Zari
ohodnotit

Parta hic

Žánr:
Rok:
1976
Délka:
92 minut
Premiéra v ČR:
1.7.1977
„Parta horníků dostala stranickým příkazem zúčastnit se experimentu - pravidelně pít mléko!“
Popis / Obsah / Info k filmu Parta hic



POZOR SPOILER

Na vlakovém nádraží v Ostravě se jen tak letmo setkává doktorka Váňová s Miroslavem. Mají se brát. Ovšem její ženich jede právě do Polska, nasedá do stejného vlaku, kterým ona přijela. Ještě jí předá klíče, o které však ona nestojí. Přibíhá sem předseda ROH Janeček. V nouzi ji ubytuje na ubytovně pro muže a ona tam hned způsobí paniku. Hlavně když si vleze do sprchy.

Aby byla stále zaměstnaná, vymýšlí jí Janeček samé nové úkoly. Přednášky a tak. Má prý s něčím také přijít sama. Bývalý spolužák jí poradí kalciovou bariéru. To znamená, že několik vybraných mužů musí pít mléko - a doktorka si na to troufne. Janeček neprozřetelně přislíbí pomoc - a už v tom lítá. Přijde za partou a pozve je na „gáblík“. Chlapi souhlasí s pomocí doktorce, ale netuší, co to obnáší. Když jim pak sestra po testech dá mléko, vezmou ho a jdou za Janečkem.

Ten po požití nápoje není nějak ve své formě. Běhá po šachtě a neví kudy kam. Navštěvuje soudruhy v jejich domovech a snaží se je, mírně řečeno, podplatit. Také uspořádá velké „mecheche“, kde se objeví i božský Kája. Ale ani to nepomohlo a celá parta pokývnutím mléko odmítne.

Vše se zvrtne až na svatbě, kde se do věci vloží pořad Kriminální ústředna pátrá a vypadá to, že bude jeden člen party zatčen.

Nakonec se chlapi mléka chytnou a jsou slavní po celé šachtě.

Na vlakovém nádraží v Ostravě se jen tak letmo setkává doktorka Váňová s Miroslavem. Mají se brát. Ovšem ona jede právě do Polska a nasedá do stejného vlaku, kterým on přijel.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Parta hic



Komedie o sedmi statečných a půllitru mléka. Komedii z hornického prostředí natočil režisér Hynek Bočan v roce 1976. Vypráví o potížích mladé doktorky, která se rozhodla věnovat svůj volný čas prospěšnému lékařskému výzkumu mezi horníky. Autor námětu Václav Jelínek se inspiroval skutečným motivem, snahou prosadit mezi havíři pravidelné pití mléka jako jednu z forem přirozené prevence silikózy. Příběh je natočen formou komické nadsázky, přecházející v některých okamžicích až na hranici absurdního humoru.
Distributor DVD


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Parta hic



Blahodárné účinky pití mléka jako přirozená prevence proti hornické nemoci z povolání – silikóze – propaguje komedie z roku 1976. Nenáročně laděný snímek líčí souboj vedení dolu s hornickou partou se špatnou pověstí. Leniví fluktuanti, jejichž heslem je „parta hic – práce nic“, se ovšem posléze nechají k experimentu s pitím mléka donutit. Nakonec se jim tak zlepší zdraví, morálka i pracovní výkon... Pod oddechovým titulem, který dnes může zaujmout především svým bizarním tématem, je jako režisér podepsaný zkušený Hynek Bočan. Ten kvůli svým politickým postojům nesměl několik let vůbec pracovat na Barrandově. Parta hic byla prvním snímkem, který mu vedení studia nabídnulo k realizaci. V hereckém obsazení zaujme řada známých jmen (mj. Josef Kemr či Vladimír Menšík).

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Parta hic



Energická lékařka Alice Váňová nastoupí jako závodní lékařka šachty Mír. Na radu svého bývalého kolegy doktora Kaleše se pustí do výzkumu, jehož cílem je prevence silikózy pomocí takzvané kalciové bariéry, což v praxi znamená pravidelné pití mléka. Jenže přinuťte horníky, aby veřejně pili mléko. Na první pohled nepřekonatelný problém. Ale nic není nemožné, a tak to prostě partička sedmi horníků, přezdívaná parta hic, dostane příkazem. Jenže i přes stranicky zdůvodněnou přednášku o prospěšnosti celé akce havíři statečně odolávají naléhání, aby se experimentu zúčastnili. Předseda ROH Janeček se nakonec rozhodne, že zvítězí všemi prostředky. S milými rebely se proto pustí do psychologické války.

Zdroj: TV Barrandov


Popis / Obsah / Info k filmu Parta hic



Mladá lékařka prosazuje u horníků jako přirozenou prevenci silikózy u horníků pití mléka.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

172 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrov Svatá Helena, bašta bio...

08:30 - 09:25

21 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

21 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:25 - 08:55

26 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Reklama