Zari
ohodnotit

Příliš velká šance

Rok:
1984
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
1.9.1985
„Drama muže, který marně ukrýval zločin.“
Popis / Obsah / Info k filmu Příliš velká šance



POZOR, SPOILER

Biolog dr. Petr Gabriel, čestný, pracovitý a slušný vědec, si jde k bývalé ženě pro dcerku. Dcera je však nemocná, a tak musí jet na chatu sám.

Pak jede týž muž svým vozem a vezme stopařku. Tu pozve s sebou a ona souhlasí. Když si to spolu užijí, jedou do města. On jde pro cigarety a ona uteče. Petr tedy jede zpět a cestou srazí malého kluka. Jede s ním sice do nemocnice, ale kluk cestou zemře. Petr odjíždí a jeho mrtvolu ukryje v lese. Když se pak vrátí do chaty, je napaden dvěma čundráky. Ti mu také seberou auto. Neujedou daleko, když se ten jeden vrací pro bundu. Ale Petr střílí z flinty, a proto oba utečou. Petr spálí chlapcovu průkazku, kterou mu vzal, a také věci z nalezené bundy jednoho z čundráků. Ponechá si jen krabičku od cigaret. Bundu bere do batohu a na autě zamaže číslo blátem. A v tom se vrací stopařka Olga. Petr ji odveze a jede uklidit místo srážky s klukem. Pak dojede na kole na stanici VB, kde nahlásí vyloupení chaty a krádež auta.

Doma zkoumá cigarety, které našel v bundě. Tak najde telefonní číslo a jméno. Následně dostává funkci po svém nemocném kolegovi Jordánovi. Podle telefonního čísla a jména najde Petr jednoho z kluků, kterými byl přepaden. Je to automechanik. Když pak najdou Petrův vůz, jde a podstrčí důkaz právě tomu automechanikovi. Při dalším setkání s Olgou mu ona řekne, že ví o dece, kterou čundráci nemohli ukrást, protože tam nebyla. Ona si spočítala dvě a dvě - a už také ví, že dítě je mrtvé. Petr se jí přizná.

Pak je pozván k rekognici, kde jsou ti dva čundráci. On se dělá, že je nezná, ale oni poznají jeho a také to nesmlčí. A také prozradí Olgu. Petr ji navštíví a snaží se ji ovlivnit.

Pak je znovu u vyšetřovatele, který jej seznámí s nálezem bundy přejetého kluka tam, co ji Petr nastrčil, totiž u toho automechanika. A také s dalšími okolnostmi…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Příliš velká šance



Tragickým hrdinou příběhu je mladý biolog dr. Petr Gabriel, čestný, pracovitý a slušný vědec, který obětoval veškerý svůj čas výzkumu léku proti infekční žloutence. Cestou na svou chatu se seznámí s pohlednou stopařkou Olgou, ale společně strávený večer zcela nečekaně končí tragicky. Když se totiž podnapilý Petr vrací na chatu poté, co svou novou milenku vezl do Kladna, srazí autem malého chlapce. Odváží ho do nemocnice, ale když zjistí, že chlapec cestou zemřel, zpanikaří a s vidinou ztráty práce, kariéry i dosavadního života ukryje tělo v malé jeskyni. Vzápětí vše ještě zhorší, když se pokusí svalit vinu na dvojici nevinných mladíků, kteří se v době tragické nehody vloupali do jeho chaty. Zpočátku vypadá jeho verze událostí nejen pravděpodobná, ale také podložená řadou důkazů i svědectví. Nejen Olga však záhy pochopí, že chlapce zabil on, i když neúmyslně. Také vyšetřovatel major Válek z pražské kriminálky má pochybnosti a dr. Petr Gabriel začíná chybovat.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Příliš velká šance



Petr Schulhoff (1922–1986) si scénář o muži neschopném nést vlastní vinu napsal pro sebe, režii Příliš velké šance však nakonec ze zdravotních důvodů musel přenechat kolegovi Otakaru Fukovi. Protagonistou vyprávění je perspektivní mladý vědec, který zaviní smrt malého chlapce. Protože doktor Gabriel ví, že řízení v opilosti znamená konec jeho snu o šéfovském místě, rozhodne se svést vinu na dvojici zlodějíčků. Zkušený major Válek však vycítí, že něco není v pořádku – a na provinilého protagonistu nastraží léčku… V hlavní roli psychologické krimi s morálním naučením se objevil Jan Kanyza. Roli jeho protivníka ztvárnil Radovan Lukavský. Partu půvabné stopařky, s níž doktor Gabriel prožije chvilkové milostné dobrodružství, se ujala Julie Jurištová, v jejíž herecké kariéře patřil rok 1985 k vůbec nejplodnějším.

Zdroj: NFA / Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Příliš velká šance



Příběh s kriminální zápletkou. Výzkumný pracovník dr. Petr Gabriel řídí v podnapilosti a srazí svým vozem malého chlapce, který při cestě do nemocnice zemře. Dr. Gabriel propadne panice, ukryje mrtvolu a snaží se vinu svalit na dva mladíky, kteří se vloupali do jeho chaty...

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
 Modern Film Effects

Modern Film Effects

Mortal Kombat

Mortal Kombat
Mortal Kombat

Naposled navštívené:
 Modern Film Effects

Modern Film Effects

Mortal Kombat

Mortal Kombat
Mortal Kombat