Zari
ohodnotit

Pásla kone na betóne

Další název:
She Kept Crying for the Moon
Žánr:
Rok:
1982
Délka:
78 minut
Premiéra v ČR:
1.9.1983
Popis / Obsah / Info k filmu Pásla kone na betóne
POZOR SPOILER

Za mladou Johanou Ovšenou přibíhá na pole její kamarádka Josefka a hlásí jí příchod studnaře.

Johana je na schůzi odměněna a dokonce navrhována jako vedoucí pracovnice. Její bratr Michal Michal nemá ze studnaře žádnou radost. Asi tuší, že se s ním Johana dá dohromady, na chvilku. Proto zapálil kryt studny.

Po letech její a studnařova dcera Pavlína pracuje u masa. A seznámí se s vojákem. Tím pádem se občas vrací pozdě, a tak se dozví o svém otci. Domů už nedojede a zůstává na ubytovně. Matka ji tu najde, ale jen se rafnou. Johana se snaží přiblížit novému učiteli a snaží se i hrát s ním a dalšími divadlo. V den vystoupení sem přijede i Pavlínin vojáček a co se nestane? Skončí spolu v křoví a vojáček je pak inzultován místními hochy. Nu, následky na sebe nedají dlouho čekat, ale Pavlínka si to nechává pro sebe. Proto jí Josefka dohodí syna lesníka. Není to, pravda, nějaký myslitel, ale je svobodný a bude mít zajištění. Když tento expert na palné zbraně vystřelí, Pavlína omdlí. Ale není to jen leknutím. A když pak je jí zle před sousedkami, dozví se matka celou pravdu. Nejprve se zkouší horká voda a víno, pak inzeráty. Johana totiž nechce připustit, aby se Pavlína ocitla ve stejné situaci jako kdysi ona, aby zůstala svobodná matka. Tak se stane, že se na háček zachytí rozvedený muž Štefan pracující v Ostravě. Pavlína se za ním jede do Ostravy podívat. Nu, chystá se tedy velikánská svatba. Dokonce i Michal přijíždí, jenže ženich stále nikde. Nevěsta s kamarádkou tedy čile popíjejí, a to nebude mít dobré následky…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Pásla kone na betóne
Tragikomický príbeh, ktorý zachytáva mentalitu, spôsob života a osobitosti prostredia východoslovenského regiónu. Osudy Johany Ovšeny (Milka Zimková) a jej dcéry Pavlíny (Veronika Jeníková) sa vzájomne prelínajú, striedajú sa radosti i sklamania a Johana prežíva svoj osudný omyl opakovane v životnom príbehu svojej dcéry. Johana sa totiž kedysi zaľúbila a otehotnela. Čakal ju však neľahký údel slobodnej matky. Ľudia z dediny jej to jasne dávali najavo, ale Johana sa vďaka svojmu temperamentu v živote nestratila. Netušila však, že osud jej pripravil nečakané prekvapenie – aj dcéra Paulína sa prespí s vojakom. Johana sa však nevzdáva a za pomoci verného Bertyho (Peter Staník) a Jozefky (Marie Jogojdová) sa všemožne snaží získať pre tehotnú dcéru „vstupenku do neba“ v podobe vydaja...

Zdroj: Markíza


Popis / Obsah / Info k filmu Pásla kone na betóne
Tragikomicky pojatý obraz současného života na východoslovenské vesnici. Jeho hrdinkou je družstevnice Johana Ovšena a její nemanželská dcera Pavlína. Osudy obou žen se vzájemně prolínají, obě mají své hořké i radostné zkušenosti, své sny a zklamání. Tvůrcům se mimořádně úspěšně podařilo skloubit poetickou stylizaci se syrovou realitou a dosáhnout tak barvitého a přesvědčivého obrazu současné slovenské vesnice.

