Zari
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 
ohodnotit

Proti zdi

Gegen die Wand

Další název:
Duvara Karşı; Head-On; Proti múru (SK)
Žánr:
Rok:
2003
Délka:
121 minut
Premiéra v ČR:
28.4.2005
„Nejlepší evropský film roku 2004.“
Popis / Obsah / Info k filmu Proti zdi
„Můžete skoncovat se životem a nemusíte se přitom zabít“ zašeptá doktor. A čtyřicetiletý turecký Němec Cahit, jehož přivedl sebevražedný pokus na psychiatrickou kliniku, ví, co má na mysli: Začít nový život. Jenže tíseň v jeho duši stále pláče po drogách a alkoholu. Potřebuje otupit bolest. Sibel, mladá a hezká příslušnice téže komunity, život miluje. Na řádnou muslimskou dívku ale až příliš. Aby unikla z vězení své konzervativní rodiny, předstírá pokus o sebevraždu. Tím se ale zostudí, nikoliv osvobodí. Může ji zachránit pouze svatba. Požádá Cahita, aby si ji naoko vzal. Ten zdráhavě souhlasí. Možná, aby ji zachránil. Možná, aby v životě udělal jednu věc, která má smysl. Bydlí spolu v jednom bytě, ale tím jejich vztah končí. Ona si užívá svobody. On se schází se svou občasnou přítelkyní. Až se do jeho života po špičkách vkrade láska. Když se Cahit zamiluje do Sibel, objeví novou radost ze života, sílu pokračovat. Sibel se nadále schází s jinými muži. Pak si i ona uvědomí, že Cahita miluje. Už je příliš pozdě: Výbuch žárlivosti končí násilnou smrtí. Cahit se dostane do vězení a Sibel odletí do Turecka. Její srdce, její mysl, její duše jsou stále s Cahitem – ale na jak dlouho?

Tímto syrovým a nekompromisním dramatem se Fatih Akin vrací k filmařským kořenům, ke svému oblíbenému tématu, které mu pomohlo získat třeba bronzového Leoparda na mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu za mimořádný debut „Short Sharp Shock“. Strhující herecké výkony Birola Unela a Sibel Kekilliové odrážejí filmařskou energii stejně tak jako naléhavost námětu pramenící z jejich turecko-německého původu.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Proti zdi
„Můžete skoncovat se životem a nemusíte se přitom zabít.“ Cahit (on) a Sibel (ona) - oba mají jako režisér turecko-německé kořeny - se potkali v psychiatrické léčebně, kam je dovedl pokus o sebevraždu. Oba by chtěli začít nový život. Cahit vidí smysl jen v otupování své bolesti drogami a alkoholem. Sibel se chce vytrhnout své konzervativní rodině, zachránit ji může jen sňatek. Cahit její nabídku k sňatku na oko odsouhlasí, je mu to jedno a aspoň udělá dobrý skutek. Žijí pak ve společném bytě každý svůj život. Sibel si užívá svobody, i Cahit má přítelkyni. Postupně se Cahit do Sibel zamiluje, objeví najednou chuť do života. I Sibel si uvědomí svoji lásku, ale to už se všechno se hroutí.

Syrovým a nekompromisním dramatem se Fatih Akin vrací ke svým filmařským začátkům, ke svému oblíbenému tématu, které mu pomohlo získat třeba bronzového Leoparda na MFF v Locarnu za mimořádný debut Short Sharp Shock. Energické drama Proti zdi dostalo na MFF v Berlíně Zlatého medvěda.

kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Proti zdi
Ve svém čtvrtém celovečerním filmu Proti zdi, ověnčeném řadou významných evropských cen, se režisér Fatih Akin opět vrací ke svým tureckým kořenům. Hlavními hrdiny jsou dva vyděděnci původem z Turecka, čtyřicetiletý Cahit se sebedestruktivními sklony (autora u této figury údajně inspirovaly rozpolcené osobnosti typu Jamese Deana, Marlona Branda či Kurta Cobaina) a mladičká, podobně výstřední a nevázaná Sibel, snažící se vymanit ze stereotypu rodinných tradic. Za jedinou možnost mladá žena považuje sňatek, jenž by jí paradoxně pomohl ke svobodnému rozletu. A tak (za pomoci vyděračských sebevražedných manévrů) přemluví Cahita. Vše ovšem funguje jen do té doby, než se muž do manželky (často střídající milence) zamiluje a ze žárlivosti zabije jednoho ze soků. Rázem jejich vztah nabyde rozměrů tragické nenaplněné lásky. Jistý fatalismus proniká do filmu mj. i prostřednictvím Idil Ünerové, zpívající v doprovodu romské kapely v pravidelných intermezzech baladický tradicionál na břehu Bosporské úžiny s Istanbulem v zádech (tedy zřetelné hranici mezi muslimským a evropským světem, což je dalším z témat filmu). V drsném a přesto energií nabitém snímku plném sexu, drog a punkové muziky vynikají herecké výkony protagonistů, především však Sibel Kekilliové, která dosud účinkovala hlavně v pornofilmech. Ostatně právě její postava prochází ve snímku nejdramatičtějším vývojem.

-pp-, Filmový přehled 2005/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama