Zari
ohodnotit

První rytíř

First Knight

Další název:
Prvý rytier (SK)
Rok:
1995
Délka:
132 minut
Premiéra v ČR:
21.9.1995
„Artuš, Lancelot a Guinevera v příběhu nejslavnějšího milostného trojúhelníku.“
Popis / Obsah / Info k filmu První rytíř
Král Artuš je postarší, rozvážný vládce, kterého si emancipovaná lady Guinevera z Leonessu bere nejen z lásky, ale také proto, aby ochránila svůj kraj před nájezdy zrádného a bezcitného rytíře Malaganta, kdysi jednoho z rytířů Kulatého stolu. Lancelot je svobodomyslný potulný šermíř, který se jednoho dne připlete k přepadení Guinevery a zachrání ji před Malagantovými muži. Artušovu nabídku stát se rytířem Kulatého stolu však zpočátku odmítá. Teprve poté, co znovu zachrání Guineveru z rukou Malaganta a dvojice se sblíží, královu nabídku přijme. Přestože se stává rytířem, rozhodne se opustit Camelot, aby svou láskou ke královně nezrazoval krále. Při polibku na rozloučenou je však dvojice Artušem přistižena.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu První rytíř
Kráľ Artúr vládne svojmu Camelotu, kde sú si všetci rovní. On a jeho rytieri sedia za okrúhlym stolom - znak ich rovnosti. Camelot je romantické opevnené a pekné mesto, ich znakom je modrá farba. Mesto Camelot sa pripravuje na radostnú udalosť. Kráľ Artuš si našiel nevestu - princeznú Guineveru z Leonessu. Artúrovu nevestu však prepadne banda zlodejov, ale našťastie sa jej podarí ujsť a dostať sa ku Artúrovi. Potom sa koná veľkolepá a radostná svadba.

Kráľ a kráľovná usporiadajú preteky, súťažiaci musel sa prebojovať cez rôzne nástrahy ohrozujúce život. Jedným z nich bol aj priťažlivý rytier bez domova Lancelot. Prebojoval sa cez prekážky a vyhral aj kráľovskú cenu. Kráľ Artúr mu navrhol, aby Lancelot vstúpil do jeho služieb. To, či urobil dobré, sa ukáže čoskoro.

V susedstve Camelotu žije podlý a surový kráľ Malagant, ktorý tak veľmi túži ovládnuť Camelot. Príležitosť sa mu naskytla v únose samotnej kráľovnej Guinevery, ktorú uniesol za temnej noci. Guineveru uväznil vo svojom temnom hrade, čo sa ponášalo skôr na jaskynu, než hrad. Guineveru od slobody oddelovala hlboká a široká studňa. Sir Lancelot sa odhodlal, že Guineveru zachráni.

Potajme sa dostal do hradu - diery a vyslobodil ju. Obaja mladí ľudia k sebe pocítili sympatie. Guinevera hoc mala rada svojho muža Artúra, predsa bol medzi nimi skoro tridsaťročný rozdiel a Lancelot bol mladý a krásny. V bezpečí Camelotu si Lancelot a Guinevera chceli dať rozlúčkový bozk - v tom ich prekvapil sám Artúr a vyvodil z toho dôsledky. Počas súdu jeho manželky a Lancelota Artúr nechal otvorené mestské brány, čo využil Malagant.


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu První rytíř
Film První rytíř patří do "kolekce" Artušovských filmů, kterých je celá řada. V tomto snímku se děj více zaměřuje na rytíře Lancelota, kterého ztvárnil Richard Gere,než na Artuše. Ti, kteří milují báje a pověsti, už určitě děj znají a zhlédli i další zpracování tohoto tématu. Scénář je napsán tak, aby děj byl svižný a upoutal pozornost diváků. Proto byly zvoleni dva známí herci R. Gere a S. Connery. Každá doba má své hrdiny, ale král Artuš a jeho rytíři půjdou napříč dějinami dál.


Autor: blesk

Popis / Obsah / Info k filmu První rytíř
Ve zlatém městě Camelot se protínají osudy tří hrdinů. Lancelot je dokonalý bojovník - nemá nepřátelé, nemá strach, nemá žádné závazky. Nepřišel do Camelotu proto, aby získal slávu a stal se rytířem, ale pro lásku ženy, která mu nemůže patřit - lady Guinevere z Leonesse. Guinevere slíbila svou ruku králi Artušovi nejen proto, že jeho armády ochrání její zemi, ale také proto, že ho miluje pro jeho moudrost a laskavost. připravuje se vstoupit do Camelotu jako jeho nová královna, ale v tom v ní náhodné setkání s Lancelotem probudí silné a protichůdné emoce. Pro Artuše reprezentuje Guinevere životní šanci získat lásku a královnu pro svou zemi. Lancelot je pro něj odvážný mladík, ze kterého bude čestný rytíř. Oběma otevře brány do svého města i do nového srdce, aniž by tušil, že mu láska a důvěra přinese zradu.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu První rytíř
Camelot, království postavené na snech, ochraňované slávou a statečností. Ocitáme se v dobách krále Artuše a rytířů Kulatého stolu, kdy nebylo jednoduché udržet vysněné království Camelot proti nepřátelům. SEAN CONNERY, RICHARD GERE a JULIA ORMOND podávají skvělý herecký výkon v příběhu odvahy, lásky a zrady. Jejich svět nebyl předurčen k tomu, aby vydržel. Jejich legenda však bude žít navěky.

Legenda o králi Artušovi a rytířích Kulatého stolu je filmařským evergreenem: čas od času se znovu objevuje na plátně. Američtí tvůrci v čele s režisérem Jerrym Zuckerem zvolili pro nové oživení známých postav formu romantické velkopodívané, opírající se o hvězdné obsazení a o bohatou výpravu. Jejich verze se však vyvazuje z tradiční interpretace a podobá se spíše robinhoodovskému příběhu. Vyprávěni z první poloviny šestého století se soustřeďuje na vztahy mladé a krásné
Guinevery k potulnému šermíři Lancelotovi (pozdějšímu rytíři Kulatého stolu) a ke starému rozvážnému králi Artušovi, který se stává jejím manželem. Vmilostném trojúhelníku dlouho dostává čest přednost před láskou. Trojici hrdinů navíc spojuje vzájemná úocta a především společný nepřítel - zrádný rytíř Malagant, usilující bezohledně o moc. - Sean Connery je nesporně dobrým starým králem Artušem a Julia Ormondová jistě oživuje postavu sympatické lady Guinevery, ale
Richard Gere v roli Lancelota, jakéhosi britského samuraje, který až na konci pochopí smysl života, působí poněkud nepřesvědčivě. Navzdory pompézní výpravě (v níž zaujmou především kulisy hradu Camelotu a výtvarně působivý "gauntlet") a tradičním scénám lesních přepadení a bojů v temnotě, i navzdory romantickým okamžikům potlačované milostné vášné se Prvni rytíř ani zdaleka nepřibližuje Boormanovu Excaliburu.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Objektiv (1987) [TV cyklus]

10:35 - 11:10

24 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Jak se žilo v New Yorku roku 1...

10:55 - 11:50

4 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

10:25 - 11:55

34 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

09:50 - 11:00

69 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama