Zari
ohodnotit

Ong-bak

Země:
Rok:
2003
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
26.5.2005
„Bojové umění muay thai a plně kontaktní choreografie.“
Popis / Obsah / Info k filmu Ong-bak
POZOR, SPOILER

Kdesi daleko, za vesnicí Nong Prad, se mladíci snaží vylézt na strom a vzít tam nahoře nachystanou kořist. Povede se to jen mladému Ai Bak Tingovi.

Chystá se slavnost, která se opakuje každých dvacet čtyři let. Do vsi přijíždí Bak Don, který s místními obchoduje. A protože tentokrát obchod nešel, ukradne hlavu Buddhy řečeného Ond Bak. Všichni jsou z toho rozčarováni a ihned se začne hledat někdo, kdo by ji získal zpět. Přihlásí se Tim, ihned se vydává do města. Zde vyhledá Bak Humlaea, bývalého kamaráda z Nong Pradu, ale ten se k němu nechce znát. Když však spatří peníze, ihned mění názor. Zavede Tima k sobě a peníze mu ukradne. Následně je vsadí na boxerský mač. Tento sledují dva významní muži. Muat Thai, čili thajský box se zde provozuje pro potěšení jejich, ale i lidí, kteří také sázejí. Jen čirou náhodou se Ting objeví na bojišti a ihned jediným úderem sejme soupeře. Vyhrané peníze však nepřijme, chce jen ty své - a také je dostane. Hum Lae toho ihned využívá a slibuje, že když bude Tim bojovat za peníze, pomůže mu najít Buddhovu hlavu.

Ting se dostane do honičky mezi podvedenými hráči karet, kteří mají spadeno Hum Laea a jeho kamarádku Muay Lek. Ta se mimo podvodů v kartách živí také prodejem drog. I v této honičce musí Ting předvést své umění. To pak předvádí i na bojišti, kde poráží jednoho soupeře za druhým.

Následně je třeba najít Bak Dona. S tím Lek pospává, ale nyní mu dává najevo, že končí. S ním i s prodejem drog. Nato sem vtrhne Ting s Hum Laem. Bohužel, Lek je v těžkém stavu. Nastává další honička. Ta končí ve vodě. Zde, pod hladinou objeví Ting kamenné sochy. Všechny kradené.

Lek přežila, ale je opět zajata i s Hum Laem. Končí u velkého šéfa, který jim ukáže ukradenou hlavu. Huma propouští s tím, že za jediný zápas propustí Lek a hlavu vrátí.

Zápas se koná na thajsko-barmské hranici. Ting je poražen, snad i proto, že soupeř byl zdrogován. Nebo je za tím něco jiného? V každém případě, hlava vrácena není. Když mají být Ting s přáteli zabiti, nastává další boj. Když končí vítězně vydávají se do jeskyně, kde dojde k finální bitvě...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Ong-bak
Poklidný život v malé vesničce je jednoho dne narušen, když je bezcitným obchodníkem z města ukradena posvátná socha zvaná Ong Bak. Na vesnici padne neštěstí – studny vyschnou, dobytek uhyne, neurodí se. Vesničanům nezbývá nic jiného, než mezi sebou vybrat nejlepšího bojovníka a poslat ho do města pro ukradenou sošku. To jest z děje vše. Nepříliš originální až klišovité.
Na to vše, ale zapomenete v momentě kdy hlavní hrdina začne dělat to co mu jde nejlépe tj. začne na své křížové výpravě mlátit padouchy a předvádět, na filmovém plátně dosud nikdy neviděné, kaskadérské kousky. Veškerá akce ve filmu je natočena bez jakéhokoliv použití „drátů“ nebo počítačových efektů. Výsledek je neuvěřitelný.


