Zari
ohodnotit

Přestřelka u O.K. Corralu

Gunfight at the O.K. Corral

Další název:
Výstrely pri O.K. Corrale
Žánr:
Rok:
1957
Délka:
122 minut
„Nejslavnější konflikt v dějinách Divokého západu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Přestřelka u O.K. Corralu
Po dlouhé kariéře strážce zákona, která z něj udělala legendu, se Wyatt Earp (Burt Lancaster) rozhodne skončit a připojit se ke svým bratrům v arizonském Tombstone. Tam se s nimi dostane do sporu s Clantony, místním klanem zločinců a zlodějů dobytka. Když se střetnutí stane nevyhnutelným, přijde mu na pomoc Doc Holliday (Kirk Douglas), smrtelně nemocný hazardní hráč, který je shodou okolností další legendou Divokého západu...

Píseň (text, hudba) zpěv:

Gunfight at the O.K. Corral - (Ned Washington, Dimitri Tiomkin) Frankie Laine


Autor: Petrkey

Popis / Obsah / Info k filmu Přestřelka u O.K. Corralu
Jedna z nejznámějších pistolnických přestřelek slavné éry Divokého západu, ke které došlo ve středu 26. října 1881 v arizonském pohraničním městě Tombstone, na pozemku Harwoodovy dřevařské firmy, naproti vchodu do O.K. Corralu. Na jedné straně stál marshal Wyatt Earp se svými bratry Virgilem a Morganem, k nimž se přidal i karbaník jménem Doc Holliday – nechvalně známý pistolník s již několika „zářezy na pažbě“. Proti nim tasilo zbraně šest mužů: rančeři, ale současně žádného zločinu se neštítící zloději dobytka bratři Clantonovi, bratři McLauryovi, Billy Claiborne a úplatný šerif Johnny Behan. Po prudké přestřelce zůstali v prachu ležet tři mrtví a tři těžce ranění. Co vlastně předcházelo tomu, že proti sobě stanuly s namířenými zbraněmi dvě ruky zákona? A kdo z deseti drsných mužů, zapojených do legendární přestřelky, skončil po tomto souboji na hřbitově obutých?

Ústřední dvojici tohoto dramatického příběhu vytvořily hvězdy stříbrného plátna Burt Lancaster v roli Wyatta Earpa a Kirk Douglas jako Doc Holliday. Za zmínku stojí též dvě osudové ženy hlavních hrdinů: Rhonda Fleming coby hazardní hráčka Laura a Docova přítelkyně Kate, kterou hraje Jo Van Fleet. Zajímavou vedlejší postavu ztvárnil i John Ireland jako nájemný zabiják Johnny Ringo .


Autor: Omnibus

Popis / Obsah / Info k filmu Přestřelka u O.K. Corralu
Western. Najslávnejšia pištoľnícka prestrelka v histórii amerického Divokého západu.

Klasické spracovanie príbehu šerifa Wyatta Earpa, jeho priateľa Doca Hollidaya a ich legendárnej prestrelky s gangom Clantonovcov v meste Tombstone. Wyatt Earp (Burt Lancaster) je zástupca zákona, Doc Holliday (Kirk Douglas) je bývalý zubár, teraz hazardný hráč s povesťou zabijaka. Napriek tomu sú priatelia, ktorí si navzájom v minulosti zachránili životy. Jedného dňa dostane Wyatt telegram od svojho brata Virgila, ktorý je šerifom v meste Tombstone. Má veľké problémy s rančerom Ikeom Clantonom, zlodejom dobytka, ktorý si však dokáže zaplatiť, aby bol zákon na jeho strane. Ale nie všetci muži zákona sa dajú kúpiť a tak všetko speje k situácii, kedy sa proti sebe postavia na jednej strane bratia Earpovci a Doc Holliday a na druhej strane Clantonovský gang. Ich legendárna prestrelka bola predobrazom mnohých filmov, medzi nimi napríklad Wyatt Earp s Kevinom Costnerom v hlavne úlohe, či Tombstone, kde ústrednú dvojicu stvárnili Kurt Russel a Val Kilmer.

RTVS


Popis / Obsah / Info k filmu Přestřelka u O.K. Corralu
Ve středu 26. října 1881 okolo třetí hodiny odpolední došlo v arizonském pohraničním městě Tombstone na pozemku Harwoodovy dřevařské firmy naproti vchodu do O.K. Corralu k divoké přestřelce deseti mužů. Na jedné straně stál marshal Wyatt Earp se svými dvěma bratry a známým pistolníkem Docem Hollidayem, na druhé bratři Clantonovi, bratři McLauryovi, Billy Claiborne a úplatný šerif Johnny Behan. Střelba trvala zhruba půl minuty a na zemi zůstala těla tří zločinců. Tato událost vešla do dějin jako přestřelka u O.K. Corralu a v průběhu let nabyla rozměrů symbolického střetnutí mezi zákonem a bezprávím v divokém americkém pohraničí.

Byla vyvrcholením řady westernů, např. Můj miláček Klementina (1946), Hodina pušek (1967), Doc (1971), Tombstone (1993) nebo Wyatt Earp (1994). Jednu z nejznámějších verzí bitky obsahuje film režiséra Johna Sturgese Přestřelka u O.K. Corralu (1957), který vloženými prostředky i hvězdným obsazením patřil k tehdejším prestižním hollywoodským projektům. Jako spousta snímků z historie Divokého západu ani tento příliš nerespektuje fakta (titulní přestřelka ve filmu trvá pět minut a natáčela se čtyři dny), ale mezi diváky westernů by se asi našel málokdo, komu by to vadilo.
Přestřelka u O.K. Corralu naplňuje vrchovatou měrou to, co od podobných filmů očekáváme. Ne jednoho, ale hned dva neohrožené hrdiny, Wyatta Earpa (Burt Lancaster) a Doca Hollidaye (Kirk Douglas), celou bandu zlosynů, mezi nimiž nejvíce prostoru dostává najatý zabiják Johnny Ringo (John Ireland), a dvě ženy, komplikující život oběma hrdinům, přitažlivá hazardní hráčka Laura (Rhonda Flemingová) a přelétavá Docova přítelkyně Kate (Jo Van Fleetová).

Mezi známými představiteli vedlejších partů se objevují např. Dennis Hopper v úloze mladého Billyho Clantona a Lee Van Cleef jako jeden z Clantonových pistolníků. Režisér John Sturges (1911–1992) v té době měl za sebou už několik westernů (Útěk z Fort Bravo, Odveta Jima Slatera), ale ten nejslavnější Sedm statečných na něho teprve čekal.

Zdroj: ČT


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

01:45 - 02:15

29 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Zatopené osudy (2008) [TV seri...

02:00 - 02:20

14 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

01:40 - 02:55

34 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

29 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Most u Remagenu (The Bridge At Remagen)

Most u Remagenu
The Bridge At Remagen

Brad Bartram

Bartram Brad

Naposled navštívené:
Most u Remagenu (The Bridge At Remagen)

Most u Remagenu
The Bridge At Remagen

Brad Bartram

Bartram Brad