Zari
ohodnotit

Pražský duet

Prague Duet

Žánr:
Rok:
1998
Délka:
90 minut
„Každý život má svou minulost… Opravdový příběh o nezapomenutelné lásce a hlubokém žalu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Pražský duet
Americká lékařka s českými předky Lauren Grahamová přijela do Prahy na významnou mezinárodní konferenci. V jedné restauraci na Staroměstském náměstí se setkala s šarmantním Čechem ve středních letech. Jak se o něco později dozvěděla, byl to slavný spisovatel a bývalý disident Jiří Kolmar.
Jiří ji provedl Prahou, seznámil ji s českou kulturou, představil jí své intelektuálské přátele a - zamiloval se do ní. Lauren i přes věkový a kulturní rozdíl jeho city opětovala a zdálo se, že je zaděláno na báječný vztah. Jenže v minulosti Američanky se skrývalo jedno děsivé překvapení, které může napáchat nepěknou škodu...
Koprodukční romantické drama Pražský duet je pro nás pochopitelně lákavé především prostředím, do kterého je zasazeno. Sympatické je, že díky podstatně výraznějšímu zapojení českého štábu, než je u amerických filmů z českého o prostředí obvyklé, se až na pár nepodstatných drobností nekonají žádné pitominky, vyplývající z neznalosti místních poměrů (vzpomeňte vepř. na jízdu motoráčkem „do Vídně" ve Střelci.
Nicméně je přece jen třeba odhlédnout od této (pro nás) polehčující okolnosti a představit si, že se film odehrává někde jinde. Pak je vidět, že i přes zajímavé herectví je děj často poněkud bezvýrazný a psychologické hrátky nepříliš věrohodné jako např. Bruselský duet by to nebylo úplně špatné.
Cinema 2000/3/128

Autor/Zdroj: /Cinema


Film Rogera L. Simona Pražský duet je jedním z mála zahraničních titulů, zabývajících se situací v postkomunistických zemích. Byl natočen v Praze za účasti českého štábu u českých herců. V prvním plánu se jedná o melodramatický milostný příběh, do nějž zvnějšku zasahují události ze současnosti i z minulosti. - Americká lékařka Lauren Grahamová se v Praze zamiluje do známého spisovatele a bývalého disidenta Jiřího Kolmara, který se má stát ministrem kultury. Později vyjde najevo, že Laurenin zemřelý děd, vydávající se za pronásledovaného žida, byl ve skutečnosti válečným zločincem. Tento fakt se dostane do médií a ovlivní vztah milenců. - Tvůrci se snaží neznalému divákovi zprostředkovat atmosféru v pražských intelektuálských kruzích i různé historické souvislosti. Činí tak však krajně didakticky, povrchně a ve formě jednoduchého turistického průvodce, v němž nemohou chybět různé pražské atrakce (Židovský hřbitov, rázovitá pivnice), návštěva Terezína nebo reálie ze společenského u politického zákulisí. Původní bohulibý záměr se také kvůli schematičnosti a sentimentalitě naprosto míjí účinkem.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2000/9/23

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Star Trek: Do neznáma (Star Trek Beyond)

Star Trek: Do neznáma
Star Trek Beyond

Ben Frewin

Frewin Ben

Naposled navštívené:
Star Trek: Do neznáma (Star Trek Beyond)

Star Trek: Do neznáma
Star Trek Beyond

Ben Frewin

Frewin Ben