Popis / Obsah / Info k filmu Ong-bak
Nejen díky ikonickému Bruce Leemu a zdánlivě nezničitelnému Jackiemu Chanovi platil dlouhá desetiletí za Mekku bojových filmů Hongkong. Jenže vlivem předání bývalé britské kolonie Číně a asijské finanční krize výrazně poklesla tamní filmová produkce a kompletně se zastavila výroba béčkových snímků, které se právě díky atrakci bojových sekvencí úspěšně prodávaly do celého světa. Navíc v době, kdy se stáří začínalo podepisovat na žijících hvězdách jako Jackie Chan a Jet Li, už fanoušci žánru začali netrpělivě vyhlížet příchod nové akční hvězdy. Překvapivě v roce 2003 všechny tituly z Hongkongu zastínil thajský akční spektákl Ong bak v čele s hlavní hvězdou Tonym Jaa. Laciný příspěvek navrací do žánru, jenž upadl do pasti digitálních triků, atrakci lidského těla v akci. Namísto elegance sestav kung-fu či bleskové efektivity wu-shu zde tvůrci pro stříbrné plátno vyzdvihli tradiční thajské bojové umění muay thai, jehož razanci, účelnosti a tvrdosti dali vyznít v plně kontaktní choreografii. Souboje a všemožné akrobatické či kaskadérské kousky jsou snímané ve dlouhých, často zpomalovaných záběrech, aby daly vyznít faktu, že vše je dělané právě bez použití speciálních efektů či tradičních střihových iluzí. Vyprávění o čestném vesničanovi, který se musí vypravit do zkaženého velkoměsta, aby navrátil ukradenou svátost z vesnického chrámu, je na jedné straně příznačně prostinké, aby dávalo dostatek prostoru akci, ale současně vykazuje nenápadnou sofistikovanost. Stejně jako snímky Bruce Leeho i Ong bak pracuje s motivem národní identity a v domácím publiku nechává silně rezonovat sekvence, kde hrdina bojuje proti očividně silnějším cizincům a zlotřilým gaunerům, kteří pro vlastní profit zaprodávají dědictví své země. Film se stal domácí i mezinárodní senzací. Hlavní představitel Tony Jaa okamžitě vystoupal na pantheon bojových hvězd a také režisér Prachya Pinkaew i choreograf akčních sekvencí Panna Rittikrai se zařadili mezi tvůrce náruživě sledované příznivci akčních filmů.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Ong-bak
První thajský snímek v české distribuci Ong-Bak přináší další verzi tradičních akčních snímků s bojovými uměními. Thajští filmaři v čele s Prachyou Pinkaewem se vracejí ke kořenům obdobných snímků z doby, kdy tomuto žánru vládl Bruce Lee. Na rozdíl od moderních děl, používajících kromě schopností aktérů i vizuální či drátové efekty a počítačové triky, zůstávají věrní klasickému stylu: to, co je vidět na plátně, se odehrálo i před kamerou. Režie to dokonce občas zdůrazní „vracečkou“. Středem pozornosti je tentokrát thajský box, čili umění Muay Thai. – Ve vesnici Nong Pradu ukradne jeden zločinec hlavu místního buddhistického božstva Ong-Baka. Vesničané vyšlou do Bangkoku svého hrdinu, mladíka Tinga, s úkolem přinést ukradenou svátost. Jinak obci hrozí nepřízeň bohů. Ting se v hlavním městě obrátí na krajana Humlaea, který si říká George a který se jako malý gauner pohybuje v podsvětí. Neústupný venkovan jej i jeho kamarádku, mladičkou, ale ráznou motorkářku Muay, postupně přesvědčí, že je potřeba bojovat za správnou věc. Mezitím musí podstoupit četné zápasy, bitky a honičky, v nichž prokáže své bojové umění. Nakonec zvítězí i nad zákeřným a mocným gangsterským bossem a úkol splní. Polepšený Humlae však při tom zahyne. – Jednoduchý děj je jen záminkou k dlouhým akčním sekvencím. Z těch se vymyká sugestivní prolog, v němž vesničané šplhají při rituálu na velký strom. Naopak je potvrzuje inovovaná klasická honička, při níž jsou auta nahrazena desítkami taxikářských motorových trojkolek (tzv. tuktuků). Za zmínku též stojí, že četní Tingovi protivníci jsou běloši a že se tak ke slovu dostává i thajská národní hrdost. – Prachya Pinkaew úzce spolupracoval s čelným představitelem thajských bojových umění Pannem Rittikraiem, který je spoluautorem námětu a autorem bojové choreografie i učitelem debutujícího mladíka se slibnou budoucností a s „mezinárodním“ jménem Tony Jaa. Poměrně drsný film, vznikající čtyři roky, osciluje na pomezí solidní akční podívané a milé naivity. Doma sklidil obrovský úspěch a prosadil se i ve světě.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2005/7


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Ong Bak 3 (2010)

 Ong Bak 3 (2010)
Ong Bak 3 n
 
Žánr: akční
Země: Thajsko
Režie: Tony Jaa, Panna Rittikrai

(pokračování)

Ong bak 2 (2008)

 Ong bak 2 (2008)
Ong bak 2 n
 
Žánr: akční
Země: Thajsko
Režie: Tony Jaa

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

06:25 - 07:15

7 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

ČT2 - Zatajené dopisy

06:00 - 06:50

32 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Chuggington - Veselé vláčky (2...

06:05 - 06:55

27 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:25 - 06:45

7 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Reklama