Zari
ohodnotit

Prázdniny s Minkou

Žánr:
Rok:
1962
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
31.5.1963
Popis / Obsah / Info k filmu Prázdniny s Minkou
POZOR SPOILER!

Člen JZD zdědí poníka Minku. Ale on jej nechce, tak jej nabídne předsedovi k prodeji. Ten jej zpočátku odmítá, ale nakonec ke koupi svolí. To ovšem vítají především děti, které se také za koupi Minky přimlouvaly. Tak koníka opečovávají, a dokonce jej myjí šamponem. Když přijdou prázdniny, chtějí děti s koníkem na pastviny, kde by měly něco jako tábor. A rozhodnou se s Minkou si vydělat na stany. A tak se i stane. Peníze vydělávají rozvozem, ale také pak přímo na žních, kde dostanou za práci půl jednotky (12 Kčs). Nejstarší dvojice, Vlasta a Jirka, to už vlastně ani nejsou děti, se také snaží. A tak nakonec slavnostně na tábor s koníkem odjíždějí. Žijí na pastvinách, kde je spousta krav, mají své stany a Vlasta a Jirka jsou něco jako vedoucí. Tedy alespoň to o sobě Jirka prohlašuje. Dochází zde však i k drobným rozmíškám. Jirka si najde jinou partu, ale není to nic vážného. A tak si děti prožívají prázdninovou idylku a nic jim nechybí, až se jednou při bouřce Minka utrhne a prchá. Bude nutno ji hledat a zachránit. Dokáží to všichni společně?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Prázdniny s Minkou
Režisér Josef Pinkava byl na začátku 60. let jedním z tvůrců, kteří se zasloužili o rozkvět domácího filmu pro děti a mládež. Jedním z Pinkavových prvních divácky úspěšných počinů se stalo letní dobrodružství skupinky vesnických dětí, která se vypraví na prázdniny do horské vesnice. Děti pomáhají s pasením krav a zažívají nejrůznější drobné příhody, malá komunita však drží pohromadě hlavně díky strakatému koníkovi Mince. Partě šéfuje rozumná Vlasta (neherečka Veronika Štefanová), problémy v kolektivu však narostou kvůli synovi předsedy zemědělského družstva, Jirkovi. Toho ztvárnil Luboš Petřík, kterého Pinkava předtím obsadil do středometrážního dětského snímku Komu patří pohár? Dobový progresivní švih filmu dodávají písničky Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. Snímek získal řadu ocenění včetně Grand Prix Pelayo na MFF v Gijónu 1964.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Prázdniny s Minkou
Předseda JZD koupí pro venkovské děti, které tráví prázdniny na družstevních horských pastvinách strakatého poníka Minku. Mnoha cenami ověnčený film pro děti


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Místo činu: Drážďany - Parasom...

21:40 - 23:09

7 minut již uběhlo
82 minut zbývá do konce

ČT2 - V karavanu po Česku (2021) [TV...

21:25 - 21:55

22 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

21:45 - 23:10

2 minut již uběhlo
83 minut zbývá do konce

Prima - Show Jana Krause

21:40 - 22:40

7 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Reklama