Podobizna (1947)

Podobizna
80 %
 
 
    Žánr: horor
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 9.1.1948        
    Délka: 96 min.
„O zlu, které šíří starý obraz.“
POZOR SPOILER


Je tma a vítr skučí městem. Psa by nevyhnal, ale lichvář Mur Chazaj kamsi odjíždí. Mikuláš, kamarád malíře Šimona Jordána, na něj Šimona upozorňuje a radí, aby ďáblovu tvář na jeho obraze namaloval právě podle Mura. On však odmítá, nechce mít s Chazajem nic společného. Ten právě navštívil svého zatím veselícího se dlužníka. Nenadává mu, nevyhrožuje. Jen dlouhý pohled do očí a odchází. Pak se ozve výstřel. Právě když se tento Chazaj vrací, potká se s Jordánem a poroučí mu, aby jej maloval. Šimon maluje, ale je mu čím dál hůř. Dokonce začíná holdovat alkoholu. A jednou, když Mura maluje, spatří v obraze svůj hrob i s náhrobkem. Obraz je však hotov.

Po letech je Šimon dávno po smrti, spáchal sebevraždu, a Mikoláš je přítomen odjezdu jeho syna Štěpána do Paříže. Zůstává zde jeho kamarád Roman, který však žehrá na malířství. Nemaluje špatně, ale jeho obrazy nejsou kupovány, nikdo jej totiž nezná. Za Romanem dochází Štěpánova sestra Martina a mají se rádi. Jednou je Roman vtažen židem do jeho obchodu a zde narazí právě na Šimonův obraz Mura Chazaje. Odnáší si jej domů a obraz vyleká jeho posluhu, trošku slaboduchého Jáchyma. Ten tvrdí, že se Mur z obrazu dívá. Také Roman má v noci hrozné sny. Zdá se mu, že Mur vystoupil z obrazu a počítá své drahé kameny. Ty pak vypadnou z rámu obrazu. Roman je posbírá a rázem je z něj někdo docela jiný. Draze se obléká a začínají jej navštěvovat lidé z vyšších kruhů. Hlavně paní podnikatelová Viktorová s dceruškou, právě tu začíná Roman malovat. A protože má vznešenější starosti, začíná trochu Martinu zanedbávat. Přesto jí dává sliby, o kterých tuší, že je nemůže dodržet. Dokonce zapomene na její narozeniny a nebýt Jakuba, ani kytici by neposlal. Roman se sice k Martině chystá, ale je pozván do společnosti, a tak jde raději tam. To, že se tam dobře bavil, Martině donese jeho kamarád Marcel Bernard. Roman již má na malování dílnu, jeden dělá to a druhý ono. A Roman ve své pýše zachází tak daleko, že haní Rafaelova díla. Jenže ono se každé ucho jednou utrhne. Roman je na výstavě navrátivšího se Štěpána. Rázem pozná, kdo je zde mistr nad mistry. A to jej vyhodí ze sedla. Maluje samozřejmě dále, ale nic se mu nelíbí. Začíná mu čím dál tím více harašit na cimbuří a propuká u něj šílenství. Skupuje Štěpánovy obrazy a ničí je. A když se k němu blíží Martina, která přesto všechno má o něj starost, namíří na ni zbraň, protože v ní vidí Chazaje, který si jde pro své drahokamy…  Autor: Pitryx

režie:
Jiří Slavíček
 
 
hraje:
Otomar Krejča (Šimon Jordán / Štěpán, Šimonův syn), Luba Skořepová (Martina Jordánová, Šimonova dcera), Vladimír Šmeral (malíř Roman), Ladislav Kulhánek (profesor Mikuláš), Karel Dostal (lichvář Chazaj), Rudolf Deyl (Jáchym), Felix le Breux (novinář Marcel Bernard), Růžena Šlemrová (Viktorová), Ludmila Píchová (Líza, dcera Viktorové), Emil Bolek (podnikatel Viktor), František Holar (Žemblovský), Viktor Očásek (obchodník s obrazy), Bohumil Machník (domácí), Vladimír Hlavatý (čtvrtník), Rudolf Hrušínský (hejtman), Marie Nademlejnská (bába u Chazaje), Břetislav Hrstka (Kalinský), Jan S. Kolár (rada Ryvola), Bohuslav Kupšovský (číšník), Gabriel Hart (pán), Marta Májová (dáma), Milada Smolíková (paní v Romanově ateliéru), Zora Božinová (přítelkyně), Jan W. Speerger (dražitel), Emanuel Hříbal (pán v Romanově ateliéru), Bohumil Švarc (přítel Žemblovského), Arno Velecký (důstojník), Blažena Slavíčková (zákaznice v Romanově ateliéru), Jaroslav Orlický (dražitel), Antonín Soukup (dražitel), Ludmila Burešová (květinářka), Jiří Těšík (husarský poručík), Rudolf Morávek (dražitel), Karel Hynek (zapisovatel), Arnošt Mirský (sluha z obchodu), Dagmar Toužimská (přítelkyně)
 
 
námět:
Nikolaj Gogol (povídka)
 
 
scénář:
František Vlček
 
 
kamera:
Jan Roth
 
 
hudba:
Dalibor C. Vačkář
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
kostýmy:
Josef Liesler
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
Miloslav Hůrka
 
 
vedoucí produkce:
Václav Dražil
 
 
výtvarník:
Josef Liesler, František Nestler
 
 
II. kamera:
Vladimír Novotný
 
 
masky:
Josef Kobík
 
 
zástupce vedoucího výroby:
František Urbánek
 
 
asistent kamery:
Josef Pechar
 
 
odborný poradce:
Emanuel Poche
 
 
spolupráce:
Jaroslav Mach (režijní)
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Milivoj Uzelac
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.