Zari
ohodnotit

Opeth - Lamentations [DVD]

Opeth - Lamentations (Live At Shepherd's Bush Empire 2003)

Žánr:
Rok:
2004
Délka:
188 minut
Premiéra v ČR:
24.9.2004
„Progrese a vizionářství“
Popis / Obsah / Info k filmu Opeth - Lamentations
Do tří hodin se vešlo jak vystoupení v londýnské Shepherd’s Bush Empire, tak i dokument ze zákulisí natáčení alb „Deliverance“ a „Damnation“. DVD je velmi kvalitně zhotoveno a menu je naprosto úžasné.
Samotný londýnský koncert proběhl ve velmi příjemném, lehce divadelním prostředí Shepherd’s Bush Empire. Dvouhodinové vystoupení je rozděleno na dvě části. Ta první je téměř výhradně postavena na desce Damnation. Desce zasvěcené art-rockové vláčnosti a zasněnosti těžící z postupů ze 70.let. Skladby jsou prezentovány naprosto přirozeně a OPETH své zhudebněné basně a sny přenášejí na vnímavého člověka velmi intenzivně, i když se jedná o poloakustickou část koncertního setu plnou podzimní zachmuřenosti a nálad, které jsou velmi podmanivé a naléhavé. Akerfeldt nedisponuje nikterak širokým rozsahem, ale nenudí vás a věříte mu jeho procítěný přednes.
Druhá část koncertu je již elektrická v podobě klasických metalových OPETH. Přehrávají se skladby z „Blackwater Park“ a „Deliverance“. A i zde nám Opeth dokazují, že v těchto vodách ze kterých vzešli, se cítí stále dobře a snad i pevněji než v poloakustických skladbách. DVD je velmi příjemné jelikož je bez jakýchkoliv póz, metalových klišé či exhibujících hlavních protagonistů a fanoušci kteří nenávidí všechny DVD Manowar plné právě všech těchto "pravých symbolů opravdového metalu" si zde pěkně odpočinou a nečekají je žádné trapnosti nebo sebevychvalování, pouze a jen hudba, pocity, nálady a tak by to mělo být u všech hudebních DVD.
Bonus tvoří dokument zachycující studiovou práci OPETH během nahrávání „Deliverance“ a „Damnation“. Zde lze vidět studii postupné stavby jednotlivých nahrávek. Nechybí ani povídání jednotlivých členů Opeth.


Playlist koncertu:
1. Windowpane
2. In My Time Of Need
3. Death Whispered A Lullaby
4. Closure
5. Hope Leaves
6. To Rid The Disease
7. Ending Credits
8. Weakness
9. Harvest
10. The Leper Affinity
11. Masters Apprentices
12. Deliverance
13. The Drapery Falls
14. A Fair Judgement

Historie Opeth:
Historie Opeth se datuje od roku 1987, kdy vznikla čtyřčlenná sestava, tehdy ještě pod názvem Eruption. Nejprve přehrávali coververze od Bathory a Death. U toho zůstali až do roku 1990, kdy se Mike Akerfeldt setkal s Davidem Isbergem, což lze považovat za počátek Opeth. Z počátku se jejich tvorba pohybala v satanistických, dark metalových vodách. Po mnoha změnách v sestavě skončil Akerfeldt na postu zpěváka. V roce 1994 nahráli Opeth první album Orchid. Ihned po turné zahájili přípravu alba Morningrise (1996). Po vydání podnikli Opeth další turné které zasáhlo většinu Evropy, bylo velmi úspěšné. Bohužel po něm se rozpoutalo personální harašení, odešel baskytarista, a také jeden ze zakladatelů Anders Nordin z postu bubeníka. Opeth byli na pokraji zániku, ale po příchodu Martina Lopeze, na post bubeníka a Martina Mendeze na post baskytaristy se vše ustaluje do výborného stavu jehož výsledkem je album My Arms, Your Hearse, které spatřilo světlo světa v roce 1997. Baskytara byla ovšem ještě nahrána Akerfeldtem, jelikož novic přišel příliš pozdě na to aby se zvládl zapojit do započatého procesu. Nahrávání dalšího alba na sebe nenechalo dlouho čekat. Poprvé se ho zůčastnil i Martin Mendez. V roce 1999 vyšlo album Still Life u nového firemního chlebodárce Peaceville. Znovu se brzy Opeth pouští do tvorby dalšího alba, které vyšlo v roce 2001. Hudebně se lze o Opeth bavit jako o death metalové skupině, ovšem v silně progresivním hávu s mnoha silnými melodiemi, a akustickými pasážemi které se stavějí a proplétají do songů se stopáží kolem 10 minut. Lze je srovnávat s takovými tvůrci jako jsou Dream Theater, ale právě ve spojení s extrémnější hudbou, která je stále nepouští k větším masám jak asi sami hudebnící přejí, chtějí tvořit to co je baví a za co se nemohou stydět. Na každém albu najdete tolik neotřelých a nových postupů že mnohým jiným seskupením by to vystačilo na několik alb. Poslední album z roku 2005 je dalším posunem v jejich sebezdokonalování se a posunutí progresivního směru v death metalu - pokud to lze ještě nazvat nějakou hudební škatulkou, spíše si vybudovali vlastní pozici, kterou v následujících letech budou následovat stovky mladíků ve svých prvních hudebních pokusech.


Diskografie

Orchid 1995
Morningrise 1996
My Arms, Your Hearse 1998
Still Life 1999
Blackwater Park 2001
Deliverance 2002
Damnation 2003
Ghost Reveries 2005


Složení Opeth:
Mikael Akerfeldt - all vocals, guitar
Peter Lindgren - guitar
Martin Mendez - bass guitar
Martin Lopez - drums


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Josef Pejchal

Pejchal Josef

Naposled navštívené:
Josef Pejchal

Pejchal Josef