Zari
ohodnotit

Propustka

Laissez-passer

Rok:
2002
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
11.7.2002
„Film byl jejich život, ale odmítli zaprodat svůj talent fašistům.“
Popis / Obsah / Info k filmu Propustka
Paříž, 3.března roku 1942. Němci už dávno okupují hlavní město Francie, kam se rozhodli přenést část svého filmového průmyslu. Šéfové německé firmy Continental dobře vědí, jak velké scenáristické, režisérské i herecké talenty jim skýtají filmové ateliéry v Paříži a chtějí je za každou cenu využít pro svůj propagační i zábavní filmový průmysl.
Film vznikl podle vzpomínkové knihy Jeana Devaivra, který v té době působil jako asistent režie, pracoval sice v Continentalu, ale zároveň byl aktivní v hnutí odporu. Někteří francouzští umělci kolaborovali, ať už ze strachu nebo touhy pracovat za každou cenu, někteří hledali nejrůznější cesty, jak se vyhnout tomu, aby propůjčili svůj talent do služeb Němců. Všichni však bojovali proti strachu, hladu a zimě. Vyřizování účtů po válce patří k nejtěžším kapitolám historie francouzské kinematografie.
Zvláště milovníci filmu budou reagovat na mnohá jména, která ve filmu zazní, jako Jean Aurenche, Jean-Paul Le Chanois, Charles Spaak, Pierre Bost, Maurice Tourneur, Henri-George Clouzot, André Cayatte a další.
Film, který natočil významný francouzský režisér Bertrand Tavernier, je věnován všem, kteří žili tyto pohnuté dějiny Francie, jejichž součástí jsou také dějiny francouzského filmu.
Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Propustka
Mezi hrdinstvím a zradou vede jen tenká a často nezřetelná linie a máloco je právě takové, jaké se zdá na první pohled být. Paříž, březen 1942. Němci okupují Francii. Asistent režiséra, impulzivní Jean-Devaivre, nedokáže jen tak sedět s rukama v klíně. Scénárista a básník Jean Aurenche se chce za každou cenu vyhnout práci pro Němce. Oba dva muži pracují ve společnosti Continental Films a bojují s nepřítelem, jak umí. Jsou "blízko vlčích tesáků, které je nemohou kousnout", nebo už patří mezi kolaboranty? Válka se s nikým nemazlí!

Zdroj: Film Europe Media Company


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Propustka
Paříž, březen 1942.
Němci okupují Francii. Asistent režiséra, impulzivní Jean-Devaicre (Jacques Gamblin), nedokáže jen tak sedět s rukama v klíně. Scenárista a básník Jean Aurenche (Denis Podalydés) se chce zs každou cenu vyhnout práci pro Němce. Oba dva muži pracují ve společnosti Continental Films a bojují s nepřítelem, jak umí. Jsou "blízko vlčích tesáků, které je nemohou kousnout", nebo už patří mezi kolaboranty?


Autor: Lenas

Popis / Obsah / Info k filmu Propustka
Jeden z nejzajímavějších současných francouzských režisérů je podepsán pod filmařsky velmi zdařilým, pokud jde o náhled na společenské a politické souvislosti doby, pak ovšem hojně diskutovaným snímkem, jenž se odehrává ve Francii za druhé světové války a po ní. Bertrand Tavernier (psychologické kriminální drama Vše začíná dnes), který je zvyklý zpracovávat provokativní a kontroverzní společenská témata, se ani tentokrát nezpronevěřil své kritické povaze a jeho film tak vyvolal jak nadšení, tak ostrou kritiku.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dary hadího krále (1977) [TV i...

14:05 - 15:00

28 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

14:00 - 14:45

33 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - To ty nosíš smůlu, lásko (2023...

13:35 - 15:50

58 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

Prima - Zahradník po ruce

14:10 - 14:55

23 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Reklama