Zari
ohodnotit

Pytel blech

Další název:
A Bag of Fleas; U stropu je pytel blech; Dívčí román (prac. název)
Žánr:
Rok:
1962
Délka:
43 minut, 1215 metrů (16 mm - 486 metrů)
Premiéra v ČR:
30.8.1962
Popis / Obsah / Info k filmu Pytel blech



POZOR SPOILER

Do dívčího internátu je přivedena nová chovanka Eva Gálová. Ta se seznamuje s novým prostředím a lidmi a neustále své poznatky komentuje. Děvčata vyvádějí drobná alotria, například skok ze skříně s deštníkem. Ráno se jim pak nechce vstávat. Eva je v práci přidělena k Janě. Ta si ovšem musí opět někam odskočit, práci se moc nevěnuje. Za to je později předvolána před jakýsi „výbor“, kde je peskována. Nakonec se jde tancovat…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Pytel blech



Do internátu textilního závodu nastoupí nová učeňka Eva. Nejvíce se sblíží s nezávislou Janou, kterou se vychovatelky marně snaží dotlačit ke konformitě a jejíž přestupky proti rigidním pravidlům socialistické instituce vyšetřuje dílenská rada. „Každý člověk je herec, když má příležitost se projevit. Nemusí být přesný, jako to chceme od profesionálních herců, ale přináší pravdu svého života. Proto jsem holky i vychovatelky v internátu provokovala, aby se vyjadřovaly spontánně, podle svého. Dialogy byly improvizované, nevěděla jsem, co budou postavy říkat – ale díky tomu působí film přirozeně. Na nehercích vždycky oceňuji ochotu jít do toho, mluvit spatra, sdělovat svoje názory otevřeně. Ti lidé nikdy předtím na kameru nehráli, takže kameraman musel jenom citlivě a rychle zachycovat situace a zlomky událostí, které se před ním odehrávaly,“ popisuje svou tvůrčí metodu Věra Chytilová. Film uvádíme v digitálně restaurované podobě.
MFF Karlovy Vary 2013


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pytel blech



(ČTV uvádí: 27. října 1992)
Film U stropu je pytel blech, který byl do filmové distribuce uveden v roce 1963, jsou vlastně filmy dva - hraný snímek Strop a hraný dokument Pytel blech. První z nich natočila režisérka Věra Chytilová v roce 1962 jako svůj absolventský film na FAMU, druhý vznikl o rok později díky pochopení Studia populárně vědeckého filmu, které dalo talentované začínající režisérce důvěru. Vždyť premiéra Stropu byla provázena malým filmařským skandálem. Režisérka se musela ze všech sil bránit nařčením z eklektismu, epigonství, z honby za senzací. Strop, údajná kopie filmu Agnes Vardové Cléo od pěti do sedmi, vznikl ze spolupráce Věry Chytilové s Pavlem Juráčkem jako dílo jistě ovlivněné metodou cinéma vérité, na druhé straně však původní. Původní v tématu i v reakci na situaci v domácí kinematografii. Příběh „mladého člověka, který si z pohodlnosti stanoví strop svých možností a tím se zbavuje možnosti žít třeba lépe a plodněji," natočila režisérka jako upřímnou osobní zpověď. Jde o moralitu, jak jsme zvyklí i z pozdějších filmů Věry Chytilové. A je psychologickým pravidlem, že ve svém okolí jaksi obecně nesnášíme právě ty vlastnosti, jejichž přítomnost v skrytu duše trpce pociťujeme sami v sobě. Je-li Strop příběhem mladé půvabné manekýny, jíž život protéká mezi prsty, pak Pytel blech je sociologicky laděným kolektivním portrétem světa mladých učnic. Patnáctileté až osmnáctileté dívky žijí společně na internátě a myslí si mnoho věcí. Většinou jiných, než si myslí dospělí jak také z konfrontace vyplyne. Pytel blech je film velmi zajímavý a jistě na něj pamatoval i Karel Smyczek, když v roce 1979 natáčel svá Housata.

psd Cinema 1992/10/56

Autor/Zdroj: /Cinema


Popis / Obsah / Info k filmu Pytel blech



Obraz života dívek v jednom textilním internátu, zachycený dokumentární metodou cinéma verité. Vypovídá o světě, touhách a představách tehdejších 15 - 18letých dívek. Žádá scéna filmu nebyla předem aranžovaná nebo opakovaná. Přímočará kamera, bezprostřední chování a výpovědi dívek hovořících žargonem přispívají k syrové autenticitě snímku.

Autor/Zdroj: /Febiofest


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

9 minut již uběhlo
141 minut zbývá do konce

ČT2 - Televizní klub neslyšících (20...

02:00 - 02:25

24 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

01:55 - 03:00

29 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

39 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Reklama