Zari
ohodnotit

Radostný život posmrtný [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1990
Délka:
94 minut
„Viktor Preiss, Lukáš Vaculík, Ondřej Vetchý a Oldřich Vízner jako čtveřice mladých malířů v televizní komedii na motivy povídky Marka Twaina.“
Popis / Obsah / Info k filmu Radostný život posmrtný
POZOR SPOILER
 
 
Mladý Palette přijíždí za osamělý mužem Christianem Bernauldem, který mu má prozradit tajemství o jeho otci Jaenovi Luisovi Palettem. A muž začíná vyprávět… 
Před mnoha lety byli čtyři mladí kamarádi, malíři. Jmenovali Paul Monniér, Christian Bernauld, Berrand, a Claude. Byli věčně bez peněz a zrovna mají k večeři brambory ve šlupce. Na chlast ovšem je a jednoho večera, když se ožralí vracejí domů, je jim řečeno Blanchearem. „Ještě jsem neviděl živýho malíře, aby byl bohatej! To byste museli nejdřív skápnout, aby za to vaše skvrniště barevný někdo kloudně zaplatil!“ Nu a tato věta padne na úrodnou půdu. Tedy ne tak, že by mládenci začali více malovat, ale rozhodnou se, jednoho nechat zemřít, a jako mrtvého šířit jeho slávu ve městě. Nu a při tom pak prodávat jeho obrazy za obrovské sumy. A jako budoucí mrtvola je vybrán Paul Monniér. 
Zbývající tři navštíví proslavený klub, a zde rozhodí sítě. Vydávají se za lidi, kteří zrovna připluli z New Yorku, kde kupovali budovu pro šantán. A k tomu přidají slávu mistra Monniéra. Všichni to žerou, mimo kritika Boussarda.  
Jenže je třeba navštívit mimo jiné vysoce postaveného pana Colombiéra. Tomu je nabídnuto jedno z děl mistra Monniéra jako dar.
Monniérova sláva stoupá a šíří se městem Paříž. Všichni vědí, o koho jde, a je jim líto, že je mistr v USA těžce nemocen. Už padají první objednávky na portréty a hoši slibují.  
Kritik Lacombe Monniérova díla kritizuje, aniž je, kdy viděl a smetánka se rozplývá. Všechno jde, jak se plánovalo, až do doby, kdy se tu těžce nemocný mistr objeví osobně.  
Nu, je představen velkému světu malířství jako obchodník hedvábím Etiéne Carlou.  
Nu a když je mistr Monniér tak oslavován přichází Boussard s návrhem, uspořádat výstavu mistrových děl. A ta se skutečně koná.
Jenže na ní projeví Boussasrd touhu seznámit se s velkým mistrem osobně, když se píše že je v Paříži. A později se začne proslýchat, a noviny to potvrdí, že mistr zemřel. Dokonce se teatrálně odnáší jeho rakev... 


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Radostný život posmrtný
Příběh povídky spisovatele Marka Twaina "Žije, nebo je mrtev?" inspiroval scenáristu a režiséra Zdeňka Zelenku k napsání televizní komedie, která se začne rozvíjet od podstatného výroku jednoho pana domácího čtyř nájemníků - mladých malířů, kteří se chtěli stát slavnými: "Ještě jsem neviděl živýho malíře, aby byl bohatej! To byste museli nejdřív skápnout, aby za to vaše skvrniště barevný někdo kloudně zaplatil!" A protože malíři jsou mladí a podnikaví, začíná neuvěřitelná historka, ve své podstatě komická i tragická zároveň. V inscenaci, která měla premiéru v roce 1990, se sešla herecká garnitura příbuzná svým inspirativním herectvím v čele s Milošem Kopeckým, dále s Eduardem Cupákem, Viktorem Preissem, Ondřejem Vetchým, Lukášem Vaculíkem, Oldřichem Víznerem, Petrem Kostkou, Jiřinou Jiráskovou a řadou dalších.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

14:00 - 14:50

34 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Dějiny antisemitismu

14:00 - 15:00

34 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:40 - 14:40

54 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:25 - 15:25

9 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dotek zla (Bless the Child)

Dotek zla
Bless the Child

Těžké časy (Doing Hard Time)

Těžké časy
Doing Hard Time

Willi Forst

Forst Willi

35 °C v tieni

35 °C v tieni

Naposled navštívené:
Dotek zla (Bless the Child)

Dotek zla
Bless the Child

Těžké časy (Doing Hard Time)

Těžké časy
Doing Hard Time

Willi Forst

Forst Willi

35 °C v tieni

35 °C v tieni