Duben
ohodnotit

Pacific Rim - Útok na Zemi

Pacific Rim

Další název:
Ohnivý kruh
Žánr:
Rok:
2013
Délka:
131 minut
Premiéra v ČR:
11.7.2013
„Bojuj nebo zemři.“
Popis / Obsah / Info k filmu Pacific Rim - Útok na Zemi
Z moře se vynoří obrovské příšery Kaiju a pustí se do války s lidstvem, která si vyžádá milióny životů a lidstvo na roky zatíží. Pro boj s Kaiju byla vyvinuta speciální zbraň: masivní roboti zvaní Jaegers, kteří jsou simultánně ovládáni dvěma piloty, jejichž mozky jsou propojeny neurálním mostem. Jenže i tihle roboti se tváří v tvář nezničitelným Kaiju zdají být téměř bezmocní. Na pokraji porážky nakonec síly bránící lidstvo nemají jinou možnost, než obrátit svoji naději směrem ke dvěma nečekaným hrdinům: bývalému pilotovi (Charlie Hunnam) a nezkušenému nováčkovi (Rinko Kikuchi), kteří se dají dohromady, aby společně řídili slavného, nicméně zároveň zjevně zastaralého Jaegera. Společně budou čelit hrozící apokalypse jako poslední naděje lidstva.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 09.11.2014 HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pacific Rim - Útok na Zemi
POZOR SPOILER

Ze zemské trhliny se vynořují obří ještěři kaiju. Páchají velké škody a jsou jen obtížně zastavitelní. Tak se zrodil program Jaeger. Jsou vyrobeny obří „roboti“ - bojovníci, které řídí člověk. Avšak jeden s tím má problémy, proto bylo řízení obřích jaegrů svěřeno vždy dvěma lidem najednou.

Mezi velmi dobré a zkušené „piloty“ patří i bratři Jans a Raleigh Becketovi. Zrovna vyrážejí proti dalšímu kaijuovi. Na místě ještě zachrání malou loď a nepřítele pak zničí. Jenže ne úplně. Kolos se zvedá, trhá jaegerovu ruku a následně proráží pancíř na hlavě. Jans je jím vytažen a mizí.

Raleigh pracuje na stavbě megazdi, která má bránit postupu kaijů. Moc to však nefunguje. Sem přichází Raleighův bývalý nadřízený, maršál Stacker Pentecos, a žádá jej o pomoc. Program jaeger byl totiž zastaven. Ale maršál má jednoho starého jaegera a hledá piloty. Je jasné, že Raleigh s ním půjde.

Na místě se pozná s Mako Moriovou a dalšími vědci. A také s dalšími lidmi. V každém případě se pak ocitá ve stroji, a Mako vedle něj jako kopilotka. Ovšem ihned u prvního testu se dopustí chyby a je problém ji dostat zpět.

A protože Newt mezitím učinili mimořádný objev, je Stackerem vyslán do Hongkongu za mužem jménem Hannibal. S ním tam jde i jeho vědecký kolega Herman Gottlieb. Hannibal má věci, které oni potřebují k dalšímu výzkumu. Když se s ním Newt setká, nevypadá to na plodnou spolupráci, ale když řekne, že jej posílá Stacker, Hannibal názor mění.

Na základně se Raleigh popere s Chuckem Hansenem, právě kvůli Mako, kterou urazil. Mako je z programu odvolána. Raleigh již ví, že to byl Stacker, který kdysi Mako zachránil, adoptoval a vychoval. A zrovna se vynořují dvě obludy. Trvá to dlouho, ale přesto jsou zničeny Raleighem a Makou. Přitom jen tak, mimochodem zachrání Chuckyho Hansena s otcem. No jsou vítáni na základně jako hrdinové. Newt s Hannibalem čekají, až dělníci dobydou sekundární mozek z mrtvé obludy. Jenže se přijde na to, že se uvnitř skrývá nenarozené mládě. To se vyhrne ven a slupne Hannibala.

Nyní jsou určeny dvě posádky, které mají dopravit nukleární trhavinu do trhliny. Jasně že je to Raleigh a Mako. A protože starý Hansen je raněný, dělá mladému Chuckovi kopilota sám maršál. Potopí se, a když jsou u trhliny, dozví se, že nesmí jen tak do ní hupnout. A už je tu další obluda a začíná boj s ní o existenci světa.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Pacific Rim - Útok na Zemi
Pacific Rim – monstrózní vizuální útok

Protože máte rádi monstra. Mega monstra. A protože máte rádi veliké roboty. Opravdu veliké. Proto se vám „Pacific Rim“ bude líbit. Takže i když příběh tak nějak postrádá něco uchopitelného, i když obsahuje všechna myslitelná klišé, stejně si tenhle film nenechte ujít. Takové roboty jsme tu ještě neměli.

