Duben
ohodnotit

Rebel bez příčiny

Rebel Without a Cause

Další název:
The Blind Run; Juvenile Story
Žánr:
Rok:
1955
Délka:
111 minut
„Nejsou to už děti, a přesto touží po pochopení a lásce vlastních rodičů...“
Popis / Obsah / Info k filmu Rebel bez příčiny
Americký film Rebel bez příčiny je příběhem čtyř mladých lidí, kteří se bouří proti rodičům a celému světu a svojí revoltou se pohybují na hranicích zákona, což je mezi životem a smrtí. Scéna tajných automobilových závodů, kdy vyhrává ten, kdo z auta vyskočí později, než soupeř, je tím dokladem. Ale tohle každý zná, já se chci věnovat filmu, o kterém se tvrdí, že je proklet, neboť čtyři mladí herci z filmu, tragicky zemřeli, a nikdy to policie spolehlivě nevyřešila.

Z filmu se stal kasovní trhák, který získal několik nominací na Oskara, jak pro nejlepší film pro režiséra Nicolase Rayena, tak i nominace pro herce Natáli Woodovou a Sal Minea.

Ocenění Britské filmové akadémie pro nejlepší film a za hlavní mužskou roli pro herce Jamese Deana (1931 - 1955). Nyní se spekuluje o filmu, že film je prokletý a za to museli herci zaplatit životem. James Dean, po filmech Obr (Kolos), Na východ od ráje a filmem Rebel bez příčiny měl nakročeno k senzační kariéře, ale když se spiknou všichni čerti a andělé jsou na dovolené, James si to pálí ve svém Porche, a kam měl namířeno, do cíle se nedostal.

Z auta zůstává nevzhledná hromádka poškozeného plechu a co je nejsmutnější, James Dean umírá ve svých dvaceti čtyřech letech. Premiéra filmu se koná v zahaleném smutku a za triumfálního potlesku se diváci s hercem rozloučili. Druhou tajemnem obestřenou obětí se stává americký herec Nick Adams (1931 - 1968). Ten si v den své smrti sjedná schůzku se svým přítelem a právníkem, na kterou se nedostavil a byl nalezen mrtvý ve svém domě v Beverly Hills.

V tisku vyšly kalkulace, že herec zemřel předávkováním drog a léky. Jeho dcéra je však jiného názoru, je přesvědčena, že byl zavražděn. Byl nalezen mrtvý v roce 1968, kdy byla bestiálně zavražděna Sharon Tate, manželka polského režiséra Polanského a její přátelé. V tragické šňůře úmrtí, přichází řada na Sal Minea (1939 - 1976), kterého nožem do srdce zabil zaměstnanec pizzerie a i za jiné delikty byl vrah odsouzen k trestu více než padesáti let. Jemu, tak i Adamsovi bylo jen 37 let.

Na řadě je krásná Natálie Woodová (1939 - 1981), u které se nejvíce spekuluje o její smrti. Je nalezena utopená ve vodě, pár desítek metrů od své lodi, na které trávila poslední chvíle v životě s německým manželem Robertem Wágnerem, kde došlo k ostré výměně názorů, neboť manžel žárlil na kolegu z herecké branže Christophera Walkena, nevěřil, že nemají něco spolu.
Natálie se utopila a nevíme, zda spadla do vody nešťastnou náhodou, při vypití množství alkoholu, a nebo ji do vody někdo úmyslně pomohl. Byl to její manžel?

Anebo je to opravdu nějaká kletba. Jedno je jisté, všichni zemřeli na vrcholu své kariéry a také se říká, za všechno zaplatíš...


Autor: jarda53

Popis / Obsah / Info k filmu Rebel bez příčiny
Po přestěhování rodiny do Los Angeles je Jim pro opilost zadržen policií. Zde nabídne třesoucímu se chlapci svou bundu a zaujme jej i plačící dívka. Druhý den je oba, při cestě do školy, opět potká, ustrašený Platón a krásná Judy se stanou jeho přáteli. Ve škole vládne gang Buzze Gundersona, který vyzve nově příchozího Jima k souboji. Jim zvítězí a Buzz ho vyzve opět, tentokrát k závodu v ukradených autech. Závod spočívá v nasměrování aut ze strmého srázu a v co nejpozdějším vyskočení před pádem auta. Jim včas vyskočí, Buzz se však v autě zasekne a následnou havárii nepřežije. Všichni z místa tragédie utíkají. Jim má výčitky svědomí, ale na nátlak rodičů se udat na policii nejde. Po hádce se svým otcem, utíká Jim z domu a potkává Platóna s Judy, kteří ho přišli varovat před pomstou Buzzova gangu. Všichni tři se ukrývají v opuštěné vile kde stráví několik hodin, Judy s Jimem si vyznají lásku, a Platón se s Jimem sblíží. Po střetu s gangem a všichni tři prchají, tentokrát i před policií. Při útěku je Platón smrtelně zraněn a umírá Jimovi v náručí. Film byl zpracován na základě sociologických studií a po uvedení do kin se stal kultem pro tehdejší dospívající genaraci. Představitel hlavní role James Byron Dean se stal, zejména po své tragické smrti v roce 1955, idolem.


Autor: Hugin

Popis / Obsah / Info k filmu Rebel bez příčiny
Jim Stark sklouzl na šikmou plochu. Učitelé, policisté ani milující rodiče nechápou, co se s ním děje. Jim se podobá tisícům svých vrstevníků z normálního prostředí, o nichž si společnost myslí, že ke své revoltě nemají důvod.


Popis / Obsah / Info k filmu Rebel bez příčiny
Po své první hlavní roli ve filmu Na východ od ráje se James Dean (1931 – 1955) rázem stává idolem mladé generace. A úloha ve filmu Rebel bez příčiny ho v očích mládeže učinila nespornou superhvězdou. James Dean tu ztvárnil ústřední charakter snímku – mladíka Jima, který se s rodiči přestěhoval do jiného města a brzy se ocitá v konfliktu s rodiči i se zákonem. Sugestivní generační drama, v jehož dalších rolích uvidíme i Natalii Woodovou a Sala Minea, natočil renomovaný americký filmař Nichalas Ray (1911 – 1979), jeden ze vzorů Wima Wenderse.

ZDROJ: Kino AERO 2003/11


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Kde domov můj? (2016) [TV pořa...

18:25 - 18:55

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

18:25 - 19:15

15 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

10 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

45 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763989
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178295

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10