Zari
ohodnotit

Poklad hraběte Chamaré

Další název:
Poklad (prac. název)
Žánr:
Rok:
1984
Délka:
78 minut
Premiéra v ČR:
1.10.1985
„Český film na motivy novely Aloise Jiráska Poklad. Filmová variace na historické téma.“
Popis / Obsah / Info k filmu Poklad hraběte Chamaré



Rok 1781. Stárnoucí a životem zklamaná hraběnka Marie Karolina Chamaré (B. Bohdanová) poskytuje na svém zámku pohostinnost abbému (E. Cupák), jenž se u katolických obyvatel panství těší značnému vlivu. Ve skutečnosti je to bývalý jezuita a fanatický odpůrce jakohokoliv pokroku. Jediný, kdo mu dokáže v názorech na víru a vzdělání odporovat, je mladý vídeňský lékař Kamenický (P. Svoboda). Právě díky němu najde zatrpklá hraběnka novou radost ze života. Její manžel se totiž o ženu ani o panství nestará a věnuje se jen hledání podzemního pokladu a svádění hraběnčiny chráněnkyně Renáty (P. Havlíčková). V té době se do kraje vrací českobratrský emigrant Václav Horák (T. Hanák), který se v jeskynním úkrytu tajně schází se svou milou Frantinou (M. Kuklová). Žárlivý nápadník Tomáš (I. Jiřík) však jejich skrýš odhalí a s pomocí abbého rozpoutá na "kacířského" nepřítele krvavý hon.

Zdroj: Film Europe Media Company


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Poklad hraběte Chamaré



Film režiséra Zdeňka Trošky Poklad hraběte Chamaré je volnou adaptací široce založené novely Poklad od Aloise Jiráska z roku 1881. Příběh o hledání pokladu na hradě Potštejně posunuli režisér se scenáristou od romantického pojetí k přiblížení doby náboženského tmářství a fanatismu na konci 18. století. Po realizační stránce je film velmi atraktivní. Kameraman Jaroslav Brabec jej natočil ve vzácně jednotném světelném a barevném ladění s většinou záběrů snímaných v protisvětle. Herecky filmu dominují Blanka Bohdanová v roli stárnoucí osamělé hraběnky a Eduard Cupák jako fanatický jezuitský abbé.
materiály distributora DVD


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Poklad hraběte Chamaré



Příběh se odehrává koncem 18. století, v době temna, kdy se dařilo náboženskému fanatismu a tmářství, uprostřed hrůz, které přinášela katolická inkvizice. Stárnoucí hraběnka tráví život na pojízdném křesle. Její jedinou radostí je schovanka Renata. Hrabě se zajímá pouze o hledání pokladu v nedalekých rozvalinách. Ponurou atmosféru naruší příjezd osvíceneckého lékaře.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kde domov můj? (2016) [TV pořa...

18:25 - 18:55

7 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

17:55 - 18:40

37 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

2 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

37 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Reklama