Zari
ohodnotit

Páni Edisoni

Žánr:
Rok:
1987
Délka:
72 minut
Premiéra v ČR:
1.12.1987
Popis / Obsah / Info k filmu Páni Edisoni



Tady žije u dědy Kůrky dvanáctiletý Jakub, nadšený konstruktér a vynálezce, který „vyzbrojil“ dědovu chalupu celou řadou důmyslných zařízení, jako je třeba melodický zvonek. Ne vždy však jeho vynálezy fungují tak, jak by měly, a proto pro svou vášeň nenachází příliš pochopení u dospělých. Jediné zastání najde Jakub u programátora Vaška Roubánka, který se v Hudenicích objevil současně s počítačem pro místní zemědělské družstvo. Tomu se líbí nejen Jakub se svými vynálezy, ale také rozvedená zootechnička Majda Čadová, jejíž syn Jirka je Jakubovým jediným kamarádem. Poklidný Jakubův život, narušovaný jen tu a tam nežádoucími výsledky svých experimentů, se dramaticky změní, když dědu odvezou do nemocnice s infarktem a Jakub se musí nastěhovat ke své zlé a líné tetě Marjáně. Ta má samozřejmě pro jeho vynálezy ještě méně pochopení, a tak, když Jakub sestrojí kuriózní past na myši, nejenže rozbije přístroj, ale zbije i mladého vynálezce. Naštěstí se objeví Vašek s Jirkovou maminkou, kteří se rozhodnou, že se o Jakuba budou starat, dokud se děda nevrátí z nemocnice.

Film, který podle námětu Jitky Pistoriusové natočil režisér Vít Olmer, vznikl v roce 1987. V hlavních dětských rolích se představí Jakub Wehrenberg a Jiří Strach. V rolích dospělých se objeví Jitka Molavcová, Jiří Schmitzer (který tu také zpívá svou vlastní úspěšnou písničku Ferda jede na kole), Viktor Nejedlý, Anna Ferencová a známý brněnský silák Franta Kocourek.

Snímek, který je dnes hlavně důkazem toho, jak rychle jde technika kupředu (to, co je tu prezentováno jako technický pokrok, by dnes našlo uplatnění tak nanejvýš v muzeu), získal jednu velmi kuriózní cenu na FFD ve Zlíně (tehdy samozřejmě Gottwaldově) a to Cenu OV Svazu družstevních rolníků.

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Páni Edisoni



Už v 80. letech si tvůrci tohoto dětského snímku vysnili, že se kdesi vyskytují technicky nadané děti, které zbožňují elektrotechniku i první počítače. Prožily tenkrát mnoho veselých i napínavých příhod - zvláště když zjišťovaly, co všechno tajemné novinky dovedou. Dnes se ovšem na tehdejší špičkové vynálezy díváme s úsměvem, stejně jako na samotný film.

Zdroj: TV Barrandov


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Páni Edisoni



POZOR SPOILER

Malí kluci budují cosi u zbytku zříceného komína, a při tom pozorují rogalo. Pak komín odpálí. A poté na něj zaútočí jiní kluci.
Ve vesničce Hudenice bydlí u svého dědy, pana Kůrky, malý Jakub Máša. Děda jej zrovna plísní, za jeho pokusy a elektronická hejblátka. A ve škole je zase Jakub plísněn pro slohovou práci o říčce Hudenici.
Jakub odebírá časopis amatérské rádio, ale občas mu ho sežere kráva. S kluky si Kuba moc nehraje, ale výzvu zařízení na hlídání čarodějnic přijímá.
Děda opět nadává, a navíc je pokropen vodou, o což vůbec nestál. Hrozí Kubovi, že jej pošle k tetě Mariáně.
Hlídací zařízení je hotovo, a Jakub patřičně oslavován.
Do školy přichází jeho soutěžní zařízení a učitel Jakubovi dává kýženou kalafunu. Tu co ukradl má vrátit.
Do vesnici přivezli místo býka počítač a do osidel poplašného zařízení upadla paní učitelka.
S počítačem přijel i mladý muž Vašek, který se s kluky skamarádí, a dokonce založí počítačový kroužek.
Jakub s kamarádem Jirkou se jej snaží nějak dostat k jeho matce. Zabudováním zvonku to začíná, a končí skoro utopením jiného mladíka, který o matku také projevuje zájem.
Detektor počůrání pro miminko završí sérii průšvihů tak, že dědu Kůrku trefí šlak a Kuba se ocitá u neoblíbené tetičky.
Vytvoří jí elektrického kocoura, který se líbí, ale jakmile teta zjistí, že Kuba lapené myši pouští na svobodu, kocoura mu zlikviduje.
Nakonec Jirkovu matku napadne, že by mohl jít Kuba k nim a Vašek pomáhat při výchově. To je pokyn k předělání sporáku na automat. Vypadá to, že bude vše klapat, A navíc se vrací děda z nemocnice…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Páni Edisoni



Film o nadšených dvanácti letých elektrotechnicích a počítačových maniacích.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 09:50

14 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrov Svatá Helena, bašta bio...

08:30 - 09:25

44 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

44 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

08:55 - 10:15

19 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

Reklama