Zari
ohodnotit

Panenství

Žánr:
Rok:
1937
Délka:
81 minut
Premiéra v ČR:
4.11.1937
„Lída Baarová v roli dívky přinášející marnou oběť nemocnému milenci.“
Popis / Obsah / Info k filmu Panenství
"Panenství" je film zpracovaný podle románu Marie Majerové, přenesený do druhé poloviny let třicátých, tedy do tehdejší současnosti: je to příběh stávající pravdy, neznající sentimentality. Mladá, podivuhodně krásná dívka je zaměstnána v pražském automatě. Pro svůj přitažlivý zjev si získává sympatie i samotného majitele podniku. Z obyčejné umývačky se dostane na lepší místo u pokladny. Současně je obtěžována komerčním radou, denním hostem automatu. Nákladnými dary hledí si jí získat, ale je soustavně odmítán.

Později však, aby získala peníze pro svého na smrt nemocného milence, přichází do bytu pana rady (Jaroslav Průcha), aby se mu sama nabídla. V poslední chvíli se jí samotný úmysl zhnusí natolik, že z chlípníkova bytu uteče. Posléze přijímá nabídku pana šéfa (Zdeněk Štěpánek) a provdá se za něho. Věnem získané peníze přináší svému milenci, ale její oběť přichází již pozdě.

Provedení, které bylo dílem režiséra Otakara Vávry, nezůstalo pozadu za literární hodnotou románu Marie Majerové. Hlavní představitelé filmu: Lída Baarová, Adina Mandlová, Jaroslav Průcha, který obvzvlášť dobře hrál úlohu starého rady. Lída Baarová ukázala, že pobyt v zahraničí jí nebyl na škodu, ale málo naplat, herecky vyspělejší byl výkon Adiny Mandlové. Kamera v tomto filmu ukázalo mnoho nevšedních a zajímavých záběrů.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Panenství
POZOR SPOILER

Opilý muž kráčí po ulici. Přijde do hokynářství, kterému vládne jeho manželka. Ta má dceru Hanu, ale on není jejím otcem, jen otčímem. Když se na Hanu doma vrhne, vrazí tam její matka. Ihned Hanu vyhodí. Ta jde na úřad práce, kde si ji vybere majitel automatu Josef Nevostrý. Zde poznává další lidi a muži se kolem ní jen točí. Dokonce „povýší“, a to také proto, že se o ní zmínil pan rada.

Jednoho večera si Hana vyrazí se dvěma kamarádkami, se kterými bydlí, večer ven s pány. Nápady by byly, ale Hana trvá na tom, že chce vidět „dámy z polosvěta“. Nu, vidí, co chce a odchází se skladatelem Pavlem Jimešem. Ten je opět peskován svou domácí Kučerovou, že hodně pracuje, což by neměl, neb jest nemocen. Teprve pak se Hana, sedící právě u pokladny, od jeho kamaráda dozví, že má souchotiny*. Hned k němu běží a oba se venku utvrzují ve své lásce. Za Hanou přichází komerční rada Rudolf Res a nabízí jí náramek. Ona od jiných děvčat moc dobře ví, oč mu jde, ale přestože je chudá, odmítá jej. Pak se od Pavlova kamaráda, lékaře, dozví, že by měl jet do Tater, jinak mu hrozí smrt. A že by to stálo asi pět tisíc. Jana jde k panu Radovi, kde se však na poslední chvíli rozhodne, že mu po vůli nebude. Strčí do něj a neštěstí je hotovo. Hana samozřejmě prchá a u dveří domů narazí na doktora, který čeká na slíbenou částku. Další den přichází za Hanou Pavel s tím, že mu kamarád doktor půjčí a on do těch Tater přece jen pojede. A také šéf dává Haně návrh, aby šla k němu, kde jí musí něco sdělit. Jdou spolu k němu a cestou potkávají pana radu na invalidním vozíku. A tu přednáší pan šéf Haně svůj návrh...


