Zari
ohodnotit

Páté kolo u vozu

Žánr:
Rok:
1958
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
18.4.1958
„Veselý příběh o babičce, která se nedala...“
Popis / Obsah / Info k filmu Páté kolo u vozu
POZOR, SPOILER

Celá rodina Janurová očekává na nádraží vlak s babičkou. Ta přijíždí a nadšení rodiny nezná mezí. Doma staré paní slibují, jak se bude mít dobře, nebude muset nic dělat, ale spát ji nechají v kamrlíku pro služky, kam se vejde jen ona a postel.

Babička hned druhý den začíná pracovat a pomaličku polehoučku na ni přechází veškeré domácí práce. Dokonce i praní.

Paní matinka tak získává velký přehled o domácnosti a o jejích členech. Neunikne jí, že zeťákovi volá nějaká dívka, doprovází mladou Janurovou na taneční a zjišťuje, že Karel, tedy zeť, spí na gauči v kuchyni. Tak objedná člověka, který gauč odnese jako na opravu.

Přicházejí Vánoce, praskne pár drobností, jako krádež peněz vnoučátkem, a pak se vůbec dějí věci. Babičce je vyčteno kde co, a že se stará o to, po čem jí nic není. Staré paní to přijde líto a celé tři dny panuje tichá domácnost.

Přichází Silvestr, odchází babička. Sehnala si bydlení i místo. Karel na ni narazí jen náhodou. Když se mu hroutí domácnost i rodina. Je jasné, že babička musí zasáhnout.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Páté kolo u vozu
Česká filmová komedie o tom, že i ono zbytečné "páté kolo", dokáže občas nejen pořádně rozhýbat zdánlivě spořádanou rodinu, ale také v pravý čas a na pravém místě zasáhnout a zabránit neštěstí.

Ačkoli emancipovaná redaktorka jednoho ženského časopisu hlásá, aby se hlavně prarodiče nenechávali zneužívat svými dospělými dětmi, bez zábran přijímá skutečnost, že její matka, dosud čiperná důchodkyně, pracuje v její domácnosti jako pomocnice pro všechno, aniž by se dočkala nejen jakékoli mzdy, ale ani uznání. Babička se však poučí z jednoho článku, který napsala právě její dcera - a vzbouří se. Navíc je natolik moudrá, že zabrání rozpadu manželství jejích nejbližších.

Výrazné moralizátorské tendence jsou naštěstí drženy v přijatelných mezích a nabádavé ponaučení je docela humorné.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Páté kolo u vozu
Titulní postavou úsměvné komedie ze života je babička Skořepová, kterou její dcera, příliž zaměstnaná redaktorka ženského časopisu, využívá jako neplacenou pomoc v domácnosti. Jednoho dne se babička poučí z článku své dcery a vzbouří de. Netrvá dlouho a rodina je na pokraji zkázy, i když ne vinnou babičky. Tatínek se totiž nenápadně často objevuje ve společnosti zpěvačky Slavíkové a maminka také není bez viny. Naštěstí je tu babička, která všechno zachrání.


Autor: ajaajena

Popis / Obsah / Info k filmu Páté kolo u vozu
Novinářka Janurová se plně věnuje své práci, na domácnost, manžela a dvě děti jí už čas nezbývá. To ovšem nevadí – s rodinou bydlí matka paní redaktorky a ta se o všechno potřebné postará. Všichni si zvykli pohlížet na babičku jako na služku, zneužívat její ochoty a příliš nehledět na její názory. Stará paní to trpělivě snáší – mlčí ale jen do chvíle, než si v ženském časopise přečte dceřin článek o emancipaci. Doposud byla jako ono příslovečné ´páté kolo u vozu´, nyní se pouští do vzpoury…

Hlavní hrdinku rodinné komedie přestavuje tehdy dvaasedmdesátiletá Zdeňka Baldová.

Zdroj: TV Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Páté kolo u vozu
Janurovi přestěhují k sobě do Prahy babičku, aby v kruhu rodinném prožila zbytek života. Bohužel pro ni mají jen bývalý pokojík pro služku s oknem do výtahové šachty. Hned po příjezdu se babička ujme řady povinností a všichni včetně dětí si rychle zvyknou na její služby. Méně už jim je příjemné, že občas zasáhne do jejich života. Například si všimne, že se zeťovi líbí mladá zpěvačka a snaží se ochránit dceřino manželství. Vdovec Poláček první upozorní starou paní, že ji rodina využívá, a nabízí jí společný život. Ta na jeho slova nedbá, ale o Vánocích přece jen posmutní: pod stromkem se pro ni nenašel jediný dárek. Poláček napíše o babičce dopis do časopisu a nazve jej Páté kolo u vozu. Na dopis odpoví Janurová, která je redaktorkou v ženském časopise. Jednání popisované rodiny označí za typický příklad měšťáckého vykořisťování. Po přečtení časopisu babička svou rodinu opustí a najde si místo jako šatnářka. Bez ní to však v rodině neklape a babička vidí zetě opět se zpěvačkou. Vrátí se proto a zahanbená rodina jí slíbí, že všechno napraví. K vytouženému moři však po čase nejede babička, ale rodiče Janurovi, kteří tak mají upevnit své manželství.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Páté kolo u vozu
Matka zaměstnané redaktorky ženského časopisu je zneužívaná jako neplacená pomocnice v domácnosti a poučí se z článku pro dcery. Vzbouří se. Jen její životní moudrost zabrání rozpadu celé rodiny. Z. Baldová zde už byla velmi nemocná, ale na jejím výkonu to není znát.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Místo činu: Drážďany - Parasom...

21:40 - 23:09

76 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Návrat Casanovy

22:25 - 00:00

31 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

21:45 - 23:10

71 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - Honeymoon - líbánky k nepřežit...

22:40 - 23:30

16 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Reklama