Zari
ohodnotit

Psi a lidé

Další název:
Psi a ľudia; Dogs and People; Hunde und Menschen
Žánr:
Rok:
1971
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
3.9.1971
„Tři povídky o vztazích mezi lidmi a jejich čtyřnohými přáteli...“
Popis / Obsah / Info k filmu Psi a lidé
Povídkový film režiséra Evalda Schorma vypráví tři příběhy o různorodých vztazích mezi člověkem a jeho čtyřnohým přítelem.
Příhoda Nahý v trní líčí trampoty osamělého šantaly, který na své cestě přijde o všechny věci včetně oblečení. Svůj podíl na jeho situaci má cizí černý pes, který se však v nejhorším nad chudákem slituje. Šantala si ho oblíbí a stane se jeho novým pánem.
Povídka Hry lásky zachycuje pohodového naivního malíře, který miluje malování, kyprou modelku Zuzanu, ale nadevše má rád poslušného knírače Rafíka. Ten se jednoho dne ztratí a podezření padne na košíkáře Tondu Divokého, který prý psy jí.
Poslední epizoda Věrnost vypráví o ješitných kamarádech. Dobrácký malíř pokojů a příležitostný myslivec Havelka se chlubí věrným psem Argošem. Kamarád Pavelka jej ze závisti opije, psa z něj vymámí jako dar a začne zvíře bezcitně drezírovat podle příručky. To se však Havelkovi pranic nelíbí…

Tyto tři lyrické miniatury připravoval Vojtěch Jasný ještě před svým odchodem do emigrace. Rozpracovaný projekt narychlo (krátce před natáčením) převzal Evald Schorm. Jasného jméno už nebylo v titulcích uvedeno, přestože především on byl autorem námětu a scénáře.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Psi a lidé
Jako součást Pocty Heleně Růžičkové uvádíme na Febiofestu druhou povídku Hry lásky z povídkového filmu Evalda Schorma Psi a lidé. Film zkoumá vztahy mezi lidmi a jejich čtyřnohými druhy a vypráví o tom, jaké komplikace může člověku způsobit nevraživost či naopak příchylnost psího kamaráda. Profesor a naivní malíř (Josef Hlinomaz) právě pracuje na malířském výjevu Zuzana a starci. Malíř navečer propustí staříky - modely a zůstává s ním Zuzana(Helena Růžičková). Popíjí červené víno a naslouchá melodiím profesorova mládí, které on hraje na piano.
Febiofest 2004


Popis / Obsah / Info k filmu Psi a lidé
Povídkový film:
I. Nahý v trní: velký pes připraví koupajícího se o veškeré svršky.
II. Hry lásky: profesor na penzi a naivní malíř právě maluje biblický výjev Zuzana a starci. Zloděj psů Tonda se zajímá o profesorova knírače i o kypře vnadnou Zuzanu.
III. Věrnost: lovecký pes Argoš zahyne, když brání svého milovaného pána, který ho v opilosti daroval.
Tři lyrické miniatury připravoval Vojtěch Jasný ještě před odchodem do emigrace. Rozpracovaný projekt narychlo převzal E. Schorm. Jasmého jméno už nebylo v titulcích uvedeno.

Autor/Zdroj: /Popis
Kino ART


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Z metropole, Týden v regionech

12:00 - 12:25

12 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Yellowstonský park - tikající ...

11:25 - 12:20

47 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Možné je všechno! (2024) [TV p...

11:50 - 13:35

22 minut již uběhlo
83 minut zbývá do konce

Prima - Česko Slovensko má talent

12:05 - 13:55

7 minut již uběhlo
103 minut zbývá do konce

Reklama