* Plicní forma tuberkulózy; bakteriální onemocnění způsobované bakterií Mycobacterium tuberculosis.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Panenství
Drama Panenství (1937) bylo režisérským debutem Otakara Vávry; hlavní hvězdou byla Lída Baarová. Hrála prodavačku Hanu, která ve snaze sehnat peníze na léčení svého snoubence Pavla Jireše (Ladislav Boháč) přijme nabídku k sňatku od svého zaměstnavatele (Zdeněk Štěpánek). Kromě mnoha dalších zde hrála také Adina Mandlová, a to sice v roli Haniny přítelkyně Lili. Po natočení Panenství odešla Lída Baarová hrát do Německa, odkud se pak musela vrátit do Prahy na rozkaz Adolfa Hitlera. Film měl premiéru 4. listopadu 1937. Předlohou k filmu byl stejnojmenný román Marie Majerové.


Autor: argenson

Popis / Obsah / Info k filmu Panenství
Hana Poláčková se ocitne na ulici - sama a bez prostředků. Otčím si začal příliš všímat jejího půvabu a matka se jí za to pomstila vypovězením z domova. Dívka má však štěstí a získá místo v automatu, kde se od pomocnice v kuchyni vypracuje až k pokladní. Prodavačky Lili a Mary ji varují před přílišnou pozorností majitele automatu Josefa Nevostrého a stálého zákazníka, komerčního rady Rudolfa Rese. Oba postarší muži jsou známí svou slabostí pro nevinné dívky. Hana však myslí pouze na svého přítele, skladatele Pavla Jimeše. Jeho těžkou nemoc je možno vyléčit jen v sanatoriu v Tatrách. Nedostatek peněz na léčení přivede Hanu k bolestnému rozhodnutí. Má jen svoji nevinnost a právě za tu je rada ochoten zaplatit. Přes odhodlání obětovat se je Hanin odpor nakonec silnější. Aby odčinila své selhání, přijme dívka Nevostrého nabídku k sňatku a ještě v den svatby spěchá k Pavlovi s potřebnými penězi. Avšak přijde pozdě. Mladík zemřel a ona se musí vrátit ke svému manželovi.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Panenství
Filmovou adaptaci románu Marie Majerové Panenství scenáristicky i režijně připravil Josef Rovenský. Po prvním natáčecím dni však náhle a těžce onemocněl. Filmu se ujal nadaný umělec Otakar Vávra. Ten přepracoval scénář, nově obsadil hlavní role a za necelé dva týdny natočil příběh chudého děvčete, které přinese marnou oběť nemocnému milenci. Do hlavní role obsadil Lídu Baarovou, která do té doby hrála pouze jednodušší role. Až pod jeho vedením se jí poprvé podařilo vytvořit hlubší a psychologicky propracovanou postavu. I další postavy potvrdily budoucí vývoj Otakara Vávra k respektování hereckých individualit – znamenitý byl Zdeněk Štěpánek v roli asociálního majitele automatu, Jaroslav Průcha jako chlípný rada Res, František Kreuzmann jako Hančin otčím, také Adina Mandlová a František Filipovský. Otakar Vávra hojně pracoval se specifickými prvky filmové řeči: filmovými zkratkami, montážemi i symbolickými detaily, které navozovaly atmosféru příběhu způsobem zcela ojedinělým. Také subjektivní kamera Jana Rotha i výtvarné prvky Štěpána Kopeckého přispěly ke kvalitě filmu. Premiéra filmu se konala 4.11.1937 (den po premiéře zemřel Josef Rovenský). Kritika přijala film s nadšením. Již tehdy bylo jasné, že šestadvacetiletý režisér se stane významnou osobností naší kinematografie.

Zdroj: ČT


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Zajímavosti z regionů

05:30 - 05:59

20 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - --

05:45 - 05:59

5 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

65 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe! (2014) [TV po...

05:00 - 05:55

50 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Laura Nix

Nix Laura

John Rice

Rice John

Čára za minulostí (She's No Angel)

Čára za minulostí
She's No Angel

Ava Readdy

Readdy Ava

Naposled navštívené:
Laura Nix

Nix Laura

John Rice

Rice John

Čára za minulostí (She's No Angel)

Čára za minulostí
She's No Angel

Ava Readdy

Readdy Ava