Zari
ohodnotit

Petrolejový princ

Der Ölprinz

Další název:
Kralj petroleja
Země:
Rok:
1965
Délka:
89 minut
„Podaří se Vinnetouovi a Old Surehandovi odvrátit hněv Navajů?“
Popis / Obsah / Info k filmu Petrolejový princ
POZOR SPOILER

Petrolejový princ a jeho společník zapálili naftu panu Jenkinsovi. Jenkins pak prince napadne a je zabit jeho němým společníkem. Nedaleko je Old Firehand s kamarádem Swenem zvaným Old Wable. Také je tu Bill Forner, který má vést osadníky do hor. Jenže ten je cestou do města zabit a jeho úlohu zaujme princův muž. Další jej čekají u něj v pokoji.

Muži v saloonu přinutí hrát profesora nějakou hudbu a němý je poslán na zvědy. Old Surehand se setkává s princem osobně a zdá se, že nebudou kamarádi. Surehand pak najde muže, který se vydával za Billa Fornera, a když muž chce promluvit, je zastřelen. Surehand prince varuje.

Vinnetou mezitím vyjednává s náčelníkem jménem Nintsas-ini. Chtějí pak jet k Mokašimu. Surehand je pak napaden čtyřmi princovými lidmi, ale vyseká se z toho a setkává se opět s Vinnetouem a Nitsasem-inim.

Profesor je zase přinucen ke hře, ale tentokráte v karty. Zde zasáhne jeho sestra. A bere jej pryč spolu s mladým falešným hráčem Richardem. Ten je má zradit princi. Jenže se do něj zamiluje Líza. Což je hudebníkova neteř.
Osadníci jsou dávno za městem, když sem přijíždí bandité s princem. Richard je však princi nezradí a naopak je varuje. Dojde k boji, ve kterém jsou bandité zahnáni. Přesto přichází princ za bankéřem Duncanem a svěřuje jej do rukou svého pohůnka Buttlera. On sám jede za Mokašim a poví mu, že osadníci nejsou chudí, jak jim tvrdil Surehand, aby pro ně získal půdu. Mokaši se chce sám přesvědčit. Přitom je však zavražděn jeho syn, a to princovým němým pomocníkem. Mokaši požaduje za tento zločin padesát životů osadníků. Surehand však odjíždí najít vraha a Vinnetou zůstává s osadníky. Naštěstí protože povolí lano držící vor a on má hned co dělat. A protože je ještě nablízku Surehand, vše dobře dopadne.

Princ předvedl Duncanovi pramen a dostává šek. Pak je poslán do jeskyně a jeho společník Kovacs je princem zastřelen. A protože už je tu Surehand, princ i s němým prchá. Ne moc daleko a je zajat. Němému se podaří utéci, ale je přesto polapen a v boji spadne na svůj vlastní nůž. Indiáni již započali útok na osadníky, ale Surehand přijíždí včas. Dokáže Mokašimu kdo mu zavraždil syna a předává mu prince. Indiáni jej odvážejí pryč a osadníci pokračují v cestě.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Petrolejový princ
Old Surehand sleduje prérií stopu hledaného vraha a pátrání ho zavádí až k Petrolejovému princi. Tak se říká proradnému muži, který se právě chystá uskutečnit velký obchod. Hodlá zámožnému bankéři prodat naleziště petroleje. Potíž je v tom, že na prodávaném území žádný petrolej ve skutečnosti není. Proto se musí padouch zbavit i skupiny osadníků, která má na dané místo namířeno. Jeho němý zabiják a pravá ruka zavraždí v táboře přistěhovalců syna náčelníka Navajů. Podaří se Old Surehandovi a jeho příteli Vinnetouovi odvrátit hněv Navajů, ochránit osadníky a potrestat mazaného padoucha?

Ačkoli ve stejnojmenné literární předloze z pera Karla Maye vystupuje po boku apačského náčelníka hrdinný Old Shatterhand, ve filmové verzi se místo něj objevuje Old Surehand ztvárněný někdejší americkou hvězdou Stewartem Grangerem. Prozaický důvod pro tuto obměnu spočívá ve faktu, že ikonický představitel Old Shattrehanda Lex Barker byl v době plánované výroby snímku zaměstnán natáčením mayovek z prostředí Orientu v produkci konkurenční firmy Artura Braunera. Producent Horst Wendlandt, jenž stojí za nejslavnějšími adaptacemi Mayových knih a jako první přišel s konceptem mayovské série, dané situace využil k tomu, aby znovu obsadil Grangera, kterého získal již pro předchozí snímek Mezi supy (1964) a hodlal s ním vytvořit samostatnou sérii.