Když se z moře začal vynořovat nespočet obrovských příšer Kaiju, začala válka, která si vyžádala milióny lidských životů a po dlouhé roky nepřetržitě spotřebovávala veškeré zdroje lidské společnosti. Pro boj s obřími Kaiju byla vyvinuta speciální zbraň – mohutní roboti označovaní jako Jaegery, ovládaní dvěma piloty, jejichž mozky byly synchronizovány pomocí tzv. „Driftu“, propojení na úrovni neuronů. Nepřítel se však stával s každým dalším útokem silnější a zdálo se, že Jaegery jsou v boji s vytrvalými a neúprosnými příšerami Kaiju téměř bezmocní. Těsně před hrozící neodvratnou porážkou nezbývá obranným silám lidstva jiná možnost, než upnout své poslední naděje ke dvěma velmi nepravděpodobným hrdinům – odepsanému bývalému pilotovi (Charlie Hunnam) a nezkušenému nováčkovi (Rinko Kikuchi), ze kterých sestaví dvojici pro ovládání zdánlivě zastaralého Jaegera. Tato nesourodá dvojice představuje poslední naději lidstva na odvrácení hrozící apokalypsy. Autoři snímku v čele s del Torem to do nás pumpují od samého začátku. Hned se dozvídáme, že otevřením trhliny ve dně Pacifiku se dávno před hlavním dějem filmu spouští osudová hrozba pro lidskou rasu. Režisér Guillermo del Toro, který se podílel i na scénáři a produkci filmu, vypráví: „Touto branou přicházejí tvorové větší, lítější a brutálnější než cokoliv, co jsme kdy spatřili: obrovské příšery Kaiju. V boji proti nim lidstvo shromáždí všechny své zdroje a sestrojí největší, nejdynamičtější a nejuniverzálnější zbraň všech dob. V rámci programu Jaeger jsou vyráběni roboti vysocí jako 25patrové domy, kteří jsou ovládáni dvěma piloty s mozky propojenými na neurální úrovni.“

Dále pokračuje: „Tento projekt obsahoval všechna moje tajná přání – vizuálně, svou atmosférou a emočně… neodolatelně strhující dobrodružný příběh o nestvůrách a robotech, jaké dosud nikdy nikdo nespatřil.“ Producent Thomas Tull dodává: „Už při pouhém slovním popisu – ‚obří nestvůry proti obřím robotům‘ – si člověk představuje ten rozsah a rozměry, a to nemluvím o akčním ději a strhující zábavě. Dostatečný prostor je ponechán tajemnosti, protože netušíme, proč vlastně příšery Kaiju útočí. Co chtějí a jak bude lidstvo reagovat? Jak jen se proti nim můžeme bránit?“ Autorem příběhu je scénárista Travis Beacham. Nápad na natočení filmu vznikl během jeho návštěvy východního pobřeží Tichého oceánu (tzv. Pacific Rim) v oblasti Kalifornie. Beacham vypráví: „Vzpomínám si, jak jsem se procházel po pláži v Santa Monice. To ráno byla hustá mlha a zaujal mě obrys mola vybíhajícího do moře… A v hlavě se mi vytvořil obraz obludy, monstra lezoucího z příboje aby se utkalo s obřím robotem čekajícím na pobřeží.“, a přiznává: „Bylo mi ale jasné, že samo o sobě to ještě není příběh.“ Zdá se, že u toho již zůstalo. Jak jsem již uvedl, příběh je plný klišé. Máme tady hrdinnou smrt, která je motivační pro ještě větší hrdinství. Samozřejmě nechybí ani romance, několik vysloveně chlapských gest a dojetí davů. Ale u takového filmu jde především o vizuální stránku a ta se povedla na výbornou. Dokonce tak dobře, že nekorunovaná královna českých recenzentů vzala „Pacific Rim“ na milost a udělila něco mezi 50 a 60 % hodnocení, což nečekal ani nejoptimističtější milovník tohoto žánru. Je to dobře, protože film nabízí skvělou podívanou, ve které bychom nejspíš nějaké filozofování a hlubokomyslné pravdy ani nechtěli. A určitě nevnímali.

Del Toro mluví asi mnohým divákům z duše, když říká: „Miluji monstra.“ Všechny nádherně děsivé a propracované potvory ve filmu vymyslel společně se špičkovým týmem filmových výtvarníků, ilustrátorů, modelářů a návrhářů. „Do práce na příšerách Kaiju bylo zapojeno několik nejlepších návrhářů nestvůr na světě.“ Členové skupiny hledali celé týdny během vzájemných diskusí nové nápady, zvažovali všechny aspekty: od velikostí, tvarů a barev až po způsob pohybu a boje tak obrovských tvorů. Del Toro říká: „Chtěli jsme vyvolat pocit čiré hrůzy a děsu, jaký by zažil, pokud by se s jedním takovým monstrem náhodou setkal.“ Jak prozrazují sami producenti, na začátku se vymezily určité parametry: vzory z říše zvířat byly omezeny především na ještěry, korýše a hmyz. Z velké části však mohli členové mozkového trustu popustit uzdu své fantazii, když jeden po druhém sdělovali ostatním své nápady. Del Toro si vybavuje některé části celého procesu a popisuje je: „Nejdříve něco navrhnul Guy Davis a Francisco to potom otestoval. Pak to Simon Webber rozkreslil a Dave Meng to vymodeloval. To, že jsme mohli vidět všechny varianty těch tvorů, nám umožnilo vtisknout jim individuální charakter.“ Stejně jako jsou jedinečné všechny příšery Kaiju, tak i každý Jaeger se liší svým designem, funkcí a výzbrojí, „takže každý boj Jaegera s příšerou Kaiju je naprosto odlišný.“, říká del Toro.

I obsazení se celkem povedlo. Monstra ani roboty nezastiňují prvoplánové a komerčně veleúspěšné hvězdy, ale spíše herci, kteří sice patří ke špičce svého oboru, ale nijak výrazně se neprosazují v bulváru a v titulních rolích zaručených komerčních trháků. Charlie Hunnam (Raleigh Becket) se zapsal do paměti diváků rolí Jacksona „Jaxe“ Tellera v nejúspěšnějším televizním seriálu kanálu FX „Zákon gangu“, jehož šestá řada se právě připravuje. Idris Elba (Stacker Pentecost), je držitelem Zlatého glóbu, ale v záplavě afroamerických hvězd se trochu ztrácel až do doby, kdy si ho Ridley Scott vybral pro roli kapitána vesmírné lodi ve sci-fi thrilleru „Prometheus“ (2012). Do třetice Rinko Kikuchi (Mako Mori) byla již slavnou hvězdou v Japonsku, když ji nominace na Oscara za její výkon v dramatu režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu „Babel“ z roku 2006 katapultovala na mezinárodní scénu. Tuto hlavní trojici doplňují víceméně povědomé tváře, z nichž vizuálně nejvíce zapamatovatelný je Ron Perlman (Hannibal Chau), jehož „Hellboy“ (2004) se mu nejspíš stal osudným. Dokonce se mezi diváky říká „to je ten herec co je podobný Hellboyovi“, což Perlmana údajně zatím nechává klidným a vyčkává, jestli své čertovské dítko něčím zastíní. Mě osobně samozřejmě potěšil autor hudby Ramin Djawadi, jehož soundtracky jsou trvale na velmi vysoké úrovni. Tento osmatřicetiletý skladatel vytvořil hudbu například pro seriály „Perison Break“ (2005), „Breakout Kings“ (2011) nebo „Person of Interest“ (2011) a také filmy jako „IronMan“ (2008), „Souboj Titánů“ (2010) či „Safe House“ (2012). Takže podtrženo a sečteno – „Pacific Rim“ není ztráta času a patří mezi snímky, pro které bylo vynalezeno 3D. Bez uzardění dávám filmu 70%. Komu se to nelíbí, pro toho si v noci přijde Kaiju a možná omylem smete i zbytek ulice.

Ivan Hladík (www.ivanhladik.cz)

Pacific Rim
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi / Fantasy
USA, 2013, 132 min
Režie: Guillermo del Toro
Hrají: Idris Elba, Charlie Hunnam, Charlie Day,
Rinko Kikuchi, Max Martini, Robert Kazinsky…
ČR premiéra: 11. 7. 2013, Warner Bros. CZ
www.pacificrimmovie.com


Autor: ihladik

Popis / Obsah / Info k filmu Pacific Rim - Útok na Zemi
Z moře se vynoří obrovské příšery Kaiju a pustí se do války s lidstvem, která si vyžádá milióny životů a lidstvo na roky zatíží. Pro boj s Kaiju byla vyvinuta speciální zbraň: masivní roboti zvaní Jaegers, kteří jsou simultánně ovládáni dvěma piloty, jejichž mozky jsou propojeny neurálním mostem. Jenže i tihle roboti se tváří v tvář nezničitelným Kaiju zdají být téměř bezmocní. Na pokraji porážky nakonec síly bránící lidstvo nemají jinou možnost než obrátit svoji naději směrem ke dvěma nečekaným hrdinům: bývalému pilotovi (Charlie Hunnam) a nezkušenému nováčkovi (Rinko Kikuchi), kteří se dají dohromady, aby společně řídili slavného, nicméně zároveň zjevně zastaralého Jaegera. Společně budou čelit hrozící apokalypse jako poslední naděje lidstva.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pacific Rim - Útok na Zemi
Lidstvo si myslelo, že nepozemští tvorové přijdou z vesmíru. Místo toho ale přišli z mořských hlubin - z portálu mezi dimenzemi v Pacifiku, tzv. Protisvěta. Obří monstra začali útočit na naši planetu. Svět se tedy rázem ocitá ve válce. Jediná šance na záchranu spočívá v robotických jednotkách s označením Jaeger, sestrojené v různých koutech země, které se dokáží těmto přerostlým potvorám postavit na odpor. Pro ovládaní těchto robotických strojů je nutné společné propojení myslí dvou lidských pilotů na neurální úrovni. Boj o naše přežití právě začíná.


Autor: Langley

Popis / Obsah / Info k filmu Pacific Rim - Útok na Zemi
Z moře začnou vylézat obrovské příšery Kaiju, které napadají města a terorizují lidstvo. Přicházejí trhlinou mezi dvěma tektonickými deskami na dně Pacifiku. Inteligentní netvory dokáží zastavit jen obří roboti zvaní Jaegers, řízení lidskou posádkou. Jenže roboty nelze řídit samostatně, v každém z nich musí být dvoučlenná posádka a oba piloti se spolu musí spojit myslí. To přináší problémy s výběrem posádek, ne každá mysl se dokáže s druhou spojit, aniž by to nepřinášelo vedlejší účinky. Zpočátku jsou roboti velmi účinní, ale postupem času se příšery zdokonalují a začnou mít nad lidmi převahu. Civilizace stojí na pokraji porážky a nezbývá než spoléhat na posádku zastaralého robota složenou z vysloužilého pilota a nezkušeného nováčka. Dva nepravděpodobní hrdinové se stávají poslední nadějí před hrozící apokalypsou.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Pacific Rim - Útok na Zemi
V rámci sezony letních blockbusterů vsadil režisér a scenárista Guillermo Del Toro v akčním sci-fi hororu Pacific Rim – Útok na Zemi na původní námět mladého scenáristy Travise Beachama a na hlavní atrakci, jíž jsou mimozemské obří příšery Kaiju. Ty začnou v roce 2013 přicházet na Zemi interdimensionálním portálem Trhlinou, otevřeným mezi dvěma tektonickými deskami v oceánském dně Pacifiku (odtud anglický název filmu). Inteligentní netvory, kteří ničí pozemská města a zabíjejí jejich obyvatele, dokáží zastavit jen obří roboti Jaegerové, řízení lidskou posádkou. Protože se však Kaiju neustále zdokonalují a pronikají do strategií pozemšťanů, zůstanou v roce 2020 nakonec jen čtyři použitelní Jaegerové a lidstvo začne raději spoléhat na obří zdi, budované na pobřežích kontinentů. Projekt Jaeger má být ukončen, útoky nepřátel však způsobí, že se osud Země nakonec ocitá v rukou pilotů zbylých čtyř robotů. Ti musejí zničit Trhlinu a zabránit tak definitivní zkáze lidstva. - Pacific Rim – Útok na Zemi rozehrává podobný typ podívané, jaký kdysi proslavili americký trikový specialista Ray Harryhausen nebo japonský režisér Ishiro Honda (spolutvůrce legendární Godzilly), jimž je také film věnován. Současně snímek využívá i nedávné popularity trilogie o obřích robotech Transformers. Velkoryse pojatá podívaná se opírá především o destruktivní souboje digitálně generovaných protagonistů. Příběhu se snaží dát lidský rozměr postavy ztvárněné nepříliš známými herci (výjimkami jsou Idris Elba a Ron Perlman). Jeho hrdinou a vypravěčem je mladý pilot Raleigh Becket, který se po smrti bratra-kopilota pokouší začít znovu s talentovanou Japonkou Mako Moru. - Režisérovi se daří navázat na jeho předchozí snímky, opřené o dokonale zvládnutý, vypravěčsky funkční design, příležitostný humor a bizarní detaily. V případě jeho nového díla však bojové scény dominují nad logikou příběhu i nad uvěřitelnými charaktery a jejich vztahy. Snímek tak nakonec působí jako rozměrná reklama na hračky, jež si diváci mohou prohlédnout pod závěrečnými titulky.
–ap-, Filmový přehled 2013/9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Pacific Rim: Povstání (2018) [DCP]

 Pacific Rim: Povstání (2018) [DCP]
Pacific Rim: Povstání n
Pacific Rim: Uprising
Žánr: akční / dobrodružný / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Steven S. DeKnight

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Na stopě (2000) [TV pořad]

14:10 - 14:35

16 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Fantom ze Spandau

13:35 - 14:30

51 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:45 - 14:35

41 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

61 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10