Zari
ohodnotit

Ratatouille

Další název:
Dobrú chuť!
Rok:
2007
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
13.9.2007
„Krysák Remy sní o tom, že se stane vyhlášeným kuchařem v pařížské pětihvězdičkové restauraci.“
Popis / Obsah / Info k filmu Ratatouille
Malý Remy je krysa, která vyrůstá společně s otcem a svojí velikou rodinou na okraji Paříže. Je ale jiný než ostatní, má totiž dokonalý čich a skutečně vytříbený vkus na jídlo - jako pravý gurmán. Touží experimentovat s opravdu kvalitními ingrediencemi, chutěmi a vůněmi, zkrátka vařit. Jednoho dne, když krade jídlo, se nechtěně oddělí od své rodiny a dostane se přímo před restauraci nejlepšího kuchaře Gusteaua. Spřátelí se s jeho synem Linguinim, který je kuchařský neumětel. Spojí své síly a dvojici se podaří stát kuchařskou legendou. V cestě jim ale stojí velmi zákeřný, ale zároveň slavný kritik restaurací - Anton Ego.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ratatouille
Oscarem oceněný režisér Brad Bird a vypravěčští mistři z Pixar Animation Studios uvádějí film Ratatouille, nejoriginálnější komedii letošního léta o tak bizarním přátelství, jaké si jen lze představit. Hlavním hrdinou filmu je krysák Remy, který odvážně sní o tom, že se stane vyhlášeným kuchařem v pařížské pětihvězdičkové restauraci. Společně se zkrachovalým vynašečem kuchyňských odpadků Linguinim se vydají za svým cílem stát se nejvyhlášenějším kuchařem v Paříži. Remy měl celý život dokonalý čich a na krysu také velice neobvyklý sen: vařit v luxusní restauraci. Nenechá se zviklat očividnými potížemi, se kterými se krysa, toužící po kariéře v oboru, který hlodavce přímo nenávidí, nevyhnutelně setká, nemluvě o výtkách ostatních členů rodiny, kteří se mu snaží domluvit, aby se spokojil s tradičním životem na skládce, a své touhy uspokojuje skromným flambováním a smažením. Ale když ho okolnosti doslova vrhnou do restaurace, kterou proslavil jeho kuchařský vzor Auguste Gusteau (jehož heslo "vařit může každý" Remyho po celý život inspirovalo), brzy zjistí, že pokud jste krysa a někdo vás uvidí, může vám v kuchyni jít doslova o život. Když už se zdá, že je se splněním Remyho snů konec, potká toho, koho potkat potřebuje, přítele, který mu věří: stydlivého a podřadného vynašeče odpadků, kterého z restaurace čeká vyhazov. Teď, kdy už oba nemají co ztratit, se z Remyho a Linguiniho stanou bizarní společníci, kteří, hnáni Linguiniho nešikovností a Remyho neobvyklými nápady, převrátí Paříž vzhůru nohama na neuvěřitelné cestě plné humorných zápletek, působivých zážitků a těch nejnepravděpodobnějších triumfů, o kterých by jeden bez druhého ani nesnili.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ratatouille
Animované snímky studia Pixar jsou proslulé originálními nápady, dobrým příběhem, důkladnou přípravou, technicky dokonalou počítačovou 3D animací a diváckým očekáváním. Po oživlých hračkách (Toy Story: Příběh hraček; 1995, FP 3/96 a Toy Story 2: Příběh hraček; 1999, FP 3/2000), strašidlech ze snů (Příšerky, s.r.o.; 2001, FP 1/2002), ztracené a znovunalezené rybce (Hledá se Nemo; FP 11/2003), rodince superhrdinů (Úžasňákovi, FP 11/2004) a světu závodních aut (Auta, FP 8/2006) přišli tvůrci z Pixaru s novým hrdinou, který má na to, že je obyčejnou krysou, neobvyklý sen: chce se stát kuchařem navzdory tomu, že jako typický představitel řádu hlodavců je postrachem hygieniků. Ale šťastně nešťastná shoda okolností zavede kulinářsky založeného krysáka Remyho do vyhlášené pařížské restaurace, kde v pravou chvíli potká svého člověka, mladého smolařského uklízeče Linguiniho: cesta k vytouženému sporáku může začít. Pro protagonisty je pochopitelně trnitá a plná úskalí, pro diváky (hlavně pro ty starší a mlsné) zábavná, objevná a dokonce i poučná. Při přípravě snímku tvůrci museli studovat pohyby a chování krys, ale také navštívit za účelem poznání vyhlášené restaurace. Ratatouille je typické francouzské zeleninové jídlo, jehož název se filmařům pro film hodil: obsahuje totiž slovo rat, což je anglický výraz pro krysu. - S původním námětem přišel Jan Pinkava, který na filmu pracoval od roku 2000. Když studio Pixar zakoupila firma Walt Disney Pictures, byl z postu režiséra odvolán a nahrazen oscarovým Bradem Birdem. V titulcích je uveden jako autor námětu a jako spolurežisér. Snímek je věnován animátorovi a tvůrci vizuálních efektů Danu Leeovi (1966–2005) z Pixaru, který zemřel na rakovinu plic. – Příběh sice hýří nápady, je nabitý gagy i vtipnými honičkami a využívá kouzel, která Paříž pro filmaře má, a všech technologických vymožeností animace, ale přece jen se děj chvílemi trochu vleče. Film je sice rodinnou komedií, ale svým zaměřením je určen spíše dospělejším divákům. – Filmová krysa Remy má už kolegu ze studia Aardman, totiž titulního hrdinu snímku Spláchnutej (2006, FP 1/2007), domácího krysáka Roddyho Saint Jamese. – K snímku je připojen krátký animovaný film Unesený (2006, FP 9/2007z, str 38).
-kat-, Filmový přehled 2007/9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

26 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

ČT2 - Zatajené dopisy

12:20 - 13:15

36 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:30 - 13:40

26 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:20 - 13:20

36 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Christopher Smith

Smith Christopher

Claudette Mink

Mink Claudette

Naposled navštívené:
Christopher Smith

Smith Christopher

Claudette Mink

Mink Claudette