Zari
ohodnotit

Perličky na dně

Další název:
Smrt pana Baltazara; Podvodníci; Dům radosti; Automat svět; Romance; World Café, The /Pearls at the Bottom/
Rok:
1965
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
7.1.1966
„Pět filmových příběhů na motivy povídek Bohumila Hrabala“
Popis / Obsah / Info k filmu Perličky na dně
POZOR SPOILER

Smrt pana Baltazara
Muž a žena opravují auto. Když kolem nich něco projede, podle zvuku poznávají co je to za stroj. Pak se ona přiznává, že jich v autě jelo šest a postel. Načež jedou na motocyklové závody, kde se vyprávějí různé příhody z tohoto prostředí. Nakonec jeden z jezdců končí na zemi. Je po něm. Je to Baltazar.

Podvodníci
V nemocnici jsou dva dědové. Jeden z nich - spisovatel vypráví o tom, co dělal a jak psal některé články. Druhý zase mele o tom, jak zpíval jako hvězda na operních jevištích. Když pak oba zemřou, ukáže se, že si oba vymýšleli.

Dům radosti
Dva pojišťováci přicházejí za starším mužem, aby jej pojistili. Povšimnou si však, že jsou naprosto všude malby. Na nábytku, na zdi, všude. Muž jim vysvětluje, kdy a proč to namaloval. Podepsanou pojišťovací smlouvu jeho matka roztrhá a pak vzpomíná, jak dělali plechového Ježíše.

Automat Svět
Na WC patřícím k bufetu nalezne prodavačka oběšenou dívku. Ihned je sundána a povolána sanita. Pak mladík vypráví prodavačce o své přítelkyni a o práci. O tom, jak chystá výstavu z různě tvarovaných plechů. Do toho lze slyšet neustálý hluk svatebčanům kteří nahoře oslavují. Pak sem dolů přichází nevěsta a chce po příslušníkovi VB, aby jí pustil manžela, kterého odvedl. Nevěsta nakonec odchází s oním mladíkem.

Romance
Mladý muž se seznámí s cikánkou. Ta po něm loudí svetr a pak peníze. Jdou k němu, kde se blíže poznávají. Po opuštění bytu stále řeší svoji budoucnost…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Perličky na dně
1. Smrt pana Baltazara - Svérázná rodinka motoristických nadšenců navštíví závody Velké ceny, při nichž zahyne slavný motocyklový závodník
2. Podvodníci - Dva staří muži si v nemocničním pokoji vyprávějí o svých životních úspěších. Po jejich smrti se ukáže, že si oba jen vymýšleli.
3. Dům radosti - Úředníci státní pojišťovny navštíví domek naivního malíře a zjistí, že není koho pojišťovat.
4. Automat Svět - Žánrový obrázek z libeňského bufetu se promění v baladickou vizi "svatební noci".
5. Romance - Instalatérský učeň se zamiluje do cikánky.
Povídky o obdivuhodnostech obyčejného života byly společným dílem režisérů nastuúující generace. Spisovatel B. Hrabal se ve všech příbězích objevuje v epizodních rolích.

Autor/Zdroj: /Popis


Popis / Obsah / Info k filmu Perličky na dně
Automat Svět
Do libeňského automatu Svět doléhá zpěv a hluk rozjařených účastníků svatební hostiny v sále. Zkušená výčepní obsluhuje u pípy několik hostů. Pak ale zajde na záchod a najde tam oběšenou mladou ženu. Výčepní dívku odřízne, vyžene hosty a volá sanitku a Bezpečnost. Lékař pouze konstatuje smrt. Za výlohou zůstali zvědavci, kteří se snaží dostat dovnitř. Nervózní výčepní vpustí jen mladíka v potrhaných montérkách a svého známého - soustružníka z nedaleké továrny. Opilý ženich udeřil v chodbě do oka jednoho z příslušníků VB a byl zatčen za napadení veřejného činitele. Soustružník je zároveň výtvarníkem a vede monolog o své výstavě grafik s názvem Hmatový prožitek fabriky. Vzpomíná na dívku, která ho opustila, protože špatně snášela život v bídě. Netuší, že jeho milá leží v kuchyni za výčepem mrtvá. Opilá nevěsta nechce zůstat o svatební noci sama. Když jí odmítnou propustit ženicha na svobodu, odvede si s sebou výtvarníka. Ten pak ve větrné temné noci trhá její závoj na cáry, kterými přivazuje v parku mladé stromky ke kůlům, aby se nezlámaly.
Český hraný film 1898 - 1970


Popis / Obsah / Info k filmu Perličky na dně
O obdivuhodnostech obyčejného života. Pět filmových příběhů na motivy povídek Bohumila Hrabala. Povídky zachycují drobné příběhy ze všedního života, vykreslují svérázné podoby lidských osobností a jejich tragikomickou existenci. Převést tento neopakovatelný hrabalovský styl na filmové plátno vyžadovalo zcela osobitý herecký projev, pro který režiséři zvolili převážně neherce. V každé povídce však můžete objevit toho, podle něhož film vznikl, spisovatele Bohumila Hrabala. 1. SMRT PANA BALTAZARA = ČB 2. PODVODNÍCI = ČB 3. DŮM RADOSTI = barevný 4. AUTOMAT SVĚT= ČB 5. ROMANCE= ČB
Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Perličky na dně
Perličky na dně z roku 1965 jsou filmem legendárním. Tento povídkový film byl natočen na základě literárních předloh Bohumila Hrabala pěti začínajícími režiséry, o pár let později proslulými příslušníky generace „nové vlny" v české kinematografii. Nad Hrabalovými předlohami se tehdy sešli Jiří Menzel, Jan Němec, Evald Schorm, Věra Chytilová a Jaromil Jireš, aby ukázali, jak výrazné a zároveň osobité jsou jejich talenty. Stejně tak ukázali, jak rozdílným způsobem lze Hrabalovo mnohovrstevnaté dílo uchopit a interpretovat. Každý z nich totiž natočil „svého" Hrabala.
Jiří Menzel a ,Smrt pana Baltazcara: Už tehdy bylo jasné, jak hluboce režisér souzní s Hrabalovou poetikou. Menzelův Hrabal je poetický, pábitelský, tragikomický, místy idylický ve smyslu „Hledání ztraceného času". Menzelovo vidění Hrabala později zcela dominovalo - díky Ostře sledovanýnu vlakům a Slavnostem sněženek.
Jan Němec a Podvodníci: V nemocničním pokoji leží dva staříci a krásně lžou, jeden přes druhého. Pak vedle sebe leží v márnici. Nemocniční zřízenec je označí za nepoctivé podvodníky, ahy se posléze sám na chodbě vydával za lékaře. Natočil mistr alegorie a podobenství, režisér Démantů noci, Mučedníků lásky a filmu O slavnosti u hostech.
Evald Schorm a Dům radosti: Jediná barevná povídka a Hrabal zcela jiný. Groteskní, bizarní, symbolický, magický. Krása se zračí v ošklivosti a ošklivost v kráse.
Věra Chytilová a Automat Svět: Hrabal superstylizovaný. V roli výtvarníka osobně Vladimír Boudník, explosionalista. V díle i ve smrti, dodnes různě interpretované.
Jaromil Jireš a Romaneto: Libeňská love story. Každý z nás, gádžů, někdy v skrytu duše zatoužil milovat se s Cikánkou. Hrabal lyrický, jako Jireš sám.

Autor/Zdroj: psd Cinema 1992/9/61


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama