Zari
ohodnotit

Ptačí svět

Le peuple migrateur

Další název:
Winged Migration; The Travelling Birds
Žánr:
Rok:
2001
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
18.7.2002
„Nová dobrodružství od tvůrců filmu Mikrokosmos.“
Popis / Obsah / Info k filmu Ptačí svět
Jacques Perrin, jeden z nejrespektovanějších francouzských producentů a herců, který se již dříve podílel na uměleckém dokumentu Mikrokosmos o obyvatelích hmyzí říše, nyní natočil podobně laděný snímek Ptačí svět. Ten se věnuje ptákům a jejich obdivuhodné schopnosti migrace. Pět natáčecích týmů letělo nad čtyřiceti různými zeměmi s hejny stěhovavých ptáků, kteří překonávají tisíce kilometrů napříč sedmi kontinenty. Film skýtá pohled na řadu úchvatných oblastí a krajin – od Eiffelovy věže, přes Monument Valley až po odlehlá zákoutí Arktidy a Amazonky. K pořízení dokumentu bylo použito snad všech existujících vzdušných dopravních prostředků – včetně letadel, větroňů, vrtulníků a balónů – a patentováno několik nových přístrojů, sestrojených pro monitorování života ptáků ze všech možných úhlů. Výsledkem je dílo, které ke svým divákům promlouvá prostřednictvím poetických obrazů a hudby a především obraznosti přírody samotné.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: titulky
Premiéra: 20.05.2015 CX


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ptačí svět
Obdobný tvůrčí tým, který si získal pozornost uměleckým dokumentem o tajemných obyvatelích hmyzí říše MICROCOSMOS (1996), natočil podobně laděný snímek věnovaný ptákům a jejich obdivuhodné schopnosti migrace. Ta je nejen důkazem výjimečné orientační schopnosti a téměř nekonečné životaschopnosti opeřenců, ale i metaforou naděje na návrat. Pro řadu druhů znamená životní nezbytnost podmiňující úspěšnou reprodukci a umožňuje jim přežití v často extrémních podmínkách. Pro člověka se však může stát poetickým obrazem života odhodlaného přetrvat navzdory nepřízni počasí, podnebí i osudovým náhodám. Ve filmu, který ke svým divákům hovoří prostřednictvím poetických obrazů a hudby a především obraznosti samotné přírody, se průvodního slova ujal režisér Jacques Perrin. Snímek získal v roce 2001 Césara za nejlepší střih a nominaci na Césara pro režiséry a autora hudby.

Zdroj: SPI International


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ptačí svět
Existuje někdo, jenž nikdy v životě netoužil vzlétnout? Kdo by nebyl alespoň jednou fascinován hejnem tažných ptáků, odlétajících na jih? Kdo se neptal, kam až doletí a jaké všechny země během své daleké cesty přebrázdí ve svých výšinách? Kdo nikdy nezatoužil mít křídla a sledovat dění na zemi z ptačího pohledu? Před pěti lety zaskočil a příjemně překvapil celý svět snímek "Mikrokosmos" ze světa brouků, úspěšně uvedený i v ČR. Nyní mají diváci možnost sledovat přes filmovou kameru Zem "ptačíma očima" a zažít jedinečnou možnost vzlétnout spolu s hejny divokého ptactva, překonávat nebezpečí vysokých hor, spalujících pouští a nekonečných oceánů a pocítit tisíce kilometrů v páru svých křídel.

Autor/Zdroj: /mraveniště


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ptačí svět
Před několika lety měl nečekaný celosvětový úspěch novátorský umělecký dokument Mikrokosmos (1996, FP 6/97). Producentem snímku, zachycujícího čtyřiadvacet hodin života malých organismů (především hmyzu) na francouzské louce byl herec Jacques Perrin. Ten se ve snímku Ptačí svět (překlad originálu by byl nejspíše Stěhovavý národ) ujal kromě produkce i režie. Zaměřuje se tu na stěhovavé ptáky a jejich trasy. Velkorysého a náročného projektu se kromě dvou Perrinových spolurežisérů zúčastnilo dvanáct kameramanů, dvě kameramanky, sedmnáct pilotů a vystřídalo se na tři sta padesát technických pracovníků. Během tří a půl let, kdy se natáčelo ve čtyřiceti zemích světa (první záběry byly pořízeny v červenci 1998 na Islandu, poslední v Montaně v červnu 2001), bylo patentováno pět nových přístrojů, sestrojených pro monitorování života ptáků. Vzhledem k tomu, že záměrem producentů bylo vyhnout se trikovým záběrům a použít pouze autentický materiál, bylo natáčení velice obtížné. Tím spíše, že každý pták byl snímán jiným způsobem (např. pelikáni z lodí a čápi z balonu). - Cílem snímku není didaktický výklad o ptácích, ale zachycení fascinujícího příběhu migrace více než čtyřiceti druhů ptáků, z nichž každý má svůj osud. Děj začíná odletem divokých hus od malé říčky na francouzském venkově. Jedna z nich uvízne v síti, z níž jí pomůže malý chlapec. Pták odlétá s kusem sítě na noze, s nímž se v závěru filmu opět vrací… - Ptačí svět vypráví nejenom o migraci, ale je i filmem o životě mezi nebem a zemí, natočeným tak, že svět je víceméně vnímán z ptačí perspektivy. Cesty ptáků vedou nad obydlenými i pustými oblastmi, nad kosovskými ruinami i světovými velkoměsty, nad rozlehlými vodními i zalesněnými plochami, přes pouště, úrodné nížiny, jezera, řeky či oceány až k ledovcům. Po celou dobu je provází kamera, snímající ptactvo ze všech možných i nemožných úhlů a vzdáleností, z nadhledů i podhledů, v jakoukoliv denní i noční dobu. Obraz, provázený často monumentální hudbou a občas i komentářem (podstatnější jsou ovšem titulky, označující druhy ptáků, vzdálenosti, jež uletí, i místa odkud a kam směřují), je ukazuje v takřka neuvěřitelné rozmanitosti, různorodosti a pohyblivosti a překvapivě i v jisté bezkonfliktnosti (dojde tu jen k pár krvavějším střetům). - Ptačí svět je precizně odvedeným a zpočátku strhujícím dílem, nicméně po delším sledování může působit jednotvárně. – Mikrokosmos zaujal především tím, že tvůrci pracovali s materiálem, jakoby šlo o hraný film, jejich dílo bylo dojímavé i napínavé, malí aktéři byli snímáni jako „herci“. V Ptačím světě se rovněž objeví několik minipříběhů (např. stařena, loučící se a po půl roce zase vítající jeřáby), ale jinak se jedná především o špičkový přírodopisný dokument.
-kat- Filmový přehled 2002/7

Autor/Zdroj: -kat-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 10:10

24 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

ČT2 - Rok na planetě Zemi

08:30 - 09:30

54 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

54 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Dvojka na zabití (2021) [TV se...

09:20 - 10:30

4 minut již uběhlo
66 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lowell Lo

Lo Lowell

Ve dvou se lépe trpí

Ve dvou se lépe trpí

Naposled navštívené:
Lowell Lo

Lo Lowell

Ve dvou se lépe trpí

Ve dvou se lépe trpí