Zari
ohodnotit

Piráti ze Silicon Valley [TV film]

Pirates of Silicon Valley

Rok:
1999
Délka:
93 minut
„Příběh o tom, jak novodobí vizionáři Bill Gates a Steve Jobs změnili svět.“
Popis / Obsah / Info k filmu Piráti ze Silicon Valley
V sedmdesátých letech Steve Jobs a Steve Wozniak mají své vize, tvrdí, že stejné věci každý z nich vidí jinak než ten druhý. Přesto spolu začali pracovat na výrobě prvního personálního computeru. Na harvardské univerzitě se pokouší o totéž spolužáci Bill Gates a Steve Ballmer. Jobs a Wozniak vyrobí první dřevěný počítač a snaží se ho nabídnout IBM, ale jsou odmítnuti. Odmítají je s odůvodněním, že kdo by doma potřeboval počítač. Jednoho dne se u Jobsovy garáže ukáže Mike Markkulou a nabízí investice do jeho projektu. Okamžitě nabídku přijímá a zakládá firmu Apple. Brzy předvedou na veletrhu typ Apple II a zájemci se jen hrnou. Bill Gates se pokusí o seznámení s Jobsem, ale ten ho ignoruje, což Gatese dost urazí. Po Jobsově odmítnutí Gates ví, že ani on nebude ten správný partner, a tak se rozhodne ho jen využít. Jobsova firma se rozrůstá, je rozdělena na dva pracovní týmy - Apple a Macintosh. Oba týmy mají stejné zadání, ale vyhrát může jen jeden. V té době už s Jobsem spolupracuje Bill Gates, i když všichni tvrdí, že ho chce kopírovat, tak mu Steve věří. Když Gates přichází se svým prvním Microsoft PC, který vyvinul s pomocí peněz IBM a technologie Applu, vidí Jobs, že udělal chybu. Oba se rozcházejí ve zlém. Jobs své nevybíravé chování ke spolupracovníkům Applu pak odnáší vyhazovem a v roce 1985 Apple opouští. Vrací se až v roce 1997, aby Apple pozvedl a oznámil spolupráci s Bilem Gatesem a jeho Microsoftem.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Piráti ze Silicon Valley
V sedmdesátých letech byli jen počítačový nadšenci, kteří si v garážích stavěli své mašinky, ale postupem času se z nich stali multimilionáři. Příběh Stevea Jobse, zakladatele společnosti Apple, a Billa Gatese, člověka za slavným Microsoftem, popisuje jejich začátky, vzestup i vzájemnou rivalitu. Kdo se v jejich světě trochu orientuje, dost možná se i slušně zassměje.
Cinema 2000/6/117,

Autor/Zdroj: /Cinema


Televizní snímek scenáristy a režiséra Martyna Burkeho Piráti ze Silicon Valley zachycuje v rozmezí dvaceti šesti let fantastickou kariéru dvou kontroverzních zakladatelů moderního počítačového byznysu, Steva Jobse a Billa Gatese. Prostřednictvím vyprávění Stevova kamaráda a spolupracovníka Wozniaka a Gatesova spolužáka a kolegy Ballmera sledují tvůrci dráhu obou geniálních manažerů od počátků sedmdesátých let, přes různé peripetie jejich firem Apple Computers a Microsoft až po nucený odchod Steva Jobse od Apple v roce 1984 a jeho pokorný návrat do firmy o třináct let později, kdy ji už zcela ovládá nejbohatší muž světa Bill Gates. Film zároveň popisuje jednotlivé etapy v bouřlivém rozvoji osobních počítačů i nečisté obchodní praktiky, jež si šikovní „piráti" osvojili. - Snímek je zajímavý právě pro své reálie, které patrně nebudou příliš vzdáleny pravdě. Poskytl vynikající příležitost zejména Noahu Wyleovi a Anthonymu Michaelu Hallovi. Závěrem poznamenejme, že nebývá zvykem točit tak kritické filmy o dosud žijících legendách.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2001/5/19

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

18 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Postřehy odjinud (1993) [TV cy...

12:15 - 12:20

3 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:30

18 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:15 - 12:20

63 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Reklama