Dotknout se objektivem kamery života v celé jeho eozmanitosti a kontrastnosti, aniž by bylo narušeno jemné předivo lidských vazeb a vztahů, zorientovat se na křižovatkách osudů, postihnout jevy a události určující jejich směr a zaslechnout slova vyřčená někdy jen bezděčně, vyžaduje od filmového tvůrce mnohem víc než perfektní znalost profese. Znamená to dlouze pozorovat, poslouchat a především uvážlivě vybírat, aby umělecký obraz, který vytváří, měl zcela jasné a čitelné kontury. K takovým vzácným dílům "vonícím" životem patří nový film slovenského režiséra Štefana Uhra Pásla kone na betóne. Jeho příběh, převedeme-li jej do vět, zazní možná až příliš všedně. Vypráví o ženě v nejlepších letech, jak je označován věk, kdy člověk ještě není stár, ale také už ne mladý, která se bezmála před dvaceti lety a navic ve vesnickém prostředí, musela vyrovnat s nesnadnou rolí svobodné matky: Dokázala ji obhá~it, jak se dovíme ze stručné expozice, víc než čestně a bez "vstupenky do nebe", tedy bez oddacího listu. A dnes je z Johančiny Pavlínky dospělé děvče stojící na prahu života. Je přirozené, že Johanka by ji ráda uchránila vlastních chyb a omylů, jenže některé zkušenosti jsou "nepřenosné'. Nelze je bez "spálení" předat ani těm, které máme nejraději. Jednoho dne je Johanka, na první pohled rozšafná a moudrá žena, postavená před fakt že právě ta její Pavlínka čeká dítě. Těžko posoudit, kdo je v této situaci bezradnější. Zda dcera, někdy až dětsky naivní, anebo matka, uvědomující si závažnost a dosah celé skutečnosti. Johanka, která právě teď začala doufat, že po letech samoty se i pro ni otevírá nová životní perspektiva, má dát odpověď za obě, jak dál. Kudy vykročit a kterou z alternativ, jež se Pavlínce nabízejí zvolit, aby byla platná pro celý život. Směr je - po váhání a rozhodování - určen, ale i tentokrát si je Johanka vědoma, s trochou hořkosti a smutku, že žádný z ukazatelů na životních cestách není z ryzího zlata . . . Takové je tedy základní dějové schéma filmu, jehož prostřednictvím se tvůrcům podařilo nahlédnout do lidského nitra a hovořit i o tom, co do tváří hlavních postav (ovšem zdaleka ne jen jejich) vyrylo vrásky, vyhlazované pro ostatní do úsměvu. Vytvořili nesmírně bohatou, lidsky krásnou a citlivě formovanou mozaiku, ve které se komické s tragickým proplétá lehce a samozřejmě právě proto, že mezi těmito břehy proudí i naše všední dny. Vystižení oné bohaté škály událostí, v nichž se bez planého psychologizování prokreslují portréty hlavních aktérů, je jen jedním z aktiv tohoto díla. Jeho tvůrci navíc dokázali vystihnout místní zvyklosti a naslouchat dialektu východního Slovenska, který tvoří specifickou a funkční kulisu filmu.
Námět k filmu Pásla kone no betóne napsala dvaatřicetiletá absolventka herectví bratislavské VŠMU Emília Zimková, která před kamerou zkušeného Stanislava Szomolányiho vytvořila i hlavní roli. Objevil ji již před pěti lety právě Štefan Uher a obsadil ji ve snímku Zlaté časy, aby jí nabídl role i v Kamarátkách a Kosení Jastrabej lúky. Možná tenkrát při prvním setkání netušil, že mu Emília Zimková nabídne látku tak půvabnou a netradiční. Přestože téma svobodné matky není nové, dokázala mu vtisknout absolutní původnost, netradiční řešení a přesvědčivost. Při práci na scénáři bylo úkolem autorky, ale především Štefana Uhra námět epicky rozšířit, dotvořit jej v oné specifické "melodice", kterou zazněla stejnojmenná sbírka povídek, jež Emílii Zimkové posloužila jako výchozí materiál. Bylo třeba hledat adekvátní herecké představitele všem těm svérázným lidským typům a nalézt i odpovídající výraz, respektive režijní rukopis. Zdá se, jako by na film Pásla kone na betóne zasvítilo "slnko v sieti," budeme-li parafrázovat titul druhého celovečerního filmu zasloužilého umělce Štefana Uhra. Neboť oba mají v sobě onu mimořádnou bezprostřednost a autenticitu.

Tragikomický príbeh, ktorý zachytána mentalitu, sposob života a osobitosti prostredia východoslovenského regiónu. Osudy Jihany Ovšeny a jej nemanželskej dcéry Pavlíny sa vzájomne prelínajú, striedajú sa radosti a sklamania a Johana, ktorá žila na dedine jako slobodná matka prežíva svoj životný omyl opakovane v životnom príbehu svojej dcéry.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

...kone na betóne (1995)

 ...kone na betóne (1995)
...kone na betóne n
 
Žánr: komedie
Země: Slovenská republika / Česká republika
Režie: Stanislav Párnický

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

16 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

ČT2 - Zatajené dopisy

12:20 - 13:15

26 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:30 - 13:40

16 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:20 - 13:20

26 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Univerzální voják: Znovuzrození (Universal Soldier: Regeneration)

Univerzální voják: Znovuzrození
Universal Soldier: Regeneration

Alf

Alf
Alf

Naposled navštívené:
Univerzální voják: Znovuzrození (Universal Soldier: Regeneration)

Univerzální voják: Znovuzrození
Universal Soldier: Regeneration

Alf

Alf
Alf