Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Opereta
"Opereta". Tento nákladný a zajímavý německý filmový projekt má zabarvení kulturně historické: líčí zrození vídeňské operety v sedmdesátých a osmdesátých letech předminulého století. Tehdy tvořili skladatelé Johann Strauss, Franz vo Suppé a Karl Milöcker, nejoslavovanější zpěvačkou a ředitelkou divadla byla Maria Geistingerová. Zde vyrůstal v nedostižného lidového komika Alexander Girardi a svým genialními inscenacemi zprvu na jevišti Karlova divadla (Carlstheater), později v divadle na Vídeňce (Theater an der Wien) stal u kolébky vídeňské operety, jak jej vytvořili zmínění skladatelé, inspiroval nejednou filmové režiséry a v historii filmové tvorby, zejména německé, šlo by nalézt zfilmované téměř všechny slavné operety - stačí si třebas na několikeré zfilmování Straussova "Netopýra".

Z vídeňské operety dovedli zatím filmaři stvořit jen hotová díla, která bylo potřeba zaktualizovat, propracovat a upravit. Teprve duchaplný a vynalézavý herec - režisér Willi Forst, sám odchovanec vídeňské operety, měl původní nápad, že zachytil nesmrtelné Straussovy, Supéovy, a Milöckerovy melodie přímo u pramene, a ukázal tehdejšímu diváku dobu a prostředí, ve kterém se rodily takřka na běžícím pásu slavné operety jako např. "Netopýr", "Cikánský baron", "Boccaccio", "Žebravý student" - z těch a jiných operet předvádí film skvěle vypravené scény za účinkování vídeňské Filharmonie a sboru Státní opery.

Sám režisér si zvolil v osobě "krále operety" Franze Jaunera pro sebe postavu, jeho hereckým schopnostem zvlášť přiléhavou. Vylíčil jeho zápas, vzestup a pád po požáru Okružního divadla (Ringtheater) i pozdější rehabilitaci za tajné podpory zpěvačky Geistingerové. V ostatních úlohách lze vidět herce zvučných jmen: zmíněnou Geistingerovou, hezký vídeňský typ, hraje Marie Holstová, skvostnou postavou byl hřmotný, bohémsky založený von Suppé v podání Leo Slezaka. Paul Hörbiger hraje herce Girardiho, zpěvačku a choť Jaunerovu hraje Dora Komarova ze Státní opery (Staatsoper). Také menši role byly dobře obsazeny. Čistá a bezchybná byla také práce kameramana.


Autor: Asmodej

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražedné šifry: San Francisco

23:30 - 00:20

21 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Čas zabíjet (1996)

22:10 - 00:35

101 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Křižovatka smrti 2 (2001)

23:30 - 01:20

21 minut již uběhlo
89 minut zbývá do konce

Prima - Šefové na zabití (2011)

23:45 - 01:45

6 minut již uběhlo
114 minut zbývá do konce

Reklama