Zari
ohodnotit

Probuzení

Další název:
Awakening
Rok:
1959
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
12.2.1960
„Jana Brejchová jako dívka s temnou minulostí ve filmu Jiřího Krejčíka.“
Popis / Obsah / Info k filmu Probuzení
Nedoučená šestnáctiletá kadeřnice Jitka uteče z domova mládeže a vrátí se k partě chuligánů, kterou vede mladík Vilda. Všichni se poflakují po pražských pasážích a peníze si obstarávají drobnými krádežemi a podvody. Jitka se jednoho dne zalíbí číšnickému učni Tonkovi. Dívka jeho city opětuje, ale zároveň ho nechce strhnout na šikmou plochu. Její kumpáni však žádné zábrany nemají. A tak se Tonek stane členem jejich party…

České drama Probuzení natočil v roce 1959 režisér Jiří Krejčík s mladičkou Janou Brejchovou v roli svůdné, ale nezvladatelné dívky z ulice. Příběh filmu se odehrává v retrospektivě: je uveden optimistickým začátkem i koncem, ve kterém je z Jitky slušně upravená a spořádaná mladá žena. Tento rámec však Krejčík musel do filmu dodat proti vlastní vůli.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Probuzení
Lenka uteče z domova mládeže a spřáhne se s partou výrostků, kteří vysedávají po hospodách, pijí a kradou. Díky kamarádu Toníkovi se jí nakonec podaří se z tohoto prostředí vymanit. Drama vyniká svou snahou o pravdivé vykreslení prostředí problémové mládeže. Postavy mluví hovorovým jazykem a ve filmu zaznívá moderní rock-and-roll. Pro oslabení provokativního vyznění filmu musel režisér Krejčík doplnit film o úvodní moralizující komentář a závěrečnou scénu, v níž se oba hlavní hrdinové po letech potkávají v zahradní restauraci.
19 Febiofest 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Probuzení
Jana Brejchová ve dvou podobách: napravená Jitka Andrášová vzpomíná na svou temnou minulost. Utekla z dětského domova a toulala se s partou zlodějíčků a výtržníků. Po pobytu v nápravném zařízení pro mladistvé se vrací do života. Čeká na ni její opravdová láska - číšnický učeň Tonek. Úspěch filmu (především v rámci RVHP) dotvrdil mezinárodní popularitu její představitelky. Optimistický rámev byl údajně dodán až na dodatečný zásah schvalovatelů. Pamětníci jistě stihnou zaregistrovat mladistvou podobu budoucí velké osobnosti TV obrazovky v malé roli zpěvačky.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

5 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Nové objevy v Pompejích

11:45 - 12:40

20 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:25

5 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

35 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Reklama