Zari
ohodnotit

Radúz a Mahulena [TV film]

Rok:
1970
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
14.5.1971
„Jan Tříska jako legendární princ ve Weiglově inscenaci Zeyerovy pohádky.“
Popis / Obsah / Info k filmu Radúz a Mahulena
POZOR, SPOILER

Dvě knížata se v zlosti potýkala, než zrozen byl Radúz a Mahulena. Radúz spí u stromu, a když se probudí, je zde jezdec jakýsi. Je to Radovít, sluha Radúzův. Chvíli spolu debatují a pak přijedou k jezírku. Sluha vzpomíná, co bylo, a pak potkají dřevorubce Vratka. Od něj zjistí, že jsou v zemi krále Stojmíra. Ten je prý zrovna na zámku s manželkou Runou a třemi dcerami. Ty zrovna běhají v háji a jsou veselé, mimo Mahuleny, která lká po svém jelenovi.

Radúz je zatčen a obviněn z jeho zabití. Ona je to pravda, ale Radúz netušil, že je ten jelen „zasvěcen“. Horší však je to, že je magurský kralevic. Runa mu dá políček a po ní přichází i Mahulena. Ihned se do něj zamiluje a až Vratko jí řekne, že Radúz je přikován ke skále a klíč prý Runa zahodila do propasti. Ovšem ten padl přímo k Vratkovým nohám. On nyní jej dává Mahuleně.

I Runa je k ní podezřele hodná, když jí prozradí, kde Radúz je a dokonce jí dá pro něj nápoj, který prý léčí. Mahulena za Radúzem přijde a sdělí mu, že přišla na to, že mu její matka poslala jed. Nádobku tedy rozbila. Nyní Radúze osvobozuje a prchají. Jenže narazí na Runu - a ta má dýku. Dochází k boji. Ten je rychle ukončen a Runa je oba prokleje. Pokud Radúza políbí jiná žena na tvář, na Mahulenu zapomene a nepozná ji, ani kdyby stála vedle něj.

Radúz si vede milovanou domů. Ale v lese se dozví, že jeho otec zemřel. Ponechává tedy Mahulenu na její přání v lese a spěchá k matce, kterážto sluje Nyola. Když pak klečí nad mrtvolou otcovou, ona jej políbí. Tím spustila kletbu, a když za ním Mahulena přijde, tak ji Radúz nepozná. Mahulena odchází a bloncá se po lesích a okolí. Radúz klekává a lehává u topolu, což Nyolu trošku irituje. Ovšem ono to má svůj účel...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Radúz a Mahulena
Princ Radúz (Jan Tříska) při svých vyjížďkách zabloudí na území sousedního království, kde vládne král Stojmír (Jiří Adamíra) s královnou Runou (Jaroslava Adamová). Ti mají tři dcery a ta nejmladší je krásná Mahulena (Magda Vašáryová). Za to, že zabil vzácného jelena, jde do zajetí a je odsouzen k pomalé smrti, kdy je připoután v tatranských horách.

Do Radúze se zamiluje králova dcera Mahulena a ta prince pustí na svobodu. Ten je též její krásou oslněn, podaří se mu ji přesvědčit, aby šla s ním, k jeho rodičům. Při jejich útěku je královna Runa prokleje a vynese nad nimi nelítostnou sutbu. Radúz z Mahulenou přijdou do království v době, kdy zemřel král. Radúz se rozhodne, že půjde sám a přivede pro Mahulenu procesí. Princ je upozorněn, že jakmile políbí jinou ženu, zapomene potom na Mahulenu. A tak se stane...

Královna Nyola (Dana Medřická) v návalu radosti nad návratem svého již ztraceného syna, jej políbí a prokletí se začíná naplňovat. Mahulena v návalu zklamání ze ztráty svého milého, promění se ve strom, pod který to neustále Radúze táhne a u kterého tráví celé dny.

Královna je rozezlena chováním prince, sekyru zasekne do stromu a pokusí se strom pokácet. Radúz ztrátou vědomí padá k zemi, prokletí je prolomeno a Radúz se opět shledává s Mahulenou, kterou si odvede na své sídlo.


Autor: jarda53

Popis / Obsah / Info k filmu Radúz a Mahulena
Melodramatická pohádka o Radúzovi a Mahuleně z autorské dílny básníka Julia Zeyera a skladatele Josefa Suka našla své mistrovské filmové zpracování ve scénáři a režii Petra Weigla, který se letos 16. března dožívá 75 let. Tento český filmový, televizní a divadelní režisér i dramaturg dokončil v roce 1961 na FAMU studium, po absolutoriu pracoval v Československé televizi, působil též v baletu Národního divadla v Praze. V roce 1990 byl jmenován jeho čestným uměleckým šéfem. Často hostoval ve Slovenském národním divadle v Bratislavě, Deutsche Oper v Berlíně, Teatro Maestranza v Seville, Espace Pierre Cardin v Paříži a Bavorské opeře v Mnichově. Je znám především jako filmový režisér nekonvenčních hudebně dramatických děl s osobitou autorskou poetikou. Za svou tvorbu obdržel řadu mezinárodních ocenění, mj. Prix Italia za film Bludiště moci (1969) a za adaptaci baletu Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie (1972). Dvakrát byl nominován na cenu Emmy v USA, v roce 2008 získal od Českého filmového a televizního svazu FITES cenu Vladislava Vančury za celoživotní rozvoj hudebně dramatických forem v televizi a ve filmu.

Radúz a Mahulena je český pohádkový film s Magdou Vášáryovou a Janem Třískou v hlavních rolích s hudbou Josefa Suka v úpravě dialogů Josefa Topola. Jde o filmovou adaptaci stejnojmenné divadelní hry Julia Zeyera z roku 1896. Klasický pohádkový příběh vypráví o strastiplné pouti dvou mladých lidí, prince Radúze a princezny Mahuleny, ze dvou sousedních znepřátelených podtatranských království, kteří musí při své lásce překonávat nejrůznější nástrahy, protivenství, čáry a kouzla.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Radúz a Mahulena
Láska dcery tatranského krále Stojmíra vysvobodí prince Radúze ze zajetí, ale i on musí prokázat opravdovost a stálost svých citů k Mahuleně, protože prokletí královny Runy zlomí jen skutečná láska.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

16:25 - 17:15

42 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Jedlý hmyz

16:35 - 17:30

32 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

7 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

27 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Reklama