Počkám, až zabiješ (1973)

Počkám, až zabiješ
69.1 %
 
 

Další název: Útěk před psem

    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.5.1973        
    Délka: 86 min.
POZOR, SPOILER

Velitel tábora Hauptsturmführer Dörnerse se prochází po psinci. Doprovází jej dva vězni. Jeden z nich je Jan Mareš. Psi jsou krmeni vězni, a ti je také musí schválně dráždit. Jiný vězeň se snaží vtlouci psovi do hlavy, aby jej při jeho útěku nechal na pokoji.

Přijíždí sem nadřízení shora, pro ně je připravena ukázka výcviku psů. Jsou vypuštění tři vězni, muž, žena a kluk. Dörner jim slibuje svobodu, podaří-li se jim proběhnout bránou. Pak jsou na ně poštváni psi. Právě při této akci vězeň Mareš utíká. Ale protože fena Brita nechá svou oběť na pokoji, je skoro zastřelena. Takže utíká také. A tak se klukovi podařilo proběhnout bránou. Mareš doběhne k vodě, kde na kluka narazí a v útěku pokračují spolu. Klučina tvrdí, že je z Norska.

Fena Brita dohoní vězně Mareše, ale ten ji přivazuje, protože by jej prozradila. Pak se dají s klukem přímo řekou, aby tím zmátli stopu. Jenže je dohonil Dörner. Nejprve kluka samotného. Toho nechá hlídat psem Argem a jde si pro Mareše. Neví, že Argo si šel popovídat s Britou a kluk utekl. Ten jej také napadne a tím osvobodí Mareše. Dörner je jat a svlečen. Jeho šaty si bere Mareš a pokračují v útěku. Málem jsou lapeni v chalupě, ale vyklouznou. Pak se dokonce svezou s nacisty v autě, Marešova uniforma dělá své. V dalším úkrytu jsou objeveni nacisty, ale naštěstí byli jen dva a ty Mareš zastřelí.

Dörner už je zpět a znovu vyslýchá Marešova spoluvězně Bartáka. Ten mluví a mluví a Dörner si to přebírá. Zatím v dalším úkrytu pomůže Mareš selce s porodem krávy. Ženu pak obtěžuje nějaký muž. Ona se však ubrání, ale pro jistotu posílá Mareše i s klukem pryč. Ti ujíždějí na kole. Dojedou až k cirkusu. Malý Nor je cirkusák, jak se Marešovi svěřil. Dělal hudebního klauna. Mareš jej zde nechává. Sám pokračuje i s Britou, která si jej našla. Bohužel jdou k chatě, kterou i s její polohou popsal při výslechu Barták. Když tam Mareš přijde, je již Dörnrerem očekáván...  Autor: Pitryx

režie:
Stanislav Černý
 
 
hraje:
Adolf Filip (vězeň Jan Mareš), Karel Hlušička (hauptsturmführer Dörner, velitel tábora), Vladimír Dlouhý (Jule Norge, norský chlapec), Miloš Vavruška (gestapák Bönke), Ilja Prachař (gestapák Pfeil), František Suchomel (Benda, Marešův spoluvězeň), Eva Jiroušková (vesničanka Hilde), Gustav Heverle (vesničan Sepp), František Hanus (ředitel cirkusu), Jindřich Bonaventura (major SS), Zdeněk Procházka (rotný SS), Luďa Marešová (dozorkyně Elsa), Jan Kanyza (polní četník), Bohuslav Ličman (polní četník), Stanislav Jareš (správce pily), Karel Dellapina (mlynář), Ludvik Pozník (poručík wehrmachtu), Karel Chromík (strážný Pissig), Vít Pešina (svobodník SS), Pavel Jiras (gestapák), Bohumil Šmída (Šulc), Jan Schánilec (Kalenda)
 
 
námět:
Karel Fabián (povídka Psí komando)
 
 
scénář:
Ivo Toman, Stanislav Černý (technický scénář)
 
 
kamera:
Jiří Tarantík
 
 
hudba:
Miloš Vacek
 
 
výprava-architekt:
Bohumil Pokorný
 
 
kostýmy:
Lída Novotná (návrhy kostýmů), Ondrej Brezovský
 
 
střih:
Miroslav Hájek
 
 
zvuk:
Dobroslav Šrámek
 
 
vedoucí produkce:
Vladimír Vojta
 
 
mluví:
Jiří Holý (vězeň Jan Mareš (za Adolfa Filipa))
 
 
choreografie:
Jiřina Kottová
 
 
II. kamera:
Jan Kváča
 
 
masky:
Jaroslav Čermák, František Pilný
 
 
dramaturgie:
Václav Šašek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Ivo Pitrák
 
 
asistent režie:
Miroslav Balajka, Eliška Vojtová
 
 
asistent kamery:
František Kučera
 
 
pomocná režie:
Josef Sandr
 
 
fotograf:
Miloš Schmiedberger
 
 
asistent vedoucího výroby:
Václav Eisenhamer
 
 
výprava:
Jiří Rulík, Ivo Černý
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
František Belfín
 
 
asistent produkce:
Tomáš Baloun
 
 
asistent střihu:
Vilma Binterová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.