Duben
ohodnotit

Písně by neměly umírat

Další název:
Díky Ratili
Žánr:
Rok:
1983
Délka:
87 minut, 2 488 metrů
Premiéra v ČR:
1.2.1984
Popis / Obsah / Info k filmu Písně by neměly umírat
POZOR SPOILER
  
Josef Navrátil, uměleckým jménem Ratili je nemocen. Lékař říká, že bude vše v pořádku. Totéž říká Josef své ženě Marii. Venku stojí lidé a zpívají jeho píseň…
Vracíme se zpět do Prahy do roku 1874. Josef je zde sboristou a Bedřich Smetana mu říká, že už pro něj nemůže více udělat. On totiž zde končí a jeho nástupce, nový ředitel Prozatímního a později i Národního divadla Jan Nepomuk Maýr nemá Josefa v oblibě.  
Jednou pro Josefa přichází do hospody jeho bratr Václav a odveze jej do Teplic, aby si zazpíval s italskou pěvkyní Enriche Masacciovou. A že je dobrý, dokazuje její chování. Ihned telegrafuje do Finska. 
Josef u nového ředitele neuspěje. Ale přichází za ním finský impresário Kaarlo Bergboom (Luděk Kopřiva) a nabízí místo ve Finsku za 4 000 finských marek. Což je skutečně hodně.  
A tak se Josef i s manželkou ocitá ve Finsku, kde je i Masacciová. Ta se k němu chová před Marií, jako by jí patřil. Tu si pak pozve impresário a hlásí, že divadlo je na dně. A chce, aby to Marie sdělila svému muži. Ta se obává, aby Josef neodjel s Masacciovou do Berlína, ale on volí hodně odlišný směr a míří do Ruska. Tak se tam ocitá a jednoho dne je vítán na hranicích Gruzie.
Zde poznává spoustu zajímavých lidí, například je to zpěvák a folklorista Filiomon Koridze. Doprovázen všude novinářem Tumanovem se Josef zamiluje se od gruzínské hudby.  
Jsme opět v Praze, a to 11. června 1881, kde se právě otevírá Národní divadlo Smetanovou Libuší.  
Když je pak Josef jinde, dozvídá se o jeho požáru. Hodně to s ním zacloumá. Masacciovou rozčiluje, že Josef přijal pohostinské vystoupení v Praze. Toho zde vítá již jeho skoro dospělý syn.  
Josef se opět ocitá u ředitele a ani tentokrát není přijat. Proto se rozhoduje jet do Tiflisu. Rodinu zatím zase nechává v Praze. 
Za hranicemi se zasazuje o založení pěveckého sboru, ale ukáže se, že sehnat povolení je nadlidský úkol. Josef odchází zklamán i od samotného knížete Eristova. Ale pak je v novinách článek, že to je právě on, kdo přispívá první finanční částkou, aby mohl sbor fungovat a vystupovat.
A tak je založen první gruzínský sbor a blíží se den prvního koncertu… 


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Písně by neměly umírat
Příběh českého pěvce Josefa Navrátila, známém pod uměleckým pseudonymem Ratili. Zachycuje jeho rozhodující životní okamžiky: Marnou snahu o prosazení v české opeře, setkání s italskou primadonou Masacciovou, jeho finské vystupování azejména gruzínský pobyt.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Chalupa je hra (2005) [TV cykl...

01:50 - 02:10

3 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Před půlnocí

01:45 - 02:15

8 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

01:50 - 03:10

3 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

8 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10