Poslední Podskalák (1940)

Poslední Podskalák
65.8 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 18.10.1940        
    Délka: 90 min.
„Milostná romance z rázovitého pražského předměstí“
POZOR SPOILER

Děda Václav je s vnukem Václavem na hřbitově. Vnuk se ptá na svého otce a starý vypráví.

Už při Václavově křtu se jeho otec Oldřich neobtěžoval přijít do kostela. Více jej zajímají podvody a hospody. Václav mu to vytýká a posléze jej vyhodí z domu. On se však večer vloupá do jeho závodu s dřevem, kde jej při krádeži načapá hlídač Houžvička. Nejmladšímu Václavovi umírá jeho matka, bude jej tedy vychovávat děda.

To, že to dělal na výbornou, dokazuje fakt, že právě dnes béře Václav sobě doktorát. A nedává se soukromou cestou, ale jde do kanceláře. Pan stavitel Král se jej snaží vmotat do svatby s jeho dcerou Kristýnou. Ale Václav má políčeno jinam. Je to Anička Kalinová - chudá, leč milá dívenka z jejich domu. Tedy, z jejich, dědu Václavovi patří jen polovina. A ona zde bydlí s matkou, která tu má krámek se zbožím smíšeným a mandl. Ta se nyní na Václava hněvá, že nepřišel k nim. A navíc jdou řeči, že si Václav bude opravdu brát Královu dceru. Anička tedy skáče do vody. Vytáhne ji však starý hlídač Franta Houžvička. Blíží se spor o dům dědy Václava. Nic se s tím nedá dělat a navíc to bude spor se stavitelem Králem. Ten má schovaný trumf v rukávu. Petr se dává dohromady s Aničkou, a také má obhajovat lumpa ex offo. Ten v něm pozná svého syna, ale nic neřekne a později se v kriminále oběsí. Dům Václava má jít k zemi, ale Václav usvědčuje starého stavitele Krále z podvodů. Sebere mu i dlužní úpisy. Dům je tedy zachráněn, dražba zrušena a život jde zvesela dále. A jistě bude i svatba.  Autor: Pitryx

režie:
Jan Sviták
 
 
hraje:
Jaroslav Vojta (Václav Čermák), Karel Hradilák (Oldřich, Čermákův syn), Jiřina Steimarová (Anděla, Oldřichova žena), Jiří Dohnal (JUDr. Václav Čermák, vnuk Vácslavův), Terezie Brzková (hospodyně Běta), Antonie Nedošinská (hokynářka Barbora Kalinová), Jarmila Beránková (Anička, dcera Kalinové), Theodor Pištěk (hlídač Franta Houžvička), Eman Fiala (vorař Antonín Bouška), František Roland (stavitel Král), Anna Steimarová (Králova žena), Jana Ebertová (Klára, dcera Králových), Jan Skála (JUDr. Machač), Lola Skrbková (stenitypistka u JUDr. Machače), Hermína Vojtová (klepna Krátká), Vojta Merten (Podskalák), Emanuel Hříbal (sváteční rybář), Bedřich Bozděch (Podskalák), Alois Dvorský (sváteční rybář), Bolek Prchal (strážník), Vladimír Řepa (portýr ve vinárně), Miloslav Svoboda (host ve vinárně), Josef Hořánek (farář), Richter (drožkář), Rudolf Mastník (kaplan), Vladimír Smíchovský (listonoš), Antonín Jedlička (chlapec rybář), Naděžda Vladyková (Šimáková), L. Navrátilová (role neurčena), spolek Vltavan (role neurčena)
 
 
námět:
Václav Wasserman
 
 
scénář:
Josef Neuberg
 
 
kamera:
Jaroslav Tuzar
 
 
hudba:
Josef Dobeš
 
 
výprava-architekt:
Alois Mecera
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Emanuel Formánek
 
 
vedoucí produkce:
Otakar Sedláček
 
 
výtvarník:
Ina Žáková
 
 
zpěv:
Theodor Pištěk, Eman Fiala, Antonie Nedošinská
 
 
text písně:
Ladislav Brom
 
 
asistent režie:
Josef Zezulka
 
 
producent:
Ladislav Brom
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.