Zari
ohodnotit

Pasodoble pre troch

Rok:
1986
Délka:
73 minut
Premiéra v ČR:
1.1.1987
Popis / Obsah / Info k filmu Pasodoble pre troch
Hudobno-tanečný film z prostredia spoločenských tancov konfrontuje dve odlišné prostredia, profesie a predstavy o realite. Životná filozofia úspešnej, ale povrchnej tanečnice Iris neobdtijí v konfrontácii s poctivým a úprimným postojom baníka Blažeja.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Popis / Obsah / Info k filmu Pasodoble pre troch
Druhý hraný film režiséra Vladimíra Balca Pasodoble pre troch čerpá ze života současných mladých lidi. Autor námětu a spoluautor scénáře Ivan Stadtrucker spolu s režisérem záměrně zvolili dvě zcela odlišná prostředí, která ve vzájemném prolínání tvoří ostrý kontrast: drsné podmínky dolu s namáhavou a nebezpečnou chlapskou prací, a jiskřivé ovzduší světa moderního společenského tance, v němž " rozzářených tanečních sálech vládne třpyt dívčích kostýmů, temperamentní hudba a ladnost pohybu mladých, dokonalých těl. - Horník Blažej Antal má za sebou nejednu trpkou životníí zkušenost. Navzdory drsnému zevnějšku je to romantik, snící o mořských dálkách, a výborný kytarísta. Zamiluje se do atraktivní studentky Iris, nejlepší tanečnice mistního souboru. Pozdě pochopí, že ctižádostivá dívka je ochotná pro osobní prospěch kdykoliv vystřídat partnera nejen v tanci, ale i v lásce. Třetím protagonistou snímku je Irisin tanečník Roman, který pracuje na dole jako záchranář. - Dokumentaristická průprava režiséra je patrná v úsilí o maximální autentičnost díla. Sekvence z jednotlivých prostředí mají nesporné hodnoty uměleckých dokumentů. Snaha o pravdivost se však na některých místech sráží s konstrukcí samotného příběhu.
Vladimír Balco obsadil všechny role neherci. Z nichž většina dělá ve svém reálném životě to, co ve filmu. Nutno konstatovat, že tento odvážný tah režisérovi vyšel.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama