadí množících se vražd jsou podnikatelské spekulace s nábřežními pozemky. - Snímek je samozřejmě primárně zaměřen na četné souboje, v nichž hongkongský herec (poprvé v anglicky mluvené roli) prokazuje své umění a v nichž přijde na řadu nápaditá choreografie soubojů, využívající různé výchozí situace a prostředí: hrdina bojuje zavěšen na provaze za jednu nohu, uplatní své dovednosti proti přesile zabijáků v rámci amerického fotbalu a střetne se i se sobě rovnocenným soupeřem. Sporadicky jsou ornamentem akčních scén „rentgenové’ záběry na drcené vnitřnosti bojovníků. Tvůrci ovšem místy „nečestně" vypomáhají hrdinům s pomocí triků, takže při soubojích je někdy dovoleno ignorovat gravitační zákony. - Temně laděný Bartkowiakův snímek nabízí podívanou na úrovni lepšího standardu, vybavenou atmosférou filmu noir, kombinovanou s postupy akční školy asijské provenience a doplněnou výraznou hip-popovou hudební složkou; hlavní ženskou hrdinku ostatně ztvárnila americká hip-hopová hvězda Aaliyah.
Zdeno Kubina Filmový přehled 2000/10/29

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražda v zastoupení (1987) [TV...

07:05 - 08:20

33 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

ČT2 - Souboj titánů

06:50 - 07:45

48 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:30 - 08:15

8 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:20 - 07:50

18 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Norský dům (Det Norske Hus)

Norský dům
Det Norske Hus

Jiřina Witlechová

Witlechová Jiřina

Naposled navštívené:
Norský dům (Det Norske Hus)

Norský dům
Det Norske Hus

Jiřina Witlechová

Witlechová Jiřina