Zari
ohodnotit

Přednosta stanice

Další název:
Station Master
Žánr:
Rok:
1941
Délka:
88 minut
Premiéra v ČR:
12.4.1941
„Vlasta Burian jako černý pasažér rozvrátí disciplinovaný chod jednoho nádraží.“
Popis / Obsah / Info k filmu Přednosta stanice



Přizpůsobivý nosič reklam Ťopka přespává v odstaveném vagónu, který je ovšem jednoho dne připojen k vlaku, jímž odjíždí na inspekční cestu generální inspektor drah Jiří Kokrhel. A tak se Ťopka bez vlastního přičinění stává černým pasažérem, a když je objeven a pronásledován, způsobí neplánovanou zastávku na malém, bezvýznamném nádražíčku v Mokré nad Soupravou. Místní přednosta stanice Anatol Jelen si však právě odskočil na zkoušku pěveckého sboru, čehož využije Ťopka, oblékne se do jeho uniformy a začne se před přísným pohledem inspektora vydávat za přednostu. Jeho svérázné improvizace sice inspektora přivádějí k údivu, ale naštěstí je tu přednostova půvabná manželka Julie, která sice Ťopku kryje, aby pomohla nepřítomnému manželovi, ale jeho chování ji přivádí do velmi obtížné situace. Kokrhel se však do ženy zakouká a oslněn jejím půvabem přehlíží nejen Ťopkovu absolutní neschopnost a divoké improvizace, ale dokonce se rozhodne vyhovět přednostově žádosti o přeložení blíž ku Praze. Jenže v nejméně vhodnou chvíli se objeví skutečný přednosta stanice.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Přednosta stanice



Pan Ťopka působí dojmem gentlemana trochu chaplinovského typu. Živí se příležitostnou prací, za níž jezdí výhradně jako černý pasažér vlakem. Při jedné jízdě se setká s obávaným generálním inspektorem drah Kokrhelem. Na jedné malé stanici se mu podaří vystoupit a převléknout se do uniformy přednosty stanice. Setkání s inspektorem Kokrhelem se však nevyhne...
Situační komedii natočil v roce 1941 režisér Jan Sviták podle námětu Václava Wassermana v rekordně krátkém čase v nevyhovujících ateliérech v Radlicích, neboť Barrandov a Hostivař obsadili Němci. Spolehl se na herecké obsazení Vlasty Buriana v titulní komické roli a Jaroslava Marvana v osvědčené figurce nerudného byrokrata. A právě nenapodobitelný humor obou protagonistů si získal vděčné publikum už při premiéře v kinech a je tomu tak u televizní obrazovky dodnes.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Přednosta stanice



Situační komedie. Černý pasažér ve zcizené uniformě přednosty rozvrátí disciplinovaný chod jednoho nádraží. Vlasta Burian má opět na sobě slušivý stejnokroj, řádí a zpívá jednu ze svých nejznámnějších písniček o "Přednostovi stanice"
Březina Václav/Lexikon českého filmu

Generální inspektor drah zastaví vlak kvůli černému pasažérovi ve stanici Mokré nad Soupravou. Přednosta je právě mimo a tak se černý pasažér hbitě oblékne do jeho uniformy a začne “úřadovat”.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Společně to zvládnem!

20:10 - 21:25

58 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Poslední ostří hoši (1976)

20:30 - 22:10

38 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

20:20 - 21:40

48 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Prima - Zrádci

20:15 - 21:35

53 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Bezdětná

Bezdětná
Bezdětná

Naposled navštívené:
Bezdětná

Bezdětná
Bezdětná