Zari
ohodnotit

Případ mrtvých spolužáků

Rok:
1976
Délka:
85 minut
Premiéra v ČR:
2/1977
„Vraždy bývalých spolužáků mají po letech zabránit odhalení pravdy o událostech v době heydrichiády.“
Popis / Obsah / Info k filmu Případ mrtvých spolužáků



Sotva byl Jan Čermák propuštěn z vězení, už dostal výhrůžný dopis, aby mlčel. Spoluvězni Berdovi se totiž svěřil, že na sebe vzal vinu jiných lidí. Druhého dne je nalezen mrtev. Krátce poté přijíždí do města Němec Friedrich Schmidt, který tu kdysi žil jako Bedřich Šmíd. Hledá bývalé spolužáky. Major Sojka a kapitán Erba mají před sebou složku s dávným případem. Za heydrichiády byli zatčeni dva spolužáci kosteleckého gymnázia. Pavel Richtr byl popraven, Bedřich Šmíd byl propuštěn a odstěhoval se do Německa. Udavačem byl Čermák, ale mezi lidmi se povídalo, že byl Šmíd zatčen jen naoko a na udání se podílel. Jeden ze spolužáků, redaktor Sucháň, uspořádá v televizi besedu, která má osvětlit tehdejší události a očistit Schmidta před obyvateli Kostelce. Ve skutečnosti je západním agentem, mající za úkol navázat v Čechách kontakty a zavázat si lidi, které by později mohl využít ke spolupráci. Při odhalování pamětní desky Pavlu Richterovi se objeví spolužačka Zdena Polanová, která tvrdí, že viděla, jak Schmidt roztrhal Čermákovo udání. Major Sojka si uvědomí, jak se tehdy věci udály, kdo byl skutečným udavačem a jaké nebezpečí hrozí Polanové. Spěchá ji varovat, ale přichází pozdě. Žena zemře na stejném místě jako Čermák. Spolužáci, čekající na policii, pochopí, že mezi sebou mají vraha.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Případ mrtvých spolužáků



Západoněmecký obchodník Friedrich Schmidt (Milan Riehs), přijíždí do Československa, aby navázal obchodní styky, ale spíše to vypadá na špionáž. Tento člověk je původem Čech a jmenoval se Bedřich Šmíd, kdysi byl podezříván z účasti na smrti popravených studentů z gymnázia v Kostelci, tento příběh knižně zpracoval Jan Drda a ve známost vyšel pod názvem Vyšší princip.

Na začátku 60. let, kdy Schmidt přijíždí do Čech, na sraz studentů, je propuštěn z vězení jeden ze spolužáků Jan Čermák (Vilém Besser) a je pak nalezen mrtvý pod hradbou města. Detektiv major VB Sojka (Jaroslav Moučka), který má celý případ na starost, o německém občanovi ví více, nežli je patrno, všude jsou nastrčení lidé, kteří ví o každém pohybu cizince. Ale to nezabrání, že je na srazu zavražděna další spolužačka Zdena Polanová (Karolína Slunečková).

Při vyšetřování se otráví kyanidem zřejmý vrah chemik Dr. Jiří Landkamer (Eduard Cupák). Za co Schmidta obvinit, když na vše má alibi, jediný trest je vypovězení z republiky....


Autor: jarda53

Popis / Obsah / Info k filmu Případ mrtvých spolužáků



Další kriminálně špionážní příběh údajně inspirovaný motivy skutečných případů. 1963 - západoněmecký obchodník Friedrich Schmidt se kdysi jmenoval Šmíd a je ve skutečnosti zdatným pracovníkem zpravodajské služby. Pokouší se navázat kontakt s bývalými spolužáky z gymnázia v Kostelci... Opět nepřesvědčivý pokus o dobrodružný žánr.

BŘEZINA, Václav. Lexikon českého filmu: 2000 filmů 1930 – 1996. Praha: Cinema, 1996. 536 s. ISBN 80-85933-09-8.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražedné šifry: San Francisco

23:10 - 23:55

17 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Návrat Casanovy

22:25 - 00:00

62 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

23:10 - 00:05

17 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Prima - Honeymoon - líbánky k nepřežit...

22:40 - 23:30

47 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama