Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Robin a Mariana
Během křížové výpravy, kde bojovali za krále Richarda Lví srdce (Richard Harris), Robin Hood (Sean Connery) a Malý John (Nicol Williamson) odmítnou splnit poslední bizarní příkaz šíleného despoty těsně předtím, než je náhodně zabit. Po návratu do Sherwoodského lesa je dvojice vřele přivítána svými "starými" přáteli, s kterými kdysi společně okrádali bohaté a pomáhali chudým. A nyní, pod krutovládou slabomyslného krále Johna, potřebuje lid Robina Hooda víc než kdy předtím. Ještě než se vydá bojovat za jejich zájmy, navštíví Robin svou bývalou lásku Marianu (Audrey Hepburn), která se mezitím stala jeptiškou. Když král nařídí Robinovu starému nepříteli, bezskrupulóznímu šerifovi z Nottinghamu (Robert Shaw), aby odstranil duchovenstvo z venkova, zachrání Robin Marianu z jejího opatství a vzkřísí jejich dávnou lásku. Teď, když se připravuje na konečné zúčtování s šerifem, má Robin, jehož mládí je nenávratně pryč a tělo neúprosně stárne, konečně šanci dosáhnout slavného vítězství, o němž kdysi dávno snil.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 11.11.2015 CX


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Robin a Mariana
Po dvaceti letech Robin Hood a Malý John nesplní příkaz krále Lví srdce, a tak se dostanou do vězení. Richard zemře ve chvíli, kdy se pokusil Robina zabít. Zbojníkovi nezbývá než se vrátit do Sherwoodu. Během křížové výpravy sice Robin zestárl, ale nezabrání mu to v boji s nottinghamským šerifem, zvláště když jeho bývalý rival ohrožuje znovu Marianu.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Hluboký a humorný vhled do povahy hrdinství jako takového se odehrává v době, kdy už je Robin Hood starým mužem, který se ohlíží za minulostí a snaží se navázat na některé ze svých někdejších ideálů. Navzdory hvězdnému obsazení a originálnímu pohledu nejen na kultovního zbojníka, ale i na další všeobecně známé postavy a legendy nepatří toto zpracování příběhu Robina a Mariany mezi nejznámější.
*****
Robin a jeho suita jsou hrdiny ne proto, že dokáží nejlépe střílet či nejrychleji utíkat, ale proto, že věří ve své ideály a odvahu. Robinova banda už nemůže přeskakovat ploty, šplhat po zdech nebo provozovat cokoliv, co vyžaduje fyzickou sílu. I tak ale zůstávají těmi starými, známými skvělými muži, protože jejich nitro se nemění. Audrey Hepburnová v roli stárnoucí Mariany přesně vystihuje vizuální poezii tří jablek (na začátku zobrazených jako zralých, na konci už seschlých) symbolizujících Robina, Johnnyho a Marianu. Film je podobnými neobvyklými metaforami doslova protkán a sledovat hravou, i když místy lehce těžkopádnou poezii tohoto snímku je velice příjemné.
Ohlas dobového tisku: „Není to úžasné dílo... nelze jej srovnávat se stylem třeba Velkých iluzí, Lesterův film ale příjemně uskutečňuje prosté a dojímavé pojetí.“
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /28.LFŠ


Navzdory hvězdnému obsazení tohoto filmu mnozí vůbec nevědí o jeho existenci. Je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů všech dob. Robin Hood je zde již starý muž, který se snaží navázat na některé ze svých ideálů. Ve snímku najdeme i další všeobecně známé postavy legendy. To nejzajímavější, co film nabízí, je hluboký vhled do povahy hrdinství jako takového. Robin a jeho suita jsou hrdiny proto, že věří ve své ideály a svou odvahu, a ne proto, že dokáží nejlépe stř0et a nejrychleji běžet. Robinova banda už nemůže přeskakovat ploty a šplhat po zdech nebo provozovat cokoliv, co vyžaduje fyzické vypětí. Jejich úsilí je někdy až komické. I tak ale zůstávají těmi starými známými skvělými muži, protože jejich nitro se nemění.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Robin a Mariana
Legenda o proslulém zbojníku Robinu Hoodovi, který za vlády Richarda Lví srdce bohatým bral a chudým dával, potýkal se s šerifem z Nottinghamu a miloval krásnou Marianu, byla ve filmu zpracována už mnohokrát. Britský režisér Richard Lester nahlíží tuto legendu z trochu jiného úhlu. - Robin, Mariana a jejich druhové se setkávají po dvaceti letech. Stárnoucí a zahořklý Robin touží po klidu, musí se však znovu postavit nejen nottinghamskému šerifovi, ale i vlastní legendě, jíž už není schopen plně dostát. Cítí, že jeho čas minul, a obtížně se pokouší nalézt sám sebe. Ve světě plném nespravedlnosti a krutosti, proti níž se bouří, nachází možnost naplnění v konečném osobním střetnutí s dlouholetým nepřítelem, vědomým si stejně jako on toho, že je součástí legendy, a rozumějícím mu možná lépe, než to dokáže on sám. Konečné a překvapující slovo ke konci legendy však vyřkne milující Mariana. - Lesterův pohled je dalek romantizujícího patosu: jeho středověk (přelom dvanáctého a třináctého století) je plný špíny a krve; stárnutí s sebou pro hrdiny přináší nemoci, pochybnosti a smutek; dávné hrdinské skutky jsou pro ně sotva něčím víc než krásnou vzpomínkou na bezstarostné m1ádí. - Úvahy scenáristy Jamese Goldmana (autora známého Lva v zimě) se vymykají běžnému historickému filmu; snímek však trpí nedostatky v dramatické stavbě i v charakterizaci postav, často vedoucích dlouhé monology. Lesterova režie je vtipná, elegantní, dbá o detaily. Herecká účast Seana Conneryho (Robin), Audrey Hepburnové (Mariana), Nicola Williamsona (john) a Roberta Shawa (šerif) bezesporu dodává zajímavosti této nostalgické úvaze o legendě a jejím předobrazu.

Autor/Zdroj: Prokopová Alena/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vo modrým ptáčku

Vo modrým ptáčku
Vo modrým ptáčku

Naposled navštívené:
Vo modrým ptáčku

Vo modrým ptáčku
Vo modrým ptáčku