Podobné důvody vedly také k angažování nového režiséra Haralda Philippa, jenž předtím točil nejrůznější žánrové snímky. Oba Wendlandtovi kmenoví režiséři mayovek Harald Reinl a Alfred Vohrer se totiž chystali na natáčení dalších filmů. Rok 1965 ostatně představoval co do kvantity vrchol mayománie – do kin bylo uvedeno celkem osm filmů podle Mayových knih, čtyři z produkce Braunera, tři od Wendelhandta a Poklad Inků vzniklý mimo „klasickou“ sérii bez účasti Pierra Brice nebo Lexe Barkera. Nicméně výsledkem bylo spíše přesycení zájmu diváků, které spolu s dalšími faktory již nadcházející rok přineslo konec filmových mayovek.

Hereckému obsazení vévodí Stewart Granger, který postavu Old Surehanda pojal jako světáckého šviháka, jenž vše bere s notnou dávkou nadsázky. Pierre Brice a jeho Vinnetou hraje ve filmu spíše druhé housle a hlavnímu hrdinovi spíše sekunduje prosťáčkovský zmatkař Old Wabble v podání Milana Srdoče, (vystupujícího pod pseudonymem Paddy Fox). Titulního záporáka ztvárnil Harald Leipnitz a polepšeného karbaníka, jenž začne pomáhat osadníkům, zase Terence Hill, v titulcích uvedený ještě pod svým rodným jménem Mario Girotti. Part krásky v nesnázích získala francouzská herečka Macha Mérilová, která předtím hrála hlavní roli ve filmu Jeana-Luca Godarda Vdaná žena (1964).

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Petrolejový princ
Tentokrát ovšem bez svého věrného druha Old Shatterhanda. Tentokrát cestuje arizonskou pahorkatinou v doprovodu jiného bílého bratra, statečného lovce Old Surehanda, který je také hlavní postavou příběhu. Setkají se s lovcem, který má vést výpravu přistěhovalců k Shelly-See. Jenže Old Surehand se pouhou náhodou dozví, že cizinec, nazývaný Petrolejový princ právě tam hodlá spáchat šikovně vymyšlený zločin. Lovce chce nechat zavraždit a prostřednictvím svého nastrčeného člověka zavést osadníky do léčky. Vinnetou i Old Surehand spěchají, aby zločinný záměr překazili, Petrolejový princ však má v záloze vskutku ďábelský plán, do kterého jsou pochopitelně vlákáni a zneužiti také Indiáni, tentokrát z kmene Navahů.

Zdroj: TV Barrandov


Popis / Obsah / Info k filmu Petrolejový princ
Old Surehand - další z legendárních postav spisovatele Karla Maye - sleduje prérií stopu hledaného vraha a pátrání ho zavádí až k Petrolejovému princi. Tak se říká záhadnému muži, který se právě chystá uskutečnit velký obchod: chce prodat jezero plné nafty zámožnému bankéři. Nikdo však netuší, že je to další z jeho mnoha podvodů. Němý zabiják Knife, jinak pravá ruka Petrolejového prince, v táboře zavraždí syna náčelníka Navajů. Osadníci totiž za žádnou cenu nesmějí k jezeru dorazit, neboť by vyšlo najevo, že tu žádná nafta není. Podaří se Old Surehandovi a jeho příteli Vinnetouovi odvrátit hněv Navajů?

Autor/Zdroj: /Popis


reklamní materiály distributora

Autor/Zdroj: /Zdroj


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Hnízdo (Hornet's Nest)

Hnízdo
Hornet's Nest

Vojtěch Hájek

Hájek Vojtěch

Judex

Judex
Judex

Naposled navštívené:
Hnízdo (Hornet's Nest)

Hnízdo
Hornet's Nest

Vojtěch Hájek

Hájek Vojtěch

Judex

Judex